DomácePop/Rock

Výber jarných reedícií a kompilácií vydavateľstva Supraphon.

By in Pop/Rock, Domáce

Výber jarných reedícií a kompilácií vydavateľstva Supraphon.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Česká hudobná jar vo vydavateľstve Supraphon priniesla plné priehrštie vydarených reedícií a kompilácií, ktoré potešia srdce nejedného zberateľa unikátnych CD či LP kúskov. Poďme sa na ne spoločne pozrieť a zrekapitulovať si výber z nich, než nám leto prinesie ďalšiu hudobnú nádielku…

(Pražský) výběr sa vracia na LP – Kultový druhý album s novým masteringom a obalom

Kultový album Výběr je jedným z najvýznamnejších albumov českej rockovej histórie. Nahrávka obsahuje niekoľko legendárnych piesní ako napríklad Tatrman, Člověk bez talentu, Chvastoun, Smolař a ďalšie.

V roku 1987 začal reálny socializmus postupne strácať moc, čo umožnilo kapele, ktorá bola dovtedy zakázaná, nahrať nový album. Členovia skupiny Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Vilém Čok a Klaudius Kryšpín posunuli svoju tvorbu po hudobnej i textovej stránke – z pôvodných dadaistických rýmov, ktoré boli charakteristické pre novú vlnu, prešli k pokročilejším témam. Kvalita, irónia i nadhľad, ktoré boli pre Výběr typické, pritom zostali zachované. Hlavnými autormi textov sú Kocáb a Pavlíček, ale prispeli i ostatní členovia a spolupracovníci kapely. Texty piesní ako Tatrman, Člověk bez talentu, Chvastoun, Smolař, či Snaživec sú prezentované spôsobom, ktorý je typický pre Výběr – teatrálne a s humorom. Hudobný sprievod je v rukách suverénnych inštrumentalistov, ktorí sa stali ikonami pre celé generácie hudobníkov.

Supraphon vydáva album vo vinylovej reedícii s novým masteringom zo štúdia Sono a obalom, ktorý bol obnovený tak, aby pripomínal okamih vzniku hudby a atmosféru koncertov. Titulná ilustrácia autora Igora Ševčíka, zobrazujúca rez hlavou, dokonale vystihuje obsah albumu, ktorý prostredníctvom slov a tónov reflektoval situáciu v mysliach ľudí krátko pred vytúženou zmenou. Okrem LP je reedícia albumu Výběr dostupná tiež na CD a digitálne.

Titul nájdete na spinaker.sk

Katapult 2006 – Zásadný album plný hitov v novej „heavy“ vinylovej a CD reedícii

Rock’n’roll má množstvo podôb a trio Katapult neodmysliteľne patrí medzi české legendy tohto žánru. Nemalý podiel na tom má okrem iného druhý album trojice okolo Oldřicha Říhu, ktorý v roku 1980 pod názvom 2006 nadviazal na debutový záznam koncertu a niekoľko úspešných singlov.

Skladby Až…, Svobodárna, či Vojín XY hlásí příchod sa obratom stali hitmi a ostali nimi dodnes. Katapult 2006 tak rezonuje i v roku 2023, kedy tento zásadný album vychádza v reedícii s novoošetreným zvukom i obalom na „heavy“ vinyle, CD i digitálne.

Druhý v poradí, no prvý kompletne štúdiový album Katapultu je esenciou mimoriadne populárnej kapely, ktorá pretavila bohaté skúsenosti z mnohých koncertov do desiatky silných skladieb. Trio Oldřich Říha, Jiří Šindelář a Anatoli Kohout sa nenechalo rozhodiť kritikmi ani zviazať stopážami, a stavilo na to, čo robilo Katapult Katapultom – civilný spev, prehľadné melódie, energickú hru i naliehavosť. V kombinácii s textami Ladislava Vostárka inšpirovanými reálnymi životnými situáciami a s gitarou i štúdiovým know-how Otakara Petřinu tak vznikol album, ktorého trvanlivosť i vitalitu potvrdil ako čas, tak i davy fanúšikov naprieč generáciami.

