DomácePop/Rock

Renomovaný český hobojista Vilém Veverka vydáva album “Next Horizon”.

By in Pop/Rock, Domáce

Renomovaný český hobojista Vilém Veverka vydáva album “Next Horizon”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Meno českého umelca Viléma Veverku je dobre známe každému milovníkovi hudby, ktorý prepadol okúzľujúcim tónom hoboja. Jeho cesta k majstrovskej virtuozite viedla od vavrínov z medzinárodných súťaží, cez skúsenosť z Berlínskej filharmónie, pôsobenie v komorných súboroch Ensemble Berlin Prag či PhilHarmonia Octet až po naštudovanie širokého repertoáru od baroka po množstvo súčasných diel, ktoré v nejednom prípade premiéroval. Jeho repertoárový záber je, však omnoho širší a Vilém Veverka má ambíciu predstaviť hoboj i v celkom inom kontexte, než sme zvyknutí…

Po niekoľkých „klasických“ vrcholoch (oceňované nahrávky skladieb Telemanna, Brittena, Vivaldiho, Zelenku či Bacha) si Vilém Veverka plní ďalší svoj sen na pomedzí štýlov a žánrov. Výsledkom je album Next Horizon, ktorý nahral so svojou hudobnou formáciou Ultimate W Band. Album obsahuje skladby Johanna Sebastiana Bacha, Ennia Morriconeho, Ástora Piazzollu, skupiny Led Zeppelin, ale tiež Mariána Vargu, Zdeňka Mertu, Miroslava Žbirku a Mar-tina Hyblera. Medzi hudobných hostí si Vilém Veverka prizval husľového virtuóza Pavla Šporcla. Crossoverový al-bum Next Horizon vydáva Supraphon na CD i v digitálnych formátoch už tento piatok 9. októbra.

Zdá sa, že potreba prekračovania hraníc je u Viléma Veverku zakódovaná niekde hlboko v jeho DNA. Na albume Next Horizon poskladal vedľa seba klasiku, filmovú i populárnu hudbu, ale i skladby, ktoré priamo pre neho napísal Martin Hybler. Všetko je majstrovsky zaranžované a dotiahnuté do detailov.

Hudba Ennia Morriconeho je špecificky lyrická a v tej lyrike až melancholická. Hoboj umocňuje Mor-riconeho melodiku a bez skladieb Romanza Quartiere a Gabriel’s Oboe by sa môj nový album proste nezaobišiel. S hudbou Astora Piazzollu som sa ako interpret zoznámil relatívne nedávno vďaka akordeon-istovi Ladislavovi Horákovi. Piazzolla je dnes svetovým fenoménom, keď poslucháči počujú jeho hudbu, chcú tancovať, tak hudba zdvíha zo sedadiel, má pulz i nehu, je to zdieľaná radosť,“ uviedol Vilém Veverka a k ďalším nahrávkam albumu Next Horizon ešte dodal: „O Martinovi Hyblerovi s obľubou i s nadhľadom hovorím, že je pre mňa tým, čím bol Karel Svoboda pre Karla Gotta. Spolupracujeme už dve dekády a v poslednej dobe stále intenzívnejšie. Martin odo mňa dostal nejaké hudobné podnety a dokázal ich skutočne geniálne pretaviť do dvoch kompozícií, ktoré doslova zdobia výslednú podobu albumu. Bol to práve Martin Hybler, ktorý prišiel s nápadom zaradiť Žbirkovu Baladu o poľných vtákoch. Mekymu totiž už dávnejšie inštrumentoval niektoré piesne do symfonickej podoby. Vybral na skúšku jednu, no a výsledkom je veľmi emotívny záverečný opus celého albumu.

V rámci koncertnej podoby Next Horizon, ktorá sa uskutoční 26. novembra v Pražskej križovatke (v Kostole sv. An-ny), sa odohrá i krst albumu s účasťou kamier Českej televízie. „Next Horizon vnímam ako čosi, čo reprezentuje môj ďalší vývoj, pohľad na seba ako interpreta i pohľad na to ako hudbu robím. Je to túžba pozrieť sa ďalej, neustrnúť. Teraz sme si s Ultimate W Band naznačili cestu, po ktorej je možné sa vydať ďalej. Tou je trebárs ďalšia spolupráca s Michalom Pavlíčkom,“ poznamenáva na záver Vilém Veverka.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*