DomácePop/Rock

Skupina NEREZ & LUCIA vydáva album “Cela” a vracia sa tak k svojmu legendárnemu debutu “Masopust”.

By in Pop/Rock, Domáce

Skupina NEREZ & LUCIA vydáva album “Cela” a vracia sa tak k svojmu legendárnemu debutu “Masopust”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Skupina NEREZ & LUCIA – Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský a Lucia Šoralová – vydáva svoje druhý štúdiový album Cela. Na CD, LP a v digitálnej podobe vyšiel v piatok 28. mája. Vzápätí zoskupenie vyrazí na turné po Čechách a po Morave, aby piesne z albumovej novinky predstavili.

Stále nemůžu uvěřit tomu, že jsem po více než čtyřiceti letech hraní mohl být u natáčení naší možná úplně nejlepší desky…,” hovorí producent Zdeněk Vřešťál. “„Myslím si, že jsme se v případě nového alba velkým obloukem vrátili do dob vzniku legendární první desky Nerez Masopust.

Nová kolekcia obsahuje 13 piesní, ktorých autormi sú predovšetkým Lucia Šoralová a Zdeněk Vřešťál. Na vzniku nahrávky má veľký podiel aj Vít Sázavský – rovnako ako to bolo aj pri Masopuste. “Dva hlavní autoři, tři zpěváci a producentská supervize toho třetího“, dopĺňa Vřešťál.

Album Cela skupiny NEREZ & LUCIA je výnimočný aj svojou pestrosťou. Okrem spomínaných autorov sa na albume podieľala slovenská poetka Silvia Kaščáková, ktorá dodala niekoľko textov v slovenčine aj v češtine. Dosku zdobia predovšetkým krásne vokálne výkony troch hlavných protagonistov, ku ktorým sa pridávajú ďalší dvaja speváci – multiinštrumentalista Robert Fischmann a francúzsky kontrabasista Gregoriana Brun. Päť sólových spevákov na jednej doske, to tu už dlho nebolo! Spievajú česky, slovenský, francúzsky a španielsky, a to aj náročné zborové party, ktoré vynikajú svojou neuveriteľnou farebnosťou. Celú muzikantskú zostavu dopĺňa ešte akordeonista a saxofonista David Lomič.

Už len zoznam skladieb naznačuje, že album je zriedkavo vyrovnaný. Po úvodnej titulnej piesni sa predstavujú traja hlavní sólisti. Po nich nasleduje blok 4 duetov Šoralovej, so všetkými spevákmi skupiny. Česko-slovenský duet, Slovensko-francúzsky, český,… Balada, šansón, pop a folk. Číry smútok v piesni Ona a srandy v paródii na šansón Chlapček z plagátu. Dosku uzatvárajú opäť sólové piesne hlavných protagonistov a optimistický hit Naverímboha, v ktorom sa poslucháč dozvie, čo toto zvláštne slovenských slovo znamená. “Žiť a spolu umrieť, Nazdařbůh!”

Tituly skupiny nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*