Petr Novák by oslávil 75. narodeniny.

Petr Novák by oslávil 75. narodeniny.
28. augusta 2020 spinaker

Petr Novák by oslávil 75. narodeniny.

  • Pop/Rock
  • Domáce

V nedeľu 6. septembra si pripomenieme nedožité 75. narodeniny speváka a skladateľa Petra Nováka. Jeho pesničky patria do zlatého fondu českej beatovej muziky, a zároveň do pamäte všetkých, ktorí prežili hudobné 60. roky. „Náhrobní kámen“, „Já budu chodit po špičkách“, „Povídej“ či „Klaunova zpověď“ sú hity, ktoré sa stali symbolmi a znamením doby. Teraz ich Supraphon vydáva pri príležitosti významného jubilea na LP i CD s bonusmi pod názvom 12 NEJ Originální nahrávky.

V roku 1986 sám spevák vybral dvanásť skladieb, ktoré považoval za historicky najznámejšie alebo najdôležitejšie. „Údajne pre nenájdenie originálnych nahrávok boli vytvorené nové verzie, ktoré ale zachytávajú Nováka i kapelu už v inom veku a s iným technickým vybavením. Súčasné LP preto zachovalo výber a poradie tuctu posvätených nahrávok, ponúka však pôvodné podoby pesničiek s puncom romantického chlapčenstva i zápalu rockových počiatkov,“ vysvetľuje k nahrávke šéfproducent Supraphonu Karel Deniš.

Ešte som sa nestihol ani nadýchnuť, a už je čas na ohliadnutie. Od mojich prvých začiatkov uplynulo viac než 20 rokov a aj drážky na starých platniach sú už vyhladené. Ako teda vyhovieť všetkým tým, ktorí ma žiadajú o nové nahrávky ‚Náhrobního kamene‘, ‚Pokoje č. 26‘, ‚Povídej‘ a ďalších? Originály sa bohužiaľ nezachovali, a tak nezostalo nič iné, než tie najžiadanejšie nahrať znova, ale tak, aby sa od originálov líšili čo najmenej. Okrem dvoch novo upravených piesní sme teda zachovali pôvodné aranžmány a pri výbere piesní som sa riadil citom. Je mi ľúto, že platňa nie je nafukovacia, ale viac pesničiek sa na ňu naozaj nevošlo,“ uviedol k vtedajšiemu výberu Petr Novák.

Na formát CD sa ale tentokrát už viac piesní vošlo, a tak sa s pomocou desiatich bonusov kompilácia premení na „best of“. Pridané songy z rokov 1969 až 1996 zachytávajú Petra Nováka na ceste od „pookupačného“ „Dne štěstí“ až po autenticky prežitý song „Hlad je jen žízeň v převlecích“.

Celkom 12 piesní na LP a 22 skladieb na CD je tak záznamom nielen hudobného vývoja, ale tiež životných osudov muža s charakteristickým hlasom a lyrickým repertoárom. Lásky v jeho piesňach boli len málokedy celkom šťastné, zato však ozajstné, a tiež preto jeho evergreeny obstoja i v dnešných dňoch.

Je to dávno, čo som sa prvýkrát stretol s Petrom, ale napriek tomu čas nedokázal v mojej mysli zmazať žiadnu z tých chvíľ, či už dobrých alebo zlých, ktoré sme spolu prežili. Dýchali sme rovnaký vzduch a vnímali sme bolesť i radosť ako bratia. To všetko sa neskôr zjavilo v našich piesňach. A i keď sa neskôr naše cesty rozišli, zostali sme si blízki ako málokto,” spomína na záver autor mnohých textov piesní Petra Nováka Ivo Plicka.

Tituly Pera Nováka nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*