DomácePop/Rock

Pilot velí “Běž!” – Klip na jeden záber je predzvesťou debutového albumu.

By in Pop/Rock, Domáce

Pilot velí “Běž!” – Klip na jeden záber je predzvesťou debutového albumu.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Nabitý pop a svieža energia – to je nový objav českej popovej scény, talentovaná česká skupina Pilot. Potvrdzuje to jej nový singel BĚŽ. Úderný song, ktorým štvorčlenná partia nadväzuje na predchádzajúce počiny Za sebou, SÁM. a Éterická, sprevádza ambiciózny videoklip v réžii Vojtěcha Kunca natočený na jeden záber a je predzvesťou očakávaného debutového albumu plánovaného na budúci rok. Naživo svoju singlovú novinku Piloti prvýkrát predstavia 21. októbra v pražskom klube Varšava.

Běž je o tom, že ani tak veľmi nezáleží na tom, čo práve robíš, hlavné je, že niečo robíš. Každý malý krok ťa posúva dopredu, i keď sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať,“ vysvetľuje frontman kapely Daniel Hrdlička ideu piesne, na ktorej Piloti spolupracovali s ostrieľaným „songwriterom“ Jendom Vávrom (Jananas, Za100let) a žiadaným producentom Marcellom (Lenny, Paulie Garant, Adam Mišík). Tému piesne kapela bystro a vtipne akcentuje vo videoklipe, ktorý sa nakrúcal v auguste na atletickej dráhe štadióna Děkanka. Frontman v ňom stihne v sprievode členov kapely dať výpoveď arogantnému nadriadenému, utiecť od oltára, zažiť nevšedný fiktívny „trip“ pred zeleným plátnom či zatancovať si s mažoretkami.

Kto z nás si niekedy v práci nepredstavoval, aké by to asi bolo, keby zmietol všetko zo stola, preskočil ho a bežal niekam do neznáma. Všetky fotky, ktoré sa premietajú na green screene, sú naše vlastné z ciest po svete. Utekanie zo svadieb a tanec s baletkami je zase denný chlieb nášho basáka Michala,“ objasňuje Hrdlička, nakoľko sú jednotlivé obrazy založené na reálnych situáciách a osobných skúsenostiach členov nádejnej skupiny.

Ako je z klipu zrejmé, nakrúcanie rozhodne nebola žiadna „brnkačka“. Námet a scenár dávali Piloti dohromady spoločne po skúškach a do finálnej podoby všetko dotiahli s režisérom Vojtěchom Kuncom, ktorý je podpísaný i pod predchádzajúcim klipom Za sebou. Samotným prípravám kapela podľa svojich slov venovala zhruba dva mesiace. „Najšialenejší bol posledný týždeň pred natáčaním, pretože sme zháňali a prepravovali všetky rekvizity a komunikovali s komparzistami – oboch je v klipe požehnane. Len kvôli prvej scéne v kancelárii sme museli naťahať množstvo nábytku a postaviť falošnú stenu. Polovica kapely strávila štyri dni v kapelnej dodávke a prevážala kancelárske zariadenie a potreby, natáčaciu a osvetľovaciu techniku a množstvo ďalších vecí. Druhá polovica kapely jazdila po obchodoch, zháňala kostýmy a menšie rekvizity a kontaktovala všetkých kamarátov, ktorí nám robili komparz. Na pľaci nás vo finále bolo asi 100, takže zorganizovať to všetko bol fakt masaker,“ dodáva Hrdlička. Členovia štábu i kapely sa museli v deň D popasovať s meniacou sa predpoveďou počasia, futbalovým zápasom okresnej ligy hneď vedľa atletickej dráhy priamo počas ostrého natáčania či so skutočnosťou, že kvôli svetlu sa musela aspoň jedna perfektná scéna stihnúť iba za hodinu a pol. Napriek tomu všetkému, však nakrúcanie dopadlo výborne.

Kapela Pilot, ktorá hrá v zložení Daniel Hrdlička (spev, gitara), Adam Císařovský (elektrická gitara), Michal Kertész (basgitara) a Matěj Sirotek (bicie), sa dala dohromady už na strednej škole a vzápätí sa z nej stal výrazný objav českej študentskej hudobnej scény. Počas svojej doterajšej kariéry už si Piloti stihli vyskúšať hlavné pódiá festivalov Majáles či Sázavafest a predskakovať takým ťažkým váham domácej popmusic ako Lucie alebo Chinaski. Štvorica aktuálne pracuje na svojom debutovom albume. Očakávaná novinka je v pláne na budúci rok a mená spolupracovníkov, medzi ktorými nechýbajú Marcell, Lukáš Chromek, Tomáš Konůpka (Mydy Rabycad, 7krát3), Nero Scratch (Mydy Rabycad) alebo Ondřej Žatkuliak (Rooftop Studio), naznačujú, že sa dvíha svieži čerstvý vietor, ktorý má ambície značne rozvíriť českú popovú scénu.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*