Domáce

Radúz Macha Interview: “Vlasta Burian by v súčasnej dobe asi robil geniálne stand-upy a ľudia by ho opäť milovali!”

By in Domáce

Radúz Macha Interview: “Vlasta Burian by v súčasnej dobe asi robil geniálne stand-upy a ľudia by ho opäť milovali!”

  • Domáce

Radúz Mácha pochádza z Valašska, z malebného Rožnova pod Radhoštěm. Po absolvovaní Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne sa pred desiatimi rokmi, keď mal iba dvadsaťštyri rokov, stal členom činohry Národného divadla. V prekonávaní životných peripetií mu pomáha povaha športovca, ktorý sa len tak ľahko nevzdáva, a pevná vôľa neustále na sebe pracovať. V roku 2017 dostal Cenu riaditeľa Národného divadla pre mladého umelca do tridsaťpäť rokov. V nasledujúci rok v nápaditej inscenácii “Zweigova netrpezlivosť srdca” svojím strhujúcim výkonom zaujal odborných kritikov i divákov. Široká verejnosť ho pozná z úspešných televíznych seriálov Cesty domů alebo Já, Mattoni či z filmov Případ dvou básníků, Přijde letos Ježíšek? a Všiváci. Radosť mu prináša aj spolupráca s letnými shakespearovskými slávnosťami, kde spolu s hereckými kolegami oslavuje už šiestu sezónu úspech s inscenáciou Mnoho povyku pro nic legendárneho Jiřího Menzela, a teraz s preslávenou režisérsku dvojicou Skútr čakajú, až povolí pandémia koronavírusu a oni sa spoločne pustia do shakespearovskej romanci Búrka.

Radúz Mácha začal pred tromi rokmi spolupracovať s vydavateľstvom Supraphon, keď v nahrávke úsmevnej hudobnej rozprávky pesničkárky Radúzy “Uhlíř, princ a drak” stvárnil rolu rozpačitého princa Kryšpína. Vlani sa podieľal na nahrávkach “Povídek ze šuplíku” Otu Pavla, ktoré Supraphon vydal za veľkej pozornosti médií pri príležitosti nedožitých deväťdesiatych rokov obľúbeného spisovateľa. V týchto dňoch vychádza Radúzovi načítaná kniha významného filmového historika Pavla Taussiga “Život za smiech” o zvratoch osude prvorepublikovej hviezdy Vlasty Buriana. Audiokniha vychádza pri príležitosti 130. výročia narodenia kráľa komikov (9. apríla 1891), a predovšetkým o ňom si s Radúzom Machom rozprávame.

Radúz, máte rád filmy pre pamätníkov s Vlastom Burianom?
Úprimne sa musím priznať, že fanúšikmi Vlasty Buriana boli skôr moji rodičia. Z detstva si pamätám, že mnohé hlášky z filmov tatko občas citoval či si zanôtil nejakú jeho známu pesničku. Samozrejme, že som ich teda veľa ako dieťa videl a spätne musím uznať, že som vždy asi najviac obdivoval Burianov “zápal do hry” a nadbytok energie, ktorá z neho priamo sršala. Pôsobil na mňa ako také dospelé dieťa, ktoré to všetko úprimne hrozne baví, bez zábran a ostychu pred čímkoľvek. V týchto filmoch pre mňa bol vždy úplným zjavením a v dobrom slova zmysle až niekým z “iného vesmíru”, vďaka komu sa ten čiernobielo uhladený filmový svet naraz stával farebnejším. Myslím, že v súčasnej dobe by asi robil geniálny stand-up a ľudia by ho opäť milovali.

Vďaka knihe “Život za smích”, ktorú ste načítal pre Supraphon, sa vám odkryl rozporuplný život Vlasty Buriana. Vedel ste o jeho osudoch?
Priznám sa, že som mnohé netušil. S obrovským záujmom som teda pri prvom čítaní tieto pre mňa neznáme informácie postupne spracovával a ďalej inde hľadal historické súvislosti a ďalšie podrobnejšie vysvetlenie. Prišlo mi sprvu úplne nemysliteľné, že sa z tejto výnimočnej hviezdy stal horal bez práce, ktorý baví ľudí v krčme alebo nosí kameň pod Karlovým mostom. Bolo mi ho ohromne ľúto a tiež som vďaka tomu konečne pochopil, prečo tie jeho oči v neskoršej rozprávke “Byl jednou jeden král ” v sebe zrazu majú úplne inú energiu ako predtým.

Čo hovoríte na súčasnú obľubu audiokníh?
Audioknihy a tiež podcasty počúvam v tejto dobe stále častejšie pri dlhších prechádzkach, kedy si snažím vyčistiť hlavu od čiernych myšlienok, ktoré spôsobuje súčasný život bez divadla. Som naozaj úprimne šťastný, že vďaka ľuďom zo Supraphonu som k nim našiel cestu aj ako tvorca. Je to pre mňa vlastne ďalšia nová herecká disciplína, ktorú sa snažím ovládnuť a zlepšovať sa v nej. Počúvam skúsenejších, učím sa technicky a po zmysle spracovať text pri domácej príprave, snažím sa počuť vlastné chyby. Je to ešte dlhá cesta k tomu, kam by som chcel dôjsť, ale každá ďalšia spolupráca na zvukovej knihe ma posunie vždy o krok ďalej. Vďaka za to!

Audioknihu nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*