DomácePop/Rock

The Minority prichádza so slovenským albumom „kalifornského“ punk-rocku.

By in Pop/Rock, Domáce

The Minority prichádza so slovenským albumom „kalifornského“ punk-rocku.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Nový album bratislavskej punk-rockovej kapely The Minority s názvom Do poslednej dávky je prvým rýdzo slovenským počinom tejto formácie. Obsahuje pätnásť energických skladieb, ktoré poslucháča prevedú cestou nespútaného rock’n’rollového života a slobodného punkového ducha.

Na celom albume dominuje „kalifornský“ punk-rock, ktorý je veľmi zaujímavo poprepájaný s prvkami žánrov rock’n’rollu, folku či country. Hlavný odkaz celého diela reflektuje jeho samotný názov, ktorý radí žiť naplno až „do poslednej dávky“. S ohľadom na množstvo otázok a naliehaní od poslucháčov sa po vydaní debutového albumu Till The End Of The Line v roku 2019 rozhodla kapela vytvoriť skladby v slovenskej podobe. Napokon z nich bol celý album a ako sami členovia hovoria, chceli tak dať všetkým jasnú odpoveď.

Na albume začal pracovať frontman Peter Jarábek, ktorý je hlavným autorom textov a hudby, začiatkom roka 2020. Následne sa kapela v priebehu leta zavrela do štúdia a začala nahrávať. „Nahrávanie sme si veľmi užívali a pomohlo nám to aj efektívne využiť toto neľahké obdobie bez možnosti koncertovania,“ prezrádza spevák Peter Jarábek.

Na albume sa nachádzajú dva single Opäť v ringu a Márny ideál, ku ktorým kapela už stihla natočiť aj videoklipy. Zachytávajú formáciu The Minority priamo v akcii s jasným posolstvom, že všetko bude hlavne o koncertoch. Plány na turné sú už v plnom prúde a ako všetci dúfame, ak sa súčasná situácia povolí, tak by sme sa mohli dočkať koncertov už v roku 2021.

Každá skladba na albume má pre kapelu určitý špecifický význam a viaže sa k nej aj určitá jedinečná emócia. „Pieseň Opäť v ringu je pre nás v tomto prípade asi najviac srdcovou skladbou. Nielen preto, že nás nesmierne baví hrať ju naživo, ale aj svojim textom, ktorý prezentuje nezlomného a bojovného ducha s jasným odkazom „keď nepoznáš prehru, keď akceptuješ len výhru“. S týmto postojom sa v plnej miere stotožňuje celá naša kapela, pretože neexistuje žiadna prekážka, ktorá by sa nedala zdolať, pokiaľ je človek v plnej miere presvedčený, že sa nikdy nevzdá a dosiahne to, čo chce,“ vysvetľuje spevák.

Sme veľkými fanúšikmi bojových športov, ako napríklad box a MMA, čo je tiež ďalší z dôvodov, prečo má pre nás táto skladba taký veľký význam. Prezentuje zdravé odhodlanie a srdce, ktoré musí mať každý fighter, aby bol úspešný,“ opisuje Peter Jarábek silný odkaz piesne, ktorý so sebou nesie energiu a postoj nápomocný v ťažkých chvíľach.

Keďže energia je pre kapelu veľmi dôležitá, pretože v sebe prezentuje nespútanosť a slobodu, výber druhého singla padol na pieseň Márny ideál. Zachytávajú v nej ironický pohľad na realitu, ktorá je zahalená v závoji predstáv a túžob. „Pre mňa osobne táto pieseň predstavuje presne to spojenie punk-rocku a country, ako to vnímame v našej kapele. Keď je celá skladba vymyslená na akustickej gitare a tiež svojou melodikou veľmi silno evokuje hudbu country. Je to presne ten typ pesničky, ktorá vyznie dobre, aj keď si ju zahráte len na akustickej gitare niekde pri ohni. Následne pridaním elektrických gitár, bicích, basgitary ostatných nástrojov vznikne výsledok tak, ako ho potom poznáte z nahrávky,“ hovorí Peter Jarábek o princípe, ktorý dobre prezentuje celý prístup k tvorbe hudby.