„Nemusí byť všetko na svete iba pre a za peniaze. Lásku k rokenrolu si kúpiť nemôžeš. Tú nosíš v srdci a v duši. A keď ju v sebe objavíš, dokážeš nemožné. O tom je LP, ktoré po dlhých rokoch opäť vychádza v tejto originálnej reedícii. Myslím, že si to zaslúži. Veľa ľudí, i ja, sme na tejto hudbe vyrastali a teraz bude žiť ďalej svojím ďalším životom. Presne ako nedávno vyhlásil Mick Jagger: ‚Stále žijem, a tak hrám.‘ Tak to cítim aj ja. A k tomu mi pomôžu všetky hity z opätovne vydaného albumu Katapult 2006,“ komentuje aktuálnu reedíciu v jej booklete frontman Katapultu Oldřich Říha, ktorý 18. mája oslávil 75. narodeniny.

Titul nájdete na spinaker.sk

Kultový Box Abraxasu oslavuje 40 rokov – Jedinečný album vychádza v novom masteri na 180g LP

Prívlastky legendárny či kultový bezpochyby vystihujú i debut formácie Abraxas. Albumová prvotina partie okolo Slávka Jandu nesie atypický minimalistický názov Box a sprevádza ju ľahko provokatívny obal z dielne fotografa Jarka Prokopa a grafika Adama Hoffmeistera. V mnohých smeroch jedinečná a nadčasová nahrávka ukázala smer mnohým ďalším generáciám umelcov. Teraz, 40 rokov od svojho prvého vydania, vychádza v špeciálnej jubilejnej edícii na LP.

„Album vyšiel po 7 rokoch existencie skupiny a presadiť jeho nahranie bolo pomerne obtiažne. Doba bola dosť temná, ale nakoniec sa to s pomocou niekoľkých ľudí podarilo, a vznikla nahrávka, ktorá ma sprevádza dodnes. Svoje o tom vypovedá i fakt, že aj dnes má hneď niekoľko piesní z Boxu svoje trvalé miesto v koncertnom repertoári Abraxasu,“ hovorí vtedajší i súčasný frontman kapely Slávek Janda.

„V určitých vrstvách mladého publika sa Abraxas stal pojmom a chodiť naň bolo otázkou generačného bontónu,” spomína publicista a koproducent (vo vtedajšom žargóne spolupracovník na realizácii, pozn. red.) nahrávky František Horáček. Ako dodáva vo svojom sprievodnom texte z roku 1982 – „inšpiratívny nápor ‚novej vlny‘ cítiť i na tomto debutovom albume: ubudli dlhé gitarové sóla, skladby sa skrátili, aranžmány sprehľadneli, celkový zvuk je odľahčenejší a civilnejší. V duchu módnych trendov skupina pridala do repertoáru i dávku ironického nadhľadu a humoru.“

Okrem Slávka Jandu v súvislosti s Boxom nemožno opomenúť jeho dlhoročného súputníka, bubeníka Ivana Pelíška i v dobe Boxu čerstvo príchodzieho speváka Miroslava Imricha a basáka Michala Ditricha. S ich prispením sa pôvodne takmer artrockový sound kapely premenil v energickú nálož, ktorú svojimi tematicky i formou spracovania “neotrepanými” textami doplnil vtedy nie veľmi známy textár Pavel Zeman.

Ruku v ruke s bájnymi živými vystúpeniami sa songy Každý den je to jinak, Země se točí dokola, Box, Zoo, či Nekonečný boogie stali poznávacím znamením daných rokov a vstupnou bránou pre nových rockových obdivovateľov. V dobe, kedy sa odohrávali zákazové drámy, sa Box stal doslova zjavením, ktoré vizuálne, hudobne, textovo i koncertne značne prekračovalo očakávania, a i vďaka decentne provokatívnemu obalu oslovilo davy. Nová jubilejná edícia s remasteringom pre vinylových 180 gramov, zrekonštruovaným obalom i fotografiami vo vnútri je tak dokonalou spomienkou pre pamätníkov i možnou výzvou pre mladých hľadačov starých, stále však jasne žiariacich, rockových drahokamov.

Titul nájdete na spinaker.sk

Ikonická kompilácia Špejchar Vladimíra Mišíka oslavuje 3 dekády a znova vychádza na 2LP, 2CD i digitálne

Napriek tomu, že česká legenda Vladimír Mišík už koncertovanie zavesil na klinec, stále sa toho okolo neho a v jeho mene deje viac než dosť. Okrem novej štúdiovej tvorby ovenčenej Andělmi sa môžeme priebežne tešiť tiež z reedícií jeho starších, často dlho nedostupných albumov – aktuálne v podobe kompilácie, ktorá je, nie nadarmo, často označovaná prívlastkom ikonická.

