DomácePop/Rock

Stali ste sa v poslednom čase terčom hejtu na sociálnych sieťach? Nie ste v tom sami. Speváčku Dominiku Titkovú táto skúsenosť inšpirovala k pesničke.

By in Pop/Rock, Domáce

Stali ste sa v poslednom čase terčom hejtu na sociálnych sieťach? Nie ste v tom sami. Speváčku Dominiku Titkovú táto skúsenosť inšpirovala k pesničke.

  • Pop/Rock
  • Domáce

V online svete máme tendenciu skrývať sa za náš profil na sociálnych sieťach. Tým získavame väčšiu, zdanlivú odvahu, podrezanejší jazyk, skreslenejší úsudok a prichádzame o akúkoľvek empatiu s druhými. Vlastné subjektívne názory si pletieme s jednoznačnou pravdou a snažíme sa silou-mocou o tom presvedčiť aj ostatných.

 

Text mala hotový takmer okamžite
Mladá speváčka i saxofonistka už v prvej vlne pandémie spájala umelcov a vyzývala k ľudskosti a vzájomnému pochopeniu. Vtedy sa do tejto výzvy (Pesnička na diaľku) pridali aj mnohé známe osobnosti, napríklad Marián Čekovský. Aktuálnou novinkou L A I C I apeluje na ľudí, aby sociálne siete nepoužívali ako boxovací ring na filtrovanie svojich emócií, nereagovali prehnane a uvedomili si, že slová dokážu ublížiť rovnako, ako aj fyzické násilie. Mnohokrát totiž takáto online šikana dokáže dohnať užívateľa až k fatálnym rozhodnutiam. „Text prišiel veľmi spontánne a v podstate bol hotový za dve minúty. Skoro som nestihla zapisovať myšlienky, tak rýchlo mi išli v hlave,“ prezrádza Dominika. „Bola som naozaj šokovaná z toho, akí dokážeme byť neľudskí.“ Hudbu ktextu zložila Dominika až o rok a pól neskôr.

Vzduchom lietala špina!
Klip ku skladbe sa nakrúcal v špeciálnej miestnosti Foto Zolo, ktorá má oblé rohy. Človek v nej necíti žiadnu hĺbku, nevie, kde steny reálne sú a zopár krát sa stalo, že niektorí komparzisti vo víre natáčania vrazili do steny. Vzduchom lietali knihy, prach na pranie, surové vajcia či smeti a plesnivé šupy. Všetko to priamo do tváre dostávali dvaja hlavní herci, ktorí danú rolu statočne ustáli a zvládli napríklad i múku v očiach. „Všetka špina, ktorá lieta v klipe vzduchom a postupne ničí samotných interpretov, vlastne symbolizuje škaredé slová, ktoré dokážeme napísať do komentárov a správ,“ vysvetľuje speváčka. „Pritom pod maskou fiktívnych profilov plačeme, trpíme, a o to viac sme krutejší. Je to taký začarovaný kruh.
Pointa je v tom, že sa nám to raz všetko vráti… V konečnom dôsledku sme veľakrát iba LAICI, zaháňajúci sa nekompletnými informáciami, vytrhnutými vetami z kontextu a hašteriví zberatelia lajkov, ktorí sú schopní ísť za hranice ľudskosti… “A takéto hejty si môže prečítať naozaj každý. Veľmi jednoducho sa k nim môžu dostať aj deti. Pekným príkladom im, veru, ideme…” dodáva autorka.

Nakrúcanie a strih videoklipu realizoval Jakub Chochula – Kubo Točič, technický support mal na starosti Andrej Hlinka a produkčnú časť zabezpečovala Romana Bojdová z CREART production, no celá dramaturgia klipu, obsadenie hlavných postáv i réžia boli v rukách samotnej speváčky a skladateľky Dominiky Titkovej.

Mix skladby mali na starosti Tomáš Lobb a Martin Ralík. Dve hlavné herecké role obsadili Patrícia Fialová a Adam Dodok, ktorý je zároveň trubkárom v autorkinej kapele Dominika Titková & Friends. Zaujímavosťou je, že túto rolu mal hrať spočiatku významný florista a módny návrhár Róbert Bartolen, no kvôli pracovnej vyťaženosti musel nakoniec svoju účasť odvolať a úlohy sa bravúrne zhostil práve Adam.

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*