DomácePop/Rock

Petr Spálený slávi jubileum kompiláciou 80 / Největší hity & duety.

By in Pop/Rock, Domáce

Petr Spálený slávi jubileum kompiláciou 80 / Největší hity & duety.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Petr Spálený– to je sugestívny hlas, netuctové piesne a neobyčajne obyčajný muž. Muž, ktorý sa nevyžíva v okázalých gestách ani slovách, a napriek úspešnej kariére lemovanej desiatkami – ak nie stovkami – hitov zostáva sympaticky civilný a prirozený. Práve taký pohľad na obľúbeného speváka, skladateľa, gitaristu a bubeníka prináša nová kompilácia 80 / Největší hity & duety, zostavená pri príležitosti jeho nadcházajúceho jubilea (22. 3.) DJom, hudobným publicistom, textárom, rozhlasovým dramaturgom a moderátorom Milošom Skalkom.

„Vzhľadom na to, že Petrovi Spálenému už vyšlo množstvo najrôznejších kompilácií, nechcel som na tomto výbere k jeho okrúhlemu životnému jubileu donekonečna opakovať nahrávky, ktoré sú dostupné prakticky na všetkých doterajších výberovkách. Ale zase, na druhej strane, bez prvých piatich skladieb tejto kompilácie – rovnako ako bez Andělov – by v Petrovom profile predsa len niečo citeľne chýbalo. A poslucháči by preto mohli mať oprávnený pocit, že ich niekto (v tomto prípade ja) o niečo ochudobnil. Toľko na vysvetlenie ku konečnej zostave nahrávok, ktorá nezabúda ani na ‚manželské duetá‘,“ komentuje svoj výber Miloš Skalka v obsiahlej sleevenote, ktorú nájdeme spolu s dobovými fotografiami v booklete fyzickej verzie novej kompilácie.

Kompilácia obsahuje 23 piesní a okrem hitoviek „na prvú dobrú“ medzi nimi nájdeme i tie menej známe, ale pre Petra Spáleného i jeho kariéru nemenej dôležité. Špecialitou sú v názve kompilácie zmienené duetá, a to či už s jubilantovou manželkou Miluškou Voborníkovou (Mně se zdá, Bílá vila, Smrt a dívka a Baby nejsem dáma), Danom Bártom (Já ho jen od vidění znám) alebo s jedným zo zásadných textárov (nielen) Spáleného piesní Zdeňkom Rytířom (Dítě Štěstěny a Absolutní žena).

Hoci Petr Spálený začínal s hudbou ako bubeník v rôznych amatérskych dixielandových a rokenrolových súboroch, štart jeho profesionálnej hudobnej kariéry sa počal rokom 1967, kedy získal angažmán v Divadle Apollo: „To bol kľúčový okamih. Doslova všetko sa sprofesionalizovalo, pretože sme sa dostali pod krídla Štátneho divadelného štúdia. Z úplnej divočiny to zrazu dostalo pevný systém. Šlo nielen o divadlo, ale tiež o zájazdy po republike alebo o skúšobňu, ktorú sme mali v Redute, kde sme pripravovali a „pilovali“ nové veci. Ušili nám vtedy také fialové saká,“ spomína so smiechom Petr Spálený na dobu, kedy tiež vydal svoj prvý česky spievaný veľký hit Plakalo bejby, ktorým sa – nie náhodou – začína i narodeninová kompilácia. Sám marcový oslávenec k nemu dodáva: „Ohlas na môj česky spievaný singlový debut bol natoľko priaznivý, že bolo jasné, kadiaľ povedie moja ďalšia cesta.“

Ako ukázal čas i množstvo skvelých piesní, zvolená cesta bola (a je) viac než správna. Z mena Petr Spálený sa počas tejto cesty stala unikátna značka vymykajúca sa obvyklým žánrovým či štýlovým ukotveniam. Prím v celej jeho kariére (i na práve vydanej kompilácii) hrajú piesne samy o sebe. Niekedy prevzaté, ale predovšetkým pôvodné, k tomu trochu spomienkového bigbítu, množstvo kvalitného melodického popu či štipka country inšpirácie. To všetko zjednotené dôveryhodným basbarytónom sympatického chlapíka, s ktorým okrem novej výberovky môžeme sláviť i osobne na koncertoch, ktorých i napriek jeho požehnanému veku rozhodne nebude málo (kompletný zoznam nájdete tu).

TS, zdroj Supraphon

Tituly “Petr Spálený” nájdete na spinaker.sk

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*