DomácePop/Rock

Živé kvety vydávajú po roku nový album. Obsahuje rarity aj skryté hudobné poklady.

By in Pop/Rock, Domáce

Živé kvety vydávajú po roku nový album. Obsahuje rarity aj skryté hudobné poklady.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Karanténna skladba nahrávaná na diaľku v piatich domácnostiach. Covery Deža Ursinyho aj Mňágy a Žďorp. Čarovné demo z obývačky s gitarou Maťka Burlasa. Mrazivý protestsong pre dokumentárny film Fedora Gála s Tomášom Slobodom za bicími. K tomu single, ktoré sa z rôznych dôvodov nezmestili na albumy, prípadne vyšli len digitálne a je ich ťažko zohnať. Taký je pôsobivý výpočet pesničiek, ktoré spolu tvoria nový album od Živých kvetov. Má názov Cesty, ktoré nevedú nikam a vychádza na značke Slnko Records na platni aj na CD.

Tak ako mačky, ktoré majú sedem životov, aj niektoré pesničky dokážu zvláštnym spôsobom prežiť a vzoprieť sa osudu. Môžete ich hodiť cez palubu, zabudnúť na ne, alebo skryť ich na dno šuplíka, ony si vždy nájdu cestu späť,” začína rozprávanie o novom albume gitarista Peter Bálik, ktorý sám seba označuje za hlavného kata kapelového repoertoáru. Ako však naznačuje selekcia albumu Cesty, ktoré nevedú nikam, rozhodne nejde o skladby z druhej ligy. Dôvody, prečo sa konkrétne pesničky nakoniec nedostanú na radové štúdiovky, bývajú rôzne. Niekedy možno len potrebujú čas, ktorý preverí ich kvalitu.

Taký je napríklad príbeh obývačkovej nahrávky Náhodou, kde sa o atmosferickú gitaru postaral Maťko Burlas a na rytmiku poslúžil automatický bubeník. „Pesničku sme sa pokúsili nahrať na dva posledné albumy, ale nikdy to nevyšlo. Nakoniec zostalo len toto staré demo, ktoré je vlastne istým spôsobom tak dokonalé, že ho kapela nikdy netromfla,” vysvetľuje Peter Bálik.

Ako hovorí, nad kompiláciou “raritiek” začal rozmýšľať už dávnejšie. K jej dokončeniu mu pomohli prázdne koronové dni.

Podarilo sa mi zhromaždiť asi 30 pesničiek od albumu V dobrom aj zlom až po dnes. Miestami som žasol nad tým, aké blbosti sme ponahrávali, inokedy som si hovoril, že škoda, že sme to nespravili lepšie. Ale potom pri niektorých nahrávkach začali prichádzať momenty čírej radosti a vnútornej spokojnosti z vecí, ktoré vyzerali byť nadobro stratené, ale po prvom vypočuté bolo jasné, že v nich stále prúdi život,” opisuje Bálik vznik nového albumu.

Že nejde o obyčajnú kompiláciu si kapela začala uvedomovať, keď sa zoznam nahrávok postupne zužoval a bližil sa do finále. Ukázalo sa, že výber odkrýva úplne nový príbeh Živých kvetov a ukazuje radostnejšiu tvár skupiny.

Veselé a pozitívne pesničky nám nikdy moc nešli, skôr tie veselo-smutné. Ale Cesty, ktoré nevedú nikam sú dôkazom, že to nemusí byť tak,” zhodujú sa Živé kvety. Veď už v koronovom singli Salutuj spievajú, že na obzore je nové slnko a treba sa nadýchnuť do lepších časov. Táto skladba nechýba ani na novom albume.

Živé kvety založili začiatkom roku 1994 herečka Lucia Piussi (spev, gitara) a novinár Peter Bálik (gitara), ktorí sa medzičasom vypracovali na dokonalý tvorivý tandem. Fungovanie kapely bolo v minulosti úzko spojené s bratislavským divadlom Stoka, kde formácia doprevádzala niektoré z divadelných hier, nahrala svoj album Sloboda a zahrala niekoľko desiatok nezabudnuteľných koncertov. Celkovo okrem aktuálneho počinu Cesty, ktoré nevedú nikam, vydali Živé kvety 11 albumov a ďalšie živé nahrávky, single či knihu textov.

Tituly skupiny nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*