Reedícia albumu Beatles Abbey Road prinesie niekoľko prekvapení.

Reedícia albumu Beatles Abbey Road prinesie niekoľko prekvapení.
30. augusta 2019 spinaker

Reedícia albumu Beatles Abbey Road prinesie niekoľko prekvapení.

  • Pop/Rock
  • Zahraničie

Jedna z najdôležitejších kapiel hudobnej histórie Beatles 27. septembra vydáva reedíciu slávneho albumu Abbey Road. Ikonická fotografia kapely prechádzajúcej cez priechod pre chodcov bola totiž odfotená fotografom Ianom Macmillan 27. septembra presne pred 50 rokmi. Macmillan, balansujúc na rebríku kúsok od priechodu v ulici Abbey Road, kde sa nachádza dnes už rovnomenné slávne nahrávacie štúdio, zachytil len šesť fotografií, pričom na cover albumu bola vybraná piata z nich.

Abbey Road nebolo síce posledným albumom kapely, lebo o rok neskôr v roku 1970 vyšla ešte doska Let It Be, ale jedná sa o posledný album, na ktorom ešte spolupracovali všetci členovia kapely – John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney a George Harrison – spoločne. Z Abbey Road, ktorý debutoval na prvej priečke britských aj amerických rebríčkov, kde sa držalo 17 týždňov, sa vylisovalo milióny kusov. V roku 1995 si doska vyslúžila uvedenie do Grammy Hall of Fame za nahrávku neupadajúcej kvality a historického významu a album dodnes zostáva najpredávanejšou štúdiovou platňou kapely. Snímka z obalu albumu sa stal jednou z najslávnejších fotografií a ikonický prechod je každoročne hojne navštevovaným miestom tisícov fanúšikov kapely. Stúdio bolo z pôvodných EMI Recording Studios premenované na Abbey Road Studios a stalo sa najslávnejším nahrávacím štúdiom na svete.

Všetkých sedemnásť skladieb bolo nanovo zmixovaných producentom Gilesom Martinom – synom legendárneho producenta Georgea Martina, ktorý s Beatles od samých začiatkov pracoval. “Kúzlo vychádza z rúk, ktoré hrajú na nástroje, z prelínania hlasov Beatles, z krásy aranží,” komentuje reedíciu Martin. “Našou úlohou bolo len uistiť sa, že všetko bude znieť tak čerstvo a chytí vás tak intenzívne, ako v deň, kedy boli skladby prvýkrát nahrané.” Základná sada piesní je doplnená o 23 štúdiových a demo nahrávok, z ktorých väčšina nebola vydaná skôr. Na doske sa nachádzajú hity ako je napríklad Come Together, Here Comes The Sun, Oh! Darling alebo Octopus ‘s Garden.

Deluxe edícia albumu obsahujú knihu s komentárom Paula McCartneyho, historika Beatles Kevina Howlett, poznámky ku každej zo skladieb, esej od hudobného publicistu Davida Hepworth, ktorá reflektuje vplyv albumu, predtým nevydané fotografie, ktoré z väčšiny zachytila ​​Linda McCartney, ručne písané texty, korešpondenciu Beatles , vtedajšie reklamné letáky a mnoho ďalšieho.

Tituly legendárnej skupiny Beatles si môžete kúpiť na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*