Mirai predstavili druhý album Arigató.

Mirai predstavili druhý album Arigató.
27. septembra 2019 spinaker

Mirai predstavili druhý album Arigató.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Druhý album skupiny Mirai prekvapí svojou žánrovou rozmanitosťou. Pri príprave novinky Arigatou nedržali hudobníci z Frýdecko-Místecku svoju kreativitu na uzde a vedľa priamočiarych popových melódií hojne experimentovali. V úzkej priateľskej spolupráci s producentom Ondrejom Fiedler vznikol album, ktorý prekypuje pestrosťou a originálnymi nápadmi.

Práve stávka na jediného producenta je jednou z najväčších zmien, ktoré kapela oproti multiplatinovému debutu Konnichiwa, obsahujúcim rádiové megahity ako Keď nemôžeš tak pridaj, Anjel alebo Chcem tancovať, urobila. “Album som produkoval celý a na väčšine pesničiek sa aj autorsky podieľal. Pracovali sme na ňom rok a pol, “prezrádza Ondřej Fiedler, ktorý je podpísaný napríklad pod úspechy piesní Lenny, Kryštof, Paulieho Garanda a podieľal sa aj na spomínanej prvotine Mirai.

Žánrové hranice ako by na albume Arigató neexistovali. Mirai zostávajú verní osobitému pop-rocku, ktorý ich katapultoval medzi najžiadanejšie mladé kapely súčasnosti, ale nezdráhajú sa pracovať s tými najrôznorodejšími vplyvmi. “Nájdete tam r’n’b, hardcore, ukulele pop a taky divnověci trochu v štýle Billie Eilish. Čím viac to počúvame, tým viac nás to baví,” hovorí frontman Mirai Navrátil a dodáva, že sa rozhodne nejedná o album na jedno vypočutie.

Jeho slová potvrdzuje aj Ondřej Fiedler, podľa ktorého je druhý album skupiny vyspelejší a temnejší než ten prvý. “Experimentovať nás s chalanmi bavilo. Nebáli sa ísť do tvrdších vecí ani do rapu. Trebárs Achilova päta bol pôvodne celkom príjemný song s akustikou, ktorý sme nakoniec v skúšobni – týždeň pred nahrávaním – kompletne prekopali,” poodhaľuje.

Jednotlivé piesne vznikali ako u muzikantov doma, tak na cestách. “Niektoré sme napísali na Havaji alebo na horách v Česku. Skrátka kde nás práve chytila múza,” vysvetľuje Mirai Navrátil. Nahrávanie prebiehalo v štúdiu u Lukáša Martinka vo Svárově. “Dnešná doba ale nemá limity, takže sme niečo donahrávali aj doma. Len potom máte asi 300 zvukových stôp a pri triedení a miešanie sa Ondrej a Ecson Waldes slušne zapotili,” upresňuje.

Vedľa ústrednej autorskej dvojice Navrátil – Fiedler sa zapojil tiež napríklad oceňovaný pesničkár David Stypka, ktorý sa na spoločnom songwritingu v Krušných horách podieľal na vzniku skladby Aj cez to všetko. Nechýba ani mnoho nečakaných hostí, vrátane Bena Cristovaa, pianistu Jana Aleša alebo sláčikového kvarteta Šimona Marka.

Producent vyzdvihuje, že členovia Mirai sú špičkovými muzikantmi, čo bolo počas nahrávania veľkým prínosom. “Skoro všetky songy, v ktorých hrá celá kapela, sa nahrávali naživo v štúdiu. Nástroje sme netočili zvlášť, ale spoločne na jeden pokus. Tým sme dosiahli energiu, ktorú fanúšikovia poznajú z koncertov. Piesne si tým uchovali svoju dušu, “pochvaľuje si Fiedler.

Na adresu skupiny navyše nešetrí chválou a označuje ju ako “aktuálne najlepšiu českú mladú kapelu”. Keby boli niektoré piesne z novinky naspievané anglicky, pre svoju nápaditosť by podľa neho mali šancu osloviť aj zahraničného poslucháča. “Pri tvorbe tohto albumu do seba všetko zapadlo. Vo výsledku by neznel tak, ako znie, keby sme neboli dobrí priatelia, ktorí spolu jazdia aj na dovolenky,” zhŕňa.

Nový album Arigató predstaví kapela Mirai naživo na jesennom turné – prvýkrát vo veľkých sálach. Vrcholom šnúry bude 3. decembra vystúpenie v pražskom Fóre Karlín.

Tituly kapely Mirai si môžete kúpiť na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*