Slovenská kultúra po lockdowne postupne opäť ožíva, obľúbený festival “CITY SOUNDS” je späť so špeciálnou letnou edíciou.

Slovenská kultúra po lockdowne postupne opäť ožíva, obľúbený festival “CITY SOUNDS” je späť so špeciálnou letnou edíciou.
28. júla 2020 spinaker

Slovenská kultúra po lockdowne postupne opäť ožíva, obľúbený festival “CITY SOUNDS” je späť so špeciálnou letnou edíciou.

  • Domáce
  • Jazz/Blues

Po nútenej prestávke spôsobenej lockdownom sa slovenské publikum opäť môže tešiť z prvých koncertov. Na scénu sa vracia tiež festival CITY SOUNDS – už v auguste prinesie v bratislavskom Klube pod lampou hneď dve jazzové lahôdky pre milovníkov kvalitnej hudby.

Famózny Nikola Bankov sa vracia domov
Letnú edíciu festivalu CITY SOUNDS otvorí v nedeľu 2. augusta koncertom v Klube pod lampou medzinárodne uznávaná slovensko-dánska jazzová formácia Nikola Bankov Band . Frontmanom zoskupenia je mladý, iba 21-ročný saxofonista Nikola Bankov, hudobnými publicistami označovaný za jeden z najväčších talentov slovenskej i svetovej jazzovej scény. Zaujímavosťou je, že tento uznávaný hudobník a skladateľ má slovenské korene – pochádza z Humenného. Momentálne študuje na prestížnej Royal Academy of Music v Dánsku a má za sebou tiež štúdium na svetoznámej Berklee College of Music a na Konzervatóriu van Amsterdam.

Držiteľ titulu Objav festivalu Nové tváre slovenského jazzu (2015) debutoval vlani prvým štúdiovým albumom Bright Future. Debut vyšiel v nórskom vydavateľstve AMP Music & Records, zožal medzinárodný úspech a pozvanie naň prijal exkluzívny hosť – svetová hviezda, americký saxofonista Seamus Blake.

Nikola Bankov je umelcom, ktorý doslova posúva hranice a možnosti svojho hudobného nástroja. Jeho tvorba je charakteristická chytľavými melódiami a kritici jeho zvuk opisujú ako „osviežujúci a originálny“. Bankov je tiež známy experimentovaním a kombinovaním moderného jazzu s elektronickou hudbou, čím pridáva do hudobnej palety zvukov nové farby a vytvára originálny, svieži zvuk a unikátny live zážitok.

Zvyšok kapely tvoria rešpektovaní hudobníci z Dánska, s ktorými sa Nikola prezentuje na medzinárodných pódiách: Jonas Gravlund (gitara), August Korsgaard (klávesy), Christian Aagaard Trier (basa), John Riddell (bicie).

Vstupenky sú v predaji: www.ticketportal.sk

Wojtek Mazolewski Quintet – fenomén poľského jazzu v Bratislave
Druhým koncertom jazzového leta v podaní festivalu CITY SOUNDS bude vystúpenie zoskupenia Wojtek Mazolewski Quintet. Koncert poľskej formácie sa uskutoční v pondelok 3. augusta taktiež v priestoroch bratislavského Klubu pod lampou.

Wojtek Mazolewski je uznávaný kontrabasista, basgitarista a vedúca osobnosť súčasnej poľskej jazzovej scény. Jeho kvintet u našich severných susedov láme rekordy v predajnosti nekomerčných albumov. Unikátny zvuk a pôsobivé živé vystúpenie ocenili už v 31 krajinách sveta, kde odohrali viac ako 280 koncertov. Wojtek vystupoval a nahrával s Timom Berneom, Johnom Zornom, Tomaszom Stankom či Zbigniewom Namyslowskim a mnohými ďalšími. Má jedinečný štýl a schopnosť prezentovať svoju hudbu vo veľmi nekonvenčnej a sviežej podobe. Kritici uznávajú Wojteka Mazolewskeho za jeho schopnosť prinášať tvorbu zrozumiteľnú aj pre mladé publikum, no zároveň s jasným odkazom, vernosťou a príslušnosťou k hudobným tradíciám z čias zlatej éry poľského jazzu.

Formácia zaujala v posledných rokoch najmä albumami Polka (2018) a When Angels Fall (2019), v súvislosti s ktorými recenzenti skloňujú hodnotenia ako “brilantný zvuk, nádherné melódie a virtuozita“. Nadšené recenzie, vypredané koncerty a standing ovations sú v prípade Wojtek Mazolewski Quintetu samozrejmosťou. Doma v Poľsku je kapela takým obrovským hudobným fenoménom, že ich koncerty navštevujú tisíce ľudí.

Súčasťou tohto projektu je tiež rodák z Humenného, trubkár Oskar Török. Ďalšími členmi zostavy sú Qba Janicki (bicie), Joanna Duda (piano) a Marek Pospieszalski (saxofón).

Predaj vstupeniek na podujatie: www.ticketportal.sk

Koncerty Nikola Bankov Band a Wojtek Mazolewski Quintet prinesie do Bratislavy festival CITY SOUNDS, ktorý pravidelne organizuje na Slovensku koncerty hviezd ako Macy Gray, Gregory Porter, Marcus Miller, José James, Jamie Woon, Neneh Cherry či Dianne Reeves a iných.

Fanúšikovia majú tiež možnosť zakúpiť si permanentku platnú na oba spomínané koncerty: www.ticketportal.sk

Kapacita oboch koncertov je obmedzená a vstup na oba koncerty je povolený iba s rúškom. Festival CITY SOUNDS podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Nadácia Bratislava a SOZA.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*