DomáceVianočné

Vychádza “Exaltatio” – nový vianočný album českej divy Dagmar Peckovej so súborom Musica Bohemica Jaroslava Krčka.

By in Domáce, Vianočné

Vychádza “Exaltatio” – nový vianočný album českej divy Dagmar Peckovej so súborom Musica Bohemica Jaroslava Krčka.

  • Domáce
  • Vianočné

Po úspešnom vianočnom albume Nativitas prichádza Dagmar Pecková s Jaroslavom Krčkom a jeho súborom Musica Bohemica s ďalšou sviatočnou nahrávkou, ktorá opäť dostala latinský názov – Exaltatio. Slovo, ktoré v bežnej latinčine znamená „vzrušenie“ či „povznesenú náladu“, nesie v kresťanskej teológii hlbší význam: „vyvýšenie“. Album vydáva Supraphon na CD i digitálne tento piatok 23. októbra 2020.

Po albume Nativitas, ocenenom Zlatou platňou Supraphonu, sa česká mezzosopranistka Dagmar Pecková rozhodla nahrať ďalší vianočný album, na ktorom sa dôverne blízky tón českých Vianoc stretáva s koledami a piesňami európskych národov. „Jaroslav Krček sprevádza českú hudobnú scénu takmer 60 rokov. To je neuveriteľné číslo. Špeciálne oba jeho projekty, Chorea Bohemica i Musica Bohemica, sú veľmi úzko späté s Vianocami. A to bol vždy môj sen! Keď sa povie „Vianoce“, a keď si predstavím zvuk Vianoc, je to práve Jaroslav Krček a jeho Musica Bohemica. Preto som chcela, aby moje vianočné albumy mali túto podobu. Tú jedinečnú charakteristiku typického ,vianočného‘ zvuku,“ opisuje Dagmar Pecková svoju radosť z možnosti spolupracovať s legendárnym hudobníkom, skladateľom a dirigentom Jaroslavom Krčkom a jeho presláveným súborom Musica Bohemica.

Pecková s Krčkom znovu siahli i do barokových kancionálov, v ktorých sa ľudová zbožnosť stretáva so vznešenou slávnostnou náladou. Nechýba ani omnoho rozvernejší a poetický tón ľudových kolied. Jaroslav Krček je opäť podpísaný pod štýlovými úpravami, ktorých nezameniteľný rukopis máme všetci spojený so súborom Musica Bohemica. Je však tiež autorom niekoľkých barokom inšpirovaných skladieb; tvorba, oslavujúca nádherný čas Vianoc, sa rozhodne nekončí 18. storočím. Dagmar Pecková obsah albumu upresňuje: „Na Exaltatiu sa objavujú okrem ďalších krásnych vianočných spevov, či už európskych alebo českých a moravských, i pôvodné skladby principála súboru Musica Bohemica, hudobného génia Jaroslava Krčka. Nádherné Mariánske spevy zložené v ľudovom alebo v barokovom duchu. Rada by som tiež vyzdvihla predslov pána profesora Tomáša Halíka v booklete, kde osvetľuje zámer a tému pojmu Exaltatio. A v neposlednom rade sa tu objavuje i nový sľubný sólista, ktorý stojí na samotnom začiatku kariéry. Tenorista Vincenc Ignác Novotný. Svojím jasným hlasom a prejavom dodáva do farebnej škály našej nahrávky lúč svojho mladého neopočúvaného prejavu.

Práve vo vianočnom čase k sebe majú ľudia bližšie než inokedy, a bolo to tak celé storočia. Charakteristická nálada na albume Exaltatio spája piesne francúzske, nemecké, anglické i poľské. „Hudba vždy napomáhala ľuďom zachovávať si pozitívnu dušu. Profesor Tomáš Halík v predslove albumu okrem iného píše: „Boží syn prijal ľudský údel, navždy spojil božstvo s ľudstvom – s ľudstvom každého z nás. To je ,exaltatio‘ nášho ľudstva, jeho dovŕšenie. To je najhlbší zmysel vianočného mystéria: Boh sa vyjadruje prostredníctvom ľudstva,” dodáva Dagmar Pecková.

CD Exaltatio nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*