DomácePop/Rock

Michal Horák vydáva “Michalbum” a videoklip “Plány jdou”.

By in Pop/Rock, Domáce

Michal Horák vydáva “Michalbum” a videoklip “Plány jdou”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Sú to už takmer dva roky, odkedy český pesničkár Michal Horák debutoval albumom Michalovo cédéčko. Treba povedať, že za ten čas hravo potvrdil to, čo jeho debut naznačil – že má nespochybniteľný talent, právom patrí medzi najvýraznejšie tváre novej generácie pesničkárov a zaradil sa k úspešným menám ako Pokáč či Voxel. Teraz prichádza čas na jeho očakávaný druhý album, pomenovaný typicky „horákovsky“ Michalbum. Novinka vyjde v Supraphone 24. septembra, nadviaže na ňu októbrové turné so sedemnástimi zastávkami, a ako naznačuje pilotný singel a videoklip Plány jdou, Michal je opäť v skvelej umeleckej forme.

Nedávno ma oslovil zbor zo Základnej školy v Říčanoch, či by som im pokrstil CD, ktoré nahrali distančne počas lockdownu. Zaujalo ma to. Keď som potom zistil, aký je zbor šikovný, neváhal som a zase som si skúsil niečo pre detské osadenstvo napísať. Zároveň som presedel X hodín v štúdiu s producentom a kamarátom Filipom Vlčkom, s ktorým sme dali pesničke tú správnu podobu. No a klipu sa opäť ujal Martin Hammerschlag, známa firma, ktorá mi robila takmer všetky klipy pred tým. Bolo to náročné, ale mám dojem, že sa nám podarilo niečo neobvyklé, a mám z toho radosť,“ komentuje Horák pieseň a klip, ktorý má podľa prvých reakcií nemalý potenciál nadviazať na predchádzajúce videá, s ktorými pravidelne bodoval v trendoch YouTube a nazbieral stovky tisíc vzhliadnutí.

Samotný album, na ktorom fanúšikovia nájdu okrem iného i nejednu z piesní, ktorými bavil seba i priaznivcov počas lockdownu (napr. Rande, Asociální duet feat. Berenika Suchánková či Prsa feat. Pavel Čadek), je – pre Horáka charakteristickou – kombináciou veselých melódií, nákazlivej energie, bezstarostnosti i umu glosovať každodennosť s vtipným nadhľadom. „Od môjho prvého albumu rozhodne vnímam rozdiel vo väčšej súdržnosti pesničiek. Hoci opäť lietam zo štýlu do štýlu, pesničky na novinke väčšinou nie sú staršie než dva roky a sú teda viac odrazom toho, ako píšem a uvažujem teraz. Celkovo som si skrátka tento album urobil viac tak, ako sa mi páči, a musím povedať, že som maximálne spokojný, čo sa mi stáva málokedy,“ hovorí o svojej albumovej dvojke spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, ktorý popri hudbe stíha i vysokoškolské štúdium pedagogiky.

Podobne ako v prípade debutu Michalovo cédéčko i Michalbum vznikal s účasťou množstva zaujímavých hostí. Okrem tých vyššie spomínaných netreba zabudnúť na Terezu Balonovú (V toleranci), Vendulu Příhodovú (Dobré ráno, slečno) a samozrejme tiež Michalovho verného koncertného súputníka, huslistu Adama Černíka. To všetko má iste svoj podiel na celkovej pestrosti albumu, ktorú vyzdvihuje i sám Horák: „Som pyšný predovšetkým na hudobnú rozlišnosť pesničiek, ktorú sme s geniálnymi muzikantmi v mojom okolí zapríčinili. Keď si Michalbum pustím, mám pocit, ako keď si na Spotify kliknem na ‚Daily mix‘ všetkého, čo počúvam – dá sa tam počuť klasický akustický folk, country, jazz, swing, pop či cimbálovú muziku. A tak to mám skrátka rád. Myslím, že ten album nenudí.

Talentovaný hudobník iste svoje slová dokáže i na pripravovanom Michalbum Tour 2021, ktoré odštartuje 6. októbra. Medzi jeho zastávkami nebude chýbať Horákov domovský Hradec Králové, kde „si strihne“ 14. a 15. októbra hneď „dvoják“, a pražský Palác Akropolis, kde Michalbum 17. októbra slávnostne pokrstí spoločne s množstvom zaujímavých hostí (o.i. Pokáč, Voxel, Pavel Čadek, Berenika Suchánková, Tereza Balonová, zbor ZŠ Říčany alebo rapper Pavouk).

Tituly speváka nájdete na www.spinaker.sk

MICHAL HORÁK – MICHALBUM TOUR 2021

6. 10. 2021, Šternberk u Olomouce – MKZ
7. 10. 2021, Ostrava – Barrak
8. 10. 2021, Opava – Klub ART
12. 10. 2021, České Budějovice – Slavia
13. 10. 2021, Plzeň – Anděl
14. 10. 2021, Hradec Králové – AC Klub
15. 10. 2021, Hradec Králové – AC Klub
16. 10. 2021, Liberec – Lidové sady
17. 10. 2021, Praha – Palác Akropolis
20. 10. 2021, Bratislava – Randal
21. 10. 2021, Brno – Melodka
22. 10. 2021, Kyjov – Klub Nětčice
23. 10. 2021, Kroměříž – Klub Starý pivovar
26. 10. 2021, Kamenice u Prahy – