DomácePop/Rock

Radůza vydala v marci dvojalbum “Nebe je odemčené”.

By in Pop/Rock, Domáce

Radůza vydala v marci dvojalbum “Nebe je odemčené”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Obľúbená česká pesničkárka Radůza vydala 11. marca nový album Nebe je odemčené, ktorý je neplánovane dvojalbumom. Prvý disk kompletu nazvala Kerosin a druhý Nezhasínej. Kerosin pôvodne zamýšľala nahrať sama live s publikom ako návrat ku svojim pesničkárskym koreňom. Prvé nahrávky však napokon vznikali vinou pandémie v štúdiu – spoločne s jej dlhodobým spolupracovníkom – gitaristom Josefom Štěpánkom. Radůza tentokrát ponechala akordeón bokom a sprevádza sa na banjo a ukulele, na ktorých začala hrať práve počas lockdownu.

Hneď na druhý deň po dokončení prvého album som mala toľko inšpirácie, že som začala skladať ďalšie piesne, a tak sa nakoniec vydanie dvojalbumu ponúklo samo,“ spomína Radůza.

K nahrávaniu druhého disku kompletu Nebe je odemčené, ktorý nesie názov Nezhasínej, si už Radůza prizvala ďalších muzikantov. Spoločne s Josefom Štěpánkom si zahrali tiež s Milošom Dvořáčkom (bicie), Janom Steinsdorferom (klavír, klávesy) a Janom Lstibůrkom (basová gitara). Dueto Dobrý lidi naspievala s legendou českého bluegrassu Robertom Křesťanom. Vzdávajú v ňom hold všetkým ľuďom, ktorí vedia podať pomocnú ruku ako to vraj mnohokrát zažila i sama Radůza.

Po textárskej stránke je dvojalbum Nebe je odemčené jej najotvorenejším a najintímneším počinom. A ako hovorí, hoci po sérii koncepčných albumov chcela tentokrát napísať album nekoncepčný, tento zámer jej úplne nevyšiel. „Vlastne ide o úprimný, miestami až surový denník posledných troch rokov môjho života. Na albume si vypočujete pesničky inšpirované domácou výučbou mojich detí, napríklad Leif Ericsson – rozmarnú skladbu o objavení Ameriky, či české verzie piesní, ktoré rada spievam s priateľmi, ako sú Za Jordán alebo srbská Zatočme se v kole,“ približuje Radůza obsah dvojalbumu, ktorý je naplnený predovšetkým piesňami odrážajúcimi jej cestu životom.

Dvojalbum Nebe je odemčené vydal v piatok 11. marca 2022 RadůzaRecords na 2CD i v digitálnych formátoch vrátane Hi-Res v exkluzívnej distribúcii Supraphonu.

Titul nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*