Určite by sme radi upriamili pozornosť aj na ďalšie skladby z albumu, ktoré máme veľmi radi ako napríklad: Nezmením sa s typickým rock’n’roll-ovým riffom alebo skladby Včera, Letná, Chuť niekam uniknúť či jediná pomalá pieseň na albume s názvom Neviem nájsť,“ odporúča spevák dodávajúc, aby si však každý vybral tie skladby, ktoré sú pre neho najzaujímavejšie a srdcu blízke.

V skladbách na albume môžete počuť okrem bicích, basy a gitary aj iné nástroje, ako sú leslie organ, akordeón, banjo, akustická gitara a rôzne perkusívne zvuky. „Keď sa toto všetko pospája dokopy v určitom pomere, tak vznikne zvuk našej kapely. Držíme sa teda kréda, že v jednoduchosti je krása, a teda nejaké moderné elektronické zvuky a efekty v našich pesničkách nenájdete,“ ozrejmuje Peter Jarábek a na záver dodáva: „Zaujímavým prekvapením pre nás bolo zistenie, že akonáhle naša tvorba bola spievaná v rodnom jazyku, postupne pri nahrávaní spevov sme si stále viac uvedomovali, že na nás skladby v slovenčine pôsobia oveľa silnejšie a prirodzenejšie a tiež z nich išla úplne odlišná a pre nás nepoznaná a zaujímavá energia v porovnaní so skladbami z predchádzajúceho albumu, ktorý bol robený celý v angličtine. V konečnom dôsledku nás to milo prekvapilo a veríme, že tento fakt nám pomôže dostať našu hudbu ešte bližšie k ľudom na Slovensku a tiež v Čechách.

Finálnu produkciu albumu má na svedomí dvojica zvučných mien, o mix sa postaral výnimočný a pre kapelu nenahraditeľný Miro Širáň a o mastering svetovo uznávaný Vlado Meller, ktorý je tiež držiteľom viacerých ocenení Grammy a bezpochyby patrí k top zvukovým inžinierom za veľkou mlákou.

Záznam livestreamu z podpisovania CD “Do poslednej dávky” v predajni Spinaker Hudobniny si môžete pozrieť TU.
Podpísané CD “Do poslednej dávky” nájdete na webe spinaker.sk

Biografia:
The Minority je bratislavská punk-rocková kapela, ktorá vznikla v roku 2018. Zostavu tvoria: Peter Jarábek (gitara, spev), Michal Jarábek (basa, spev) a Marián Karšay (bicie nástroje). Ich energický punk-rock, ktorý je zľahka poprepájaný s prvkami žánrov ako sú rock’n’roll, folk či country sa vyznačuje melodickými, chytľavými a ľahko zapamätateľnými refrénmi. V roku 2019 formácia vydala svoj debutový album s názvom Till The End Of The Line, z ktorého kapela zverejnila tri single s videoklipmi Run And Hide, Rhythm Of Holiday a Summertime. Spomínané single sa dostali aj do hranosti slovenských rádií (Anténa Rock, rádio Rebeca, rádio Paráda), českých rádií (rádio Beat, rádio Fajn Rock Music), ale aj rôznych európskych rádií napríklad v Dánsku (Radio Marlab, Radio Playback Rock), Nemecku (Powerplant Classic Rock, RDD Radio) Švajčiarsku (RADIO 15.ch), Belgicku (Rock FM Online) alebo Ukrajine (Radiolla Clutch). Piesne skupiny The Minority môžete tiež počuť na rádiu Burg Studio z mesta Johannesburg v Juhoafrickej republike. V roku 2021 formácia vydala druhý album s názvom Do poslednej dávky. Toto nové CD je akousi slovenskou verziou ich debutového albumu Till The End Of The Line.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*