DomáceDetské

Obľúbené bábky prinášajú deťom nové CD plné ľudových pesničiek.

By in Detské, Domáce

Obľúbené bábky prinášajú deťom nové CD plné ľudových pesničiek.

  • Detské
  • Domáce

Na CD s podtitulom “Ľudové pesničky pre všetky detičky” zaradila 19 populárnych ľudových pesničiek. Známe pesničky však neprináša v ich tradičnej podobe. Sú upravené tak, aby mali moderný zvuk a aby ich výrazné rytmy vyzývali do tanca. “S ľudovými pesničkami sme prichádzali do kontaktu predovšetkým vďaka škôlkam, do ktorých chodila naša dcéra”, informuje Martin Zimanyi, skladateľ a aranžér pesničiek Haničky a Murka. “Pri ich počúvaní som si stále viac uvedomoval, že to, že tieto skladby pretrvali desiatky rokov, nie je náhoda, že majú v sebe naozaj niečo mimoriadne. Rozhodli sme sa trochu s nimi experimentovať a priniesť ich v aktuálnej tanečnej úprave”, dodáva.

Pesničky naspievala – rovnako ako predošlé dve CD z dielne Haničky a Murka – Simona Bartosová, ktorá v súčasnosti študuje na gymnáziu. Po prvý raz jej hlasu robí vo všetkých pesničkách spoločnosť spev 6-ročnej Hanky Zimanyiovej – dcéry autorov projektu. “Hanka s našou tvorbou vyrastá od malička, vlastne vďaka nej sme sa detskej tvorbe začali venovať”, informuje Lucia Zimanyiová, spoluautorka projektu Hanička a Murko. “Postupne sme zistili, že naozaj pekne spieva a že jej detský hlások je prínosom pre výslednú atmosféru pesničky. Keďže nahrávame doma, bola to pre ňu zábava a rada s týmto angažmánom súhlasila”, smeje sa Lucia. V ľudovke “Štyri kroky dopredu”, spieva aj Emka Kandráčová. “Túto pesničku sme nahrali pred 3 rokmi, s Haničkou v nej spieva Emka – vtedy ešte škôlkarka a na husliach hrá aj jej brat Ondrejko Kandráč”, dopĺňa Lucia. “Táto ľudová pesnička je veľmi obľúbená, na našom YouTube má už viac ako milión videní, a tak sme ju opäť zaradili aj na naše nové ľudovkové CD”, dodáva.

Medzi 19 pesničkami, na ktorých vyrastali celé generácie detí a ktoré je určite vhodné predstaviť aj novým generáciám, nájdeme aj “Červený kacheľ, biela pec”, “Prší, prší”, “Jedna druhej riekla”, “Ide, ide vláčik”, či “Sedí mucha na stene”. V zozname pesničiek sú aj skladby, ktoré možno nie sú známe v každom regióne Slovenska, ale ktoré si autori Haničky a Murka mimoriadne obľúbili. Patria medzi ne napríklad “Ženilo sa motovidlo”, podľa ktorého celé CD pomenovali, ako aj “Tancovala líška s mackom” či “Mala som milého, čo sa myší bál”.

Keďže s ľudovými pesničkami deti často prichádzajú do kontaktu najmä v škôlkach, vyšli im autori v ústrety a pripravujú pre ne aj karaoke verzie pesničiek. Prvých päť si už záujemcovia môžu prehrať na YouTube kanáli Haničky a Murka. Postupne k nim pribudnú aj ostatné z 19 zaradených na novom albume.

Tituly Haničky a Murka vrátane nového CD “Ženilo sa motovidlo” nájdete na www.spinaker.sk

Viac informácii o tvorbe Haničky a Murka nájdete na ich YouTube kanáli, facebookovej stránke, ako aj na webe hanickaamurko.sk.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*