DomáceJazz/Blues

Spoznajte pozoruhodný album Petra Lipu “Večerný hosť”.

By in Domáce, Jazz/Blues

Spoznajte pozoruhodný album Petra Lipu “Večerný hosť”.

  • Domáce
  • Jazz/Blues

16. novembra 2020 sa predstavila pozoruhodná hudobná novinka, CD s názvom Večerný Hosť, za ktorým stojí skladateľ David Rotter. Album obsahuje šestnásť zhudobnených básní významného slovenského básnika Milana Rúfusa v interpretácii popredného slovenského jazzového speváka Petra Lipu. Ako špeciálny hosť sa predstaví Ondrej Ruml. Album tiež obsahuje obsiahly tridsaťšesť stránkový booklet ilustrovaný kresbami Mareka Ormandíka.

David Rotter (*1969) je hudobný skladateľ, ktorý sa viac ako dvadsaťpäť rokov venuje komponovaniu hudby, predovšetkým pre filmy a divadelné predstavenia, ktorých bolo už cez sto. Zhudobnil napr. verše moravského básnika Jana Skácela (Amulet, 2014) a rovnako silno ho oslovila poézia Milana Rúfusa (1928-2009). Tá vyniká krásou jazyka a hľadaním zmyslu ľudskej existencie. Vo svojej neskoršej poézii nahliada k hranici života a smrti, k okamihom pred, aj za oponou. Pohľadom kľudným, zmiereným, múdrym.

K poezii Milana Rúfusa mne přivedla spolupráce s Bolkem Polívkou na divadelní hře Klíště. Tématem hry je setkaní dvou starších herců, kteří mezi řádky hry uvažují o životě a smrti. A smrt k životu patří stejně nerozlučně jako zima k jaru. Milan Rúfus pohlíží ve svých básních na různé stránky lidství bez patosu a smutku, zato s nadhledem, radostí a někdy i laskavým humorem. Věřím, že toto naše česko-slovenské dílo, dokáže posluchače přivést k zamýšlení nad tématy, která otvírá“ hovorí Rotter.

Hlasom básnika na CD je Peter Lipa (*1943), najvýznamnejší slovenský jazzový spevák, ktorý ovplyvnil generácie slovenských a českých hudobníkov a spoluutvára česko-slovenskú jazzovú scénu dodnes. Uchopenie básnického textu, bolo preňho niečím novým, slová a obsah ho oslovili, rezonovali s jeho vnútornými pocitmi. Rotterove melódie a postupy vníma ako obohacujúce stretnutia s iným hudobným zameraním a svetom.

Zabudol som na to, že poézia vlastne nie je mojim koníčkom, ale tie slová a vety zoradené do krásnych a múdrych rýmov hovoria o pocitoch, ktorým rozumiem a obdivujem spôsob ako ich básnik vyjadril. V Davidovi som objavil skúseného kolegu muzikanta a autora mnohých diel, ktoré som predtým nepoznal. Jeho hudobný svet má vlastné cesty. Tie melódie a postupy sú pre mňa nové. A ja mám objavovanie v hudbe rád“ hovorí.

K pripravovanému dielu sa tiež vyjadril režisér a dramatik Dodo Gombár, s ktorým D. Rotter dlhodobo spolupracuje: „Rúfusova tvorba se dotýká velikých věcí, zhudebnit ta slova je krásný nápad, a výběr interpreta, jedné z legend česko slovenské hudební scény dává tomuto počinu pečeť originality i výjimečnosti“.

Tituly Petra Lipu, vrátane CD “Večerný hosť” nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*