DomáceKlasika

Smetanovo Trio novým albumom pripomína 250. výročie narodenia Ludwiga Van Beethovena.

By in Domáce, Klasika

Smetanovo Trio novým albumom pripomína 250. výročie narodenia Ludwiga Van Beethovena.

  • Domáce
  • Klasika

Od prvého opusového čísla, ktoré Ludwig van Beethoven priradil trojici klavírnych trií, bolo zrejmé, že tento skladateľ nebude zákonitosti kompozície iba ctiť; bude ich chcieť po celý život skúmať, posúvať a spoluvytvárať. Beethoven i v tomto nástrojovom obsadení experimentuje s formou i s harmonickými postupmi.

Klaviristka Jitka Čechová k novej nahrávke Smetanovho tria, ktorá obsahuje práve Beethovenove Klavírne triá, uviedla: „Z histórie je známe, že klavírne trio v tomto obsadení sa formovalo práve v období klasicismu. Klavír je v ranej Beethovenovej tvorbe v popredí a až postupne sa ostatné dva nástroje stávajú rovnocennými, čo je možné na našom novom dvojalbume krásne pozorovať.

250. výročie narodenia jedného z najväčších skladateľov bolo pre Smetanovo trio neodolateľným impulzom k vydaniu nahrávky. „Samozrejme, že to bol jeden z hlavných podnetov nielen pre nás, ale i pre vydavateľstvo Supraphon. Je to dielo, ktoré nesie nesmierne interpretačné úskalia. Ja sám vnímam dielo Ludwiga van Beethovena ako premostenie medzi érou hudobného klasicismu a romantizmu. Jeho tvorba vo vyšších opusoch naozaj predpovedá romantické obdobie. Je teda na citlivosti interpreta presne odhadnúť, v akom beethovenovskom tvorivom období sa nachádza,“ vysvetlil violončelista Jan Páleníček.

Beethovenove triá máme v stálom repertoári a čakajú nás i na koncertoch, na ktoré sa už teraz tešíme. A nie je to len z dôvodu práve vydaného albumu. Ak bude situácia ohľadne živého koncertovania priaznivá, tak by sme sa mali objaviť na pódiách v Taliansku a v Portugalsku a čaká nás i turné po USA. Rovnakú radosť nám robia koncerty v Českej republike – je pred nami moravské turné, ale i koncerty na krásnych miestach v Čechách,“ doplnil huslista Jan Talich.

Nový dvojalbum Smetanovho tria s Klavírnymi triami Ludwiga van Beethovena obsahuje: Trio c moll op. 1 č. 3, Trio B dur op. 97 „Arcivojvodské“, Trio D dur op. 70 č. 1 „Geistertrio“, Trio Es dur op. 70 č. 2. Nahrávka vychádza na 2CD.

Smetanovo trio tvoria: Jitka Čechová – klavír, Jan Talich – husle, Jan Páleníček – violončelo

2CD nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*