Dvojalbum Špejchar 1969–1991 I–II, ktorý tento rok oslavuje 30 rokov od svojho prvého vydania, sa prostredníctvom 25tich piesní v jubilejnej reedícii vracia k prvej časti Mišíkovej mimoriadne úspešnej kariéry rockového pesničkára. Výnimočná kolekcia teraz prichádza na 2LP, 2CD i digitálne s novým masteringom z pôvodných pásov (Štúdio Sono) a so skvelou variáciou originálnej grafiky z dielne Karla Halouna a Luďka Kubíka.

Novinka prináša známe piesne ako Kuře v hodinkách, Slunečný hrob, Stříhali dohola malého chlapečka, Sladké je žít, Variace na renesanční téma, Co ti dám, či Královský večer, ktoré sú samy o sebe pojmami a synonymami vysokej textovej i hudobnej kvality.

Ako je známe, Vladimír Mišík nie je fanúšikom zoskupovania piesní do nových výberov. O to výnimočnejším tak „Špejchar“ je, obzvlášť, keď si uvedomíme, že je úplne prvou kompiláciou či pomyselným best of v Mišíkovej diskografii.

Viac-menej chronologické poradie skladieb prináša ucelený pohľad na Mišíkovu tvorbu i hudobný vývoj v priebehu vyše dvoch dekád. Poslucháč môže sledovať, ako sa po veľkých začiatkoch v Blue Effecte a Flamengu rockový bard rozhodol v polovici 70. rokov hľadať vlastnú cestu. Tá neobchádzala zvukové lákadlá v podobe syntetizátorov či iných štúdiových a elektronických pomocníkov, ale podstata bola vždy v silných gitarových melódiách, starostlivo vyberaných textoch, skvelých muzikantoch v ETC… a predovšetkým v unikátnom spevákovi – rozprávačovi príbehov. Od pôvodného rhythm-and-blues či skoro hard rocku sa Mišík postupne stretol s mnohými ďalšími vplyvmi, na čele s tými folkovými.

Nie všetky kompilácie môžu byť označené ako legendárne, o tejto to však rozhodne platí…

Titul nájdete na spinaker.sk

Zakopané poklady rockovej éry: Unikátna kompilácia prináša oživenie z polovice 80. rokov

Vráťte sa v čase a prežite rockové oživenie z druhej polovice 80. rokov. Kompilácia s názvom Rockový maratón zachytáva dynamickú a inovatívnu hudobnú generáciu v čase, kedy sa rocková scéna znovu prebúdzala a oživovala.

Po období represií v úvode dekády sa situácia okolo nemainstreamovej modernej hudby postupne uvoľňovala. S perestrojkou sa objavila možnosť prezentovať nekonvenčné hudobné žánre, ktoré priťahovali mládež na stranu mierneho pokroku v rámci zákonov. Napriek pretrvávajúcim technologickým obmedzeniam i schvaľovaniam, ktoré ovplyvňovali (nielen) kvalitu zvuku, sú tieto nahrávky z rokov 1985 a 1986 pomerne odvážne a odlišné.

Kompilácia Rockový maratón obsahuje 16 skladieb na CD a 10 skladieb na LP a predstavuje širokú škálu hudobných štýlov. Titul je unikátnym výberom skladieb z pôvodných vinylových nahrávok a na CD je teraz k dispozícii prvýkrát. Popri známych menách ako Odyssea, Combo FH, Futurum, Pumpa, Yo Yo Band či Ivan Hlas a Nahlas, dostávajú priestor i nováčikovia. Zaznievajú tu domáce reggae skupiny Babalet s Alešom Drvotom, vzrušujúci Moped s Vilémom Čokom, či elektronickejšie ladené zoskupenia Dr. Max a Natural. Na kompilácii sa objavuje i slovenská Tublatanka, ktorá práve v Prahe začínala svoju hudobnú dráhu.

Titul nájdete na spinaker.sk

Zdroj: TS, Supraphon

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*