Začínajú celoročné oslavy 75. narodenín Boba Marleyho!

Začínajú celoročné oslavy 75. narodenín Boba Marleyho!
12. februára 2020 spinaker

Začínajú celoročné oslavy 75. narodenín Boba Marleyho!

  • Pop/Rock
  • Zahraničie

Legendárny jamajský kráľ reggae Bob Marley by v tomto roku oslávil 75. narodeniny. Pri tej príležitosti 5. februára štartujú rok trvajúce oslavy pod menom MARLEY75, ktoré usporadúva Marleyho rodina spoločne s hudobnými vydavateľstvami Ume a Island Records. Vedľa Marleyho oslavuje výročie aj jeho hit „Redemption Song“, ktorý vyšiel presne pred 40 rokmi.

„Redemption Song“ spolu s novým videoklipom vychádza v rámci Mesiaca černošskej histórie, ktorý sa každoročne oslavuje v Spojených štátoch, Kanade a Británii a pripomína významné osobnosti a udalosti histórie africkej diaspóry. Samotná skladba bola inšpirovaná príhovorom Marcusa Garveyho z roku 1937 s názvom „The Work That Has Been Done“, ktorý nabáda k “oslobodeniu sa z mentálneho otroctva, pretože jedine človek sám môže oslobodiť svoju myseľ”. „Redemption Song“ je považovaný za jedno z najdôležitejších diel populárnej kultúry.

O videoklip k singlu sa postarali francúzski umelci Octave Marsal a Theo De Gueltzl, ktorí pomocou animácií akcentovali predovšetkým príspevok Boba Marleyho k emancipácii černošskej civilizácie a jeho manifestáciu nádeje na uzdravenie celého ľudstva. “Cez históriu otroctva, históriu Jamajky a rastafariánskej kultúry až k Marleyho osobnému životu beriem publikum na cestu alegóriami a reprezentáciami,” približujú koncept klipu Marsal a De Gueltzl.

Samotné oslavy MARLEY75 sa budú odohrávať prostredníctvom hudby, módy, umenia, fotografií, technológií, športu i filmu a umožnia fanúšikom bezprostredný prístup do Marleyho archívov. V spolupráci s YouTube bude po celý rok vychádzať nový materiál, uskutočnia sa výnimočné koncerty a výstavy, vyjdú nové exkluzívne nahrávky a svetlo sveta uzrú doteraz nevidené poklady z Marleyho archívu.

Bob Marley sa počas svojho pôsobenia na scéne stal hudobnou, politickou a spirituálnou ikonou, ktorá definitívne umiestnila reggae na mapu globálnej hudobnej kultúry. Bol prvým jamajským umelcom, ktorý nahlas definoval problémy svojho ľudu a rastafariánskej kultúry, a zároveň sa stal slávnym po celom svete. Marley má na svojom konte miliardy streamov a milióny predaných albumov, pričom album „Legend“ je najpredávanejším reggae albumom histórie, samotný Marley bol uvedený do Rock and Roll Hall Of Fame, Songwriters Hall Of Fame a GRAMMY Hall Of Fame a na slávnom Hollywoodskom chodníku slávy má svoju vlastné hviezdu. Bob Marley, ktorý je aktuálne druhým najsledovanejším zosnulým umelcom na sociálnych sieťach, stále inšpiruje nové a nové generácie poslucháčov, prostredníctvom ktorých jeho posolstvo lásky, spravodlivosti a jednoty žije ďalej.

Tituly speváka si môžete zakúpiť na www.spinaker.sk.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*