DomáceKlasika

Pri príležitosti 180. výročia narodenia Antonína Dvořáka vydal Supraphon špeciálny trojalbum.

By in Domáce, Klasika

Pri príležitosti 180. výročia narodenia Antonína Dvořáka vydal Supraphon špeciálny trojalbum.

  • Domáce
  • Klasika

V stredu 8. septembra 2021 si hudobný svet pripomenul 180. výročie narodenia Antonína Dvořáka. Vydavateľstvo Supraphon pri tejto príležitosti pripravilo v spolupráci s Patrickom Lambertom, dlhoročným hudobným producentom BBC Radio 3, mimoriadny trojalbum Všechny lásky Antonína Dvořáka (The Many Loves of Antonín Dvořák).

V bohatom výbere zo skladateľovej komornej, orchestrálnej a vokálnej tvorby účinkujú vynikajúci interpreti, ktorých nahrávky vznikali v 2. polovici 20. storočia a v mnohých ohľadoch sú stále vzorové a neprekonané. Dvořákovi tak pomyselne gratulujú dirigenti Českej filharmónie (Talich, Ančerl, Neumann, Bělohlávek, Sawallisch, Mackerras a mnohí ďalší), inštrumentalisti (Rostropovič, May, Suk či Panenka), speváci (Soukupová, Beňačková, Urbanová, Blachut, Novák), zbormajstri (Jan a Pavel Kühnovi), ale tiež Pražské, Dvořákovo, Smetanovo a Panochovo kvarteto.

Dramaturgia albumu, ktorá je dielom Patricka Lamberta, veľkého znalca a milovníka českej hudby, je ukotvená v niekoľkých témach, ku ktorým mal Antonín Dvořák silný a živý vzťah: Národ a domov, Slovanská duša, Príroda, Boh a náboženstvo, Rodina a Humor. Okrem niekoľkých známych opusov (často však v menej známych nahrávkach) poslucháč objaví na albume množstvo nádhernej Dvořákovej hudby, s ktorou sa nestretávame tak často: o.i. zbory V přírodě, Písně milostné, Poetické nálady, Dechová serenáda či scény z opier Dimitrij a Jakobín. Slovami Patricka Lamberta: „Súbor týchto troch kompaktných diskov je pre všetkých, ktorí chcú svojmu sluchu dopriať rozmanitosť i hĺbku Dvořákovho odkazu. Dá sa o ňom s istotou povedať, že je v rovnakej miere oslavou 180. výročia Dvořákovho narodenia i jedinečného bohatstva archívu Supraphonu.

Titul nájdete na www.spinaker.sk

Patrick Lambert (1943) je britský hudobný publicista a dramaturg. Od roku 1968 pracoval v BBC, dlhé roky na pozícii producenta vážnej hudby stanice Radio Three. Ako milovník a znalec českej hudby – nad dverami jeho londýnskej pracovne visela zlatá tabuľka „Český ráj“ – vytvoril nespočetné množstvo rozhlasových programov venovaných jej tvorcom (Dvořákovi, Janáčkovi, Sukovi, Martinů) i interpretom (Talichovi, Kubelíkovi, Ančerlovi, Šejnovi atď.) V roku 1983 získal Sony Radio Award za najlepšiu reláciu venovanú klasickej hudbe. Je autorom mnohých textov a štúdií o hudbe, protagonistom odborných i popularizačných prednášok a besied. V roku 2015 vyšla jeho monografia Martinů in His Time – The Recorded Legacy. Dramaturgicky pripravoval profilové CD Václava Talicha, Rafaela Kubelíka a Karla Ančerla pre sériu IMG Artists Great Conductors of the 20th Century. Svojimi textami sprevádza desiatky kompaktných diskov labelov BBC Legends, Decca, Deutsche Gramophone, Dutton, Hyperion, LSO LIVE, Mercury, Nimbus, Philips, Supraphon, Testament a Warner Classics.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*