DomácePop/Rock

Skupina Čechomor neklesá na mysli a vydává nový album “Radosti života”.

By in Pop/Rock, Domáce

Skupina Čechomor neklesá na mysli a vydává nový album “Radosti života”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Čechomor sa ani v neľahkej dobe nemieni poddať smútku a vydáva štúdiovú novinku Radosti života. Album vyšiel na digitálnych službách, CD a vinyle v piatok 6. novembra.

Na novom štúdiovom albume pracovali František Černý a Karel Holas najmä v koronavírovej dobe, ktorá skupinu “uzamkla” v štúdiu. Vybrali naňho skladby, ktoré chceli spracovať už dávno. “Původně jsme chtěli nahrát album ze skladeb, které jsme si už dávno schraňovali ve svých ‘šuplících‘, ale protože jsme ve studiu trávili několik měsíců téměř nepřetržitě, vzniklo neplánovaně i hodně nových písniček,” hovorí Karel Holas, huslista a spevák Čechomoru.

K ľudovým piesňam v typických “čechomorských” úpravách pripojili zhudobnenú báseň Františka Gellnera “Napsala mi psaní”. Ďalšiu ľahko netypickou skladbou na albume je aj pesnička pijácké mravi, ktorú František Černý objavil v knihe Stredoveké piesne cechu žákovského. “V době, kdy jsme nemohli koncertovat, jsem měl konečně čas uklidit v garáži a právě tam jsem našel zastrčenou knihu Středověké písně cechu žákovského. Najednou jsem zjistil, že středověká poetika je velmi blízká poetice lidových písní“, dodáva František Černý.

Po dlhej dobe sa ako hráč na albume Čechomoru podieľal aj jeho bývalý člen Radek Pobořil, ktorý počas leta so skupinou odohral viac ako tridsať koncertov.

Obal tvorí svojbytnou zložku celého titulu. Je na ňom použitý obraz priateľa Karla Holasa a Františka Černého, ​​maliara a ilustrátora Jindra Čapka. Špeciálne pre obal albumu potom tento výtvarník svetového renomé domaľoval motív na jeho zadnú stranu. “Zajímavé je, že obraz, jehož reprodukce tvoří titulní stranu alba, vznikl dávno před tím, než nastala celá coronavirová krize. Když jsme ho poprvé uviděli, bylo nám jasné, že odpovídá jak době, ve které jsme se nechtěně ocitli, tak vlastně obsahu našeho nového alba”, poznamenáva František Černý.

Novinku od skupiny Čechomor, ako aj staršie albumy, nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*