DomácePop/Rock

Miro Žbirka: vychádza reedícia štyroch albumov na CD a exkluzívny vinylový box je na dohľad.

By in Pop/Rock, Domáce

Miro Žbirka: vychádza reedícia štyroch albumov na CD a exkluzívny vinylový box je na dohľad.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Vydavateľstvo Opus vydáva štyri reedície albumov Mira Žbirku – Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania a K.O. Na jeseň potom chystá box so všetkými siedmimi albumami, ktoré pre neho spevák a skladateľ nahral v rokoch 1980 – 1990. Okrem už uvedených sú to tituly Doktor sen, Sezónne lásky, Roky a dni.

Album Nemoderný chalan nahral Miroslav Žbirka v roku 1984 s obligátnou špičkovou producentskou podporou Laca Lučeniča ako svoj štvrtý album. Meky sa rozišiel so svojim dvorným textárom Kamilom Peterajom a celý album si otextoval sám, takže sa jedná o autorský album ako po textovej tak hudobnej stránke (s jedným hudobným spoluautorstvom L. Lučeniča), čo bola vtedy na Slovensku rarita. Hneď úvod albumu je impozantný – úvodné piesne 22 dní, Poraď si sám a Pozri sa sa zaradili k najväčším hitom celoživotnej Žbirkovej kariéry.

V roku 1986 vydal so svojim kmeňovým producentom Lacom Lučeničom ďalší autorský album Chlapec z ulice (Lučenič je autorom hudby úvodnej piesne) s hitmi ako Dr. Jekyll a Mr. Hyde, Kúp mi knihu, Slávou opilý či Katka, ktorú venoval svojej celoživotnej láske a manželke. Hudobné podklady nahrala mierne pozmenená skupina Limit, pričom album štýlovo veľmi konzistentne nadviazal na Mekyho predchádzajúce albumy a opäť má jeho nezameniteľný autorsko-interpretačný štýl.

Dva roky po tomto albume nahral Miroslav Žbirka opäť s L. Lučeničom a skupinou Limit dosku Zlomky poznania. Tentokrát rozšíril okruh textárskych spolupracovníkov o veľké mená (Štrasser, Urban) a zhudobnil aj skvelé básne Miroslava Válka (Podzimná láska) a Milana Urbana (Zlomky), ktorá abum otvára a dala mu aj názov. Štýlovo a interpretačne je to ďalší Žbirkov album so schopnosťou tvoriť trvalé hity ako Len s ňou. Možno sa ti zdá, kedy Žbirkova a Štrasserova Prvá sa nepochybne zaradila do zlatého fondu slovenských evergreenov.

Meky sa s Opusom rozlúčil v roku 1990 svojim siedmym radovým albumom K.O. Producentom a Mekyho umeleckým alter egom bol stále Lučenič, hoci ďalší hudobníci v skupine Limit obmenil. Najväčší textársky priestor dal na tomto albume Jozefovi Urbanovi, s ktorým spolupracoval až do jeho predčasnej smrti v roku 1999.

Vydanie exkluzívneho 7LP boxu je naplánované na október k nedožitým sedemdesiatinám Miroslava Žbirku. V Prahe, Bratislave a v Londýne sa zároveň uskutočnia koncerty pod názvom Tribute to Miro Žbirka 70.

Tituly Mira Žbirku nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*