DomáceĽudové

Štefan Margita vydáva album ľudových piesní, ktorý bude mať i koncertnú podobu.

By in Ľudové, Domáce

Štefan Margita vydáva album ľudových piesní, ktorý bude mať i koncertnú podobu.

  • Ľudové
  • Domáce

Vystúpenie Štefana Margitu na vlaňajšej pocte Karlovi Gottovi v O2 aréne bolo nezabudnuteľné. Slovenskú ľudovú pieseň Hej, Macejko zaspieval s takou vervou, že si okamžite získal celú vypredanú halu. Tento okamih ho inšpiroval k tomu, aby sa vrátil ku koreňom a nahral album ľudových piesní.

Štefan Margita pôvodne plánoval nahrať svoj druhý vianočný album, ktorý pripravoval po úspechu platinovou platňou oceneného albumu X MAS z roku 2016. Po vystúpení na pocte Karlovi Gottovi v O2 aréne sa však plány zmenili. Obľúbený spevák natoľko strhol divákov temperamentnou interpretáciou známej slovenskej ľudovky, že následná ponuka vydavateľstva Supraphon, aby nahral celý album ľudových piesní bola pochopiteľná.

Album Štefan Margita – Rež, rež, rež – lidové písně vyjde 27. októbra v Supraphone na CD, LP i digitálne. Nahrávka prepája slovenské, moravské a české ľudovky v aranžmánoch pre symfonický orchester a inštrumentálnych sólistov. Filmová filharmónia s dirigentkou Alenou Hron, cimbalista Josef Fečo a huslista Ivan Herák pod vedením klávesistu a producenta Daniela Hádla poskytli spevákovi znamenitú oporu pri hľadaní najvhodnejšieho podania známych piesní. Okrem tej titulnej tu poslucháči nájdu 11 skladieb i prekvapení, ktoré oslavujú ľudové predlohy, pričom nechávajú vyniknúť charakteristický, svetovo uznávaný operný tenor Štefana Margitu.

Išel Macek do Malacek, Černé oči jděte spát, Ach, synku, synku, Keby som bol vtáčkom, Ej, lásko, lásko či Mať moja tvoria ucelenú koncepciu tohto výnimočného albumu, na ktorom sa prelína krásny repertoár s umením speváka so srdcovým kontaktom na česko – moravsko – slovenské korene, to všetko prevedené vo vydarenej forme príťažlivej populárnej hudby.

Už teraz sa pripravuje tiež budúcoročné rovnomenné koncertné turné, kde predstaví repertoár nového albumu poslucháčom v bohatom zvukovom sprievode symfonických orchestrov.

Koncerty 2024 / Štefan Margita – Rež, rež, rež

19.3. Filharmonie B. Martinů, Kongresové centrum Zlín

20.3. Filharmonie B. Martinů, Konngresové centrum Zlín

17.5. Komorní filharmonie Pardubice, Občanská plovárna

19.5. Komorní filharmonie Pardubice, Pardubice

20.5. Komorní filharmonie Pardubice, Festival Bennewitz, Česká Třebová

30.5. Severočeská filharmonie Testival L. Janáčka, Hukvaldy

 

Zdroj: TS, Supraphon music

Novinku ako aj ostatnú diskografiu nájdete aj u nás: www.spinaker.sk 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*