Vychádza “Suma sumárum” Jana Wericha a záznamy deviatich hier zo začiatkov divadla Semafor.

Vychádza “Suma sumárum” Jana Wericha a záznamy deviatich hier zo začiatkov divadla Semafor.
19. novembra 2019 spinaker

Vychádza “Suma sumárum” Jana Wericha a záznamy deviatich hier zo začiatkov divadla Semafor.

  • Pop/Rock
  • Domáce

V druhej polovici novembra poteší vydavateľstvo Supraphon všetkých diskofilov a zberateľov odkazu Jána Wericha a fanúšikov divadla Semafor ucelenými a výpravne vybavenými kompiláciami nahrávok. Komplet „Jan Werich – Suma sumárum“ obsahuje 5CD-MP3 (v celkovom čase: 50 hodín 37 minút) a súbor zvukového záznamu deviatich hier z rokov 1959-1964 divadla Semafor vychádza pod príhodným názvom „Zuzana, Jonáš a spol.“ na 15 CD (v celkovom čase: 17 hod. 30 minút). Supraphon sa týmto edičným počinom pripája k oslavám 60. výročia založenia Semaforu a komplet nahrávok Jana Wericha už predznamenáva 115. výročie Werichovho narodenia, ktoré si pripomenieme v februári 2020.

„Suma sumárum“ obsahuje všetko, čo môžeme od Jana Wericha počuť v päťdesiathodinovom komplete s prílohou nikdy nevydaných zvukových objavov. Je to súhrn všetkých nahrávok s Janom Werichom z archívu Supraphonu a súkromných zberateľov (Karla Koliša, Ondřeja Suchého, Jiřího Borovičku, Henricha Kučeru, Gabriela Gössela, Petra Prajzlera, Prokopa Voskovca ml.). Komplet zostavil Jakub Kamberský tak, aby obsahoval všetko, na čom sa autorsky podieľal Jan Werich. Niektoré už vydané tituly („Poslední forbína“ 1974, „Lucerna“ 1977) vychádzajú v doposiaľ nevydanej rozšírenej verzii. Medzi rarity patrí napríklad záznam z návštevy Jana Wericha v rodine brata Jiřího Voskovca, nález troch neznámych nahrávok Voskovca a Wericha zo začiatku 30. rokov a rada ďalších kurióznych a objavných zvukových pokladov. Osobnosť Jana Wericha tak žiari vo všetkých svojich podobách – v podobe geniálneho herca, speváka, autora, rozprávača, glosátora a mimoriadneho zjavu českej kultúry 20. storočia.

Nahrávky deviatich hier divadla Semafor v ucelenej podobe vychádza v komplete 15CD úplne prvýkrát, zostavil ho a zásadným sprievodným textom a informáciami doplnil vynikajúci znalec histórie divadla Semafor Lukáš Berný. Producentka hovoreného slova vydavateľstva Supraphon Naďa Dvorská upresňuje: “Hry tvoria základ vrcholného obdobia slávy divadla, ktoré podstatne ovplyvnilo kultúrne dianie v našej krajine v druhej polovici 20. storočia. Na scéne Semaforu sa vystriedali takmer všetky vtedajšie významné spevácke a herecké hviezdy, obaja autori pre nich zložili stovky piesní a výstupov. Mnohé hry vychádzajú v komplete „Zuzana, Jonáš a spol.“ v plnej dĺžke vôbec prvýkrát. Ťažisko tvoria záznamy z archívu divadla Semafor, doplnené nahrávkami z archívu Supraphonu, Českej televízie a súkromných zberateľov”. Poslucháči sa môžu tešiť na dnes už legendárne hry: Človek z pôdy, Zuzana je sama doma, Taká strata krvi, Nocturne, Zuzana je zase sama doma, Šesť žien, Jonáš a tingl tangl, Zuzana nie je pre nikoho doma a tiež dobovým televíznym záznamom preslávený Recital 64. V nahrávkach vystupujú popri Suchom a Šlitrovi napríklad Miroslav Horníček, Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Hana Hegerová, Karel Gott, Pavlína Filipovská, Zuzana Stivínová, Karel Štědrý, Pavol Sedláček, Jana Malknechtová a celý rad ďalších hercov a spevákov.

Komplet „Jan Werich – Suma sumárum“ vychádza 15. novembra a „SEMAFOR – ZUZANA, JONÁŠ A SPOL. (hry z rokov 1959-1964)“ sa objavia v predaji od 29. novembra 2019.

Tituly si môžete kúpiť aj na našej stránke spinaker tu: Jan Werich a tu: Semafor.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*