DomácePop/Rock

Reedície významných českých titulov deväťdesiatych a nultých rokov.

By in Pop/Rock, Domáce

Reedície významných českých titulov deväťdesiatych a nultých rokov.

  • Pop/Rock
  • Domáce

V týchto dňoch vychádzajú reedície významných českých titulov  Ducháček & Garage – No Parking!, Mňága a Žďorp – Web Site Story, Priessnitz – Stereo.

TONY DUCHÁČEK & GARAGE – No Parking!

Rocková skupina, často označovaná ako undergroundová, patrila k novej generácii mladých nezávislých kapiel inšpirovaných punkom, postpunkom, pub rockom a novou vlnou. Album No Parking! vyšiel v roku 1993. Skupina Garage a Tony Ducháček ho natočila v hudobnej produkcii Michala Ambroža. Reedícia k 30. výročiu vychádza v remasterovanej podobe na CD a vôbec prvýkrát aj na vinyle.

MŇÁGA A ŽĎORP – Web Site Story

Ôsmy štúdiový album valašsko-medziříčskej skupiny na čele s Petrom Fialom vyšiel v roku 2003. K výročiu vydania vychádza prvýkrát na vinyle. Mňága opisuje túto časť svojej diskografie takto: „Ak existujú porozvodové albumy, tak tento je predrozvodový. Petr už mlel z posledného, rozhodnutý buď sa ufajčiť na smrť alebo nejako reštartovať svoj život. Len ešte nevedel ako. Pesničky sú objednávky tohto reštartu (Nehledám nic, Magnet) alebo popisy momentálneho stavu bytia, občas rezignované (Jak se dostat z vězení, Klopýtám vpřed), občas odhodlané (This song). Kapela bola v štúdiu bez saxofonistu, ktorý bol vysadený z dodávky cestou do štúdia a Tibík sa mal ešte len objaviť. Pohnuté časy, pohnutý album.“

PRIESSNITZ – Stereo

Jesenická skupina Priessnitz je dôkazom toho, že aj v Čechách možno napísať vkusnú popovú pesničku so silnou melódiou a textom, ktorý nie je úplne banálny. Na českej rockovej scéne sa Priessnitz objavili v roku 1989. Rýchlo sa stali žiadanou koncertnou atrakciou a vybudovali si pozíciu kritikou cenenej a poslucháčmi uznávanej kapely. Ich hudba, spočiatku dosť surová a goticky temná, sa postupne stišuje a upokojuje, stále si ale uchováva zvláštnu tajomnú atmosféru, akúsi stopu rodného jesenického kraja. Zásadný album kultovej skupiny sa dočkal reedície na vinyle! Stereo patrí k najdôležitejším českým platniam nultých rokov. Nahrávka vyšla v roku 2006 a Priessnitz sa na nej pod citlivým producentským dohľadom Dušana Neuwertha vrátili k tvrdšiemu a surovejšiemu gitarovému zvuku.

TS, zdroj Warner Music

Tituly “Mňága a Žďorp” nájdete na spinaker.sk
Tituly “Tony Ducháček” nájdete na spinaker.sk
Tituly “Priessnitz” nájdete na spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*