Wabi Daněk “Rosa na kolejích”. Legendárny album vychádza na LP a prvýkrát v histórii na CD.

Wabi Daněk “Rosa na kolejích”. Legendárny album vychádza na LP a prvýkrát v histórii na CD.
6. apríla 2020 spinaker

Wabi Daněk “Rosa na kolejích”. Legendárny album vychádza na LP a prvýkrát v histórii na CD.

  • Domáce
  • Folk/Country

V roku 1984 ikona českého country a folku Wabi Daněk nahral svoj prvý album “Rosa na kolejích”. Pre mnohých sa stal autorom hymny, ktorá zľudovela, a to nielen v trampskom prostredí. Jeho skladby “Nevadí”, “Píseň, co mě učil listopad” či “Hudsonské šífy” sú snáď v každom spevníku a “Outsider waltz” či “Ročník 47” vstúpili do pomyselnej folkovej siene slávy. Fanúšikovia ich všetky nájdu na legendárnom debutovom albume zlínskeho pesničkára, ktorý nesie rovnaký názov ako ústredný megahit – “Rosa na kolejích”. Tento legendárny album vydáva Supraphon prvýkrát vo svojej histórii na samostatnom CD i s bonusmi a v remasterovanej podobe tiež na LP.

„Wabi mi kedysi hovoril, že chcel hrať Beatles a bigbeat, ale zistil, že na to nemá hlas. Potom už prišla Rosa a bolo to jasné,“ spomína David Landštof, producent posledného albumu speváka, ktorý bol dlhé roky hlavným protagonistom festivalu Porta v dobách jeho najväčšej slávy a ktorý si splnil sen, keď stál na pódiu s americkou ikonou country Krisom Kristoffersonom.

„Album vznikal čiastočne u Wabiho na chate, kam som vzal mixpult, magneťák, veľa kávy a s Karlom Markytánom a Wabim sme tak polovicu vecí nachystali tam. Druhú časť som potom aranžoval sám doma. Samozrejme sa potom ešte experimentovalo v štúdiu Českého rozhlasu v Brne s veľkým prispením zvukára Karla Špalka a režiséra Aleša Podařila,“ hovorí o vzniku kultového albumu jeho producent Ivo Viktorín, spoluzakladateľ skupiny AG Flek.

Veľkú časť svojej hudobnej kariéry strávil v duu so svojím verným druhom, gitaristom Milošom Dvořáčkom. Posledné roky, v ktorých zažil veľký comeback, mu spríjemnilo umelecké teleso Ďáblovo stádo, zoskupenie mladých hudobníkov a výtvarníkov v spojení so spisovateľom Michalom Bystrovom. Spoločne nahrali dva úspešné albumy, kde staré evergreeny poňali surovo a po svojom.

Vinylová reedícia albumu “Rosa na kolejích” ponúka remasterovaný zvuk a rekonštruovaný obal obsahujúci pôvodnú sleeve-note Václava Emingra a dobové fotografie Františka Heřmana. Na historicky prvom vydaní na CD fanúšikovia nájdu dvanásť bonusov, ktoré mapujú obdobia zásadných hitov od debutu až po poslednú nahrávku z roku 2014 Wabi a Ďáblovo stádo – “Příběhy písní”. Vzniklo tak akési „best of“  Stanislava Wabiho Daňka, ktoré je obohatené o biografický text Mirka Černého. V booklete CD nájdete i fotodokument premien speváka, gitaristu, skladateľa a textára, ktorého príjemne civilný zjav i mužne podmanivý spev rozhodne patria medzi najväčšie poklady českej folkovej, country a pesničkárskej scény.

Tituly umelca si môžete kúpiť na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*