Thom Artway vzdáva piesňou “Anjel” poctu Karlovi Krylovi a 30-temu výročiu nežnej revolúcie.

Thom Artway vzdáva piesňou “Anjel” poctu Karlovi Krylovi a 30-temu výročiu nežnej revolúcie.
28. októbra 2019 spinaker

Thom Artway vzdáva piesňou “Anjel” poctu Karlovi Krylovi a 30-temu výročiu nežnej revolúcie.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Pesničkár Thom Artway oslavuje tridsiate výročnej nežnej revolúcie uctením pamiatky Karla Kryla, ktorého osobnosť nám aj dnes pripomína silu slova v časoch neslobody. “Už dlho som sa pohrával s myšlienkou nakrútiť niektorú z jeho piesní. Labyrint jeho textov vždy pritiahne moju pozornosť – a stále ma napadajú nové a nové možné významy ním zvolených slov, “hovorí spevák a dodáva: “A preto som sa nakoniec rozhodol vytvoriť vlastnú verziu piesne Anjel, pretože si v nej môže každý nájsť svoje vlastné posolstvo, aj keď je to notoricky známa skladba.

Karel Kryl predstavuje pre Thoma Artwaya, rovnako ako pre mnoho ďalších i hudobnú ikonu nežnej revolúcie. Navyše si tento rok pripomíname tiež 75 rokov od narodenia kultového pesničkára a 25 rokov od jeho smrti.

Pieseň Anjel vznikla v polovici šesťdesiatych rokov a vyšla v roku 1969 na albume “Bratříčku, zavírej vrátka”, je to teda päťdesiat rokov od jej vydania. Inšpiráciou k napísaniu piesne boli Krylove potulky okolím Teplíc, teda krajinou bývalých Sudet. Pohraničná oblasť symbolizovala v časoch komunizmu úplné vykorenenie viery a všetkého, čo s ňou súvisí. A práve do týchto miest zamieril aj Thom Artway v sprievode kameramana Michala Šindelář, aby tu natočili čiernobiely atmosférický videoklip.

Naživo zaznie Anjel v podaní Thoma Artwaye prvýkrát 28. októbra na koncerte pre Pamäť národa a 17. novembra na Festivale slobody na pražskom Václavskom námestí. V rámci jesenných samostatných koncertov zavíta hudobník s celou kapelou 21. novembra do Brna, kde zahrá s maďarskou speváčkou Verou Jonas, 26. novembra vystúpi v Malostranské besedy v Prahe a 28. novembra v Ostrave.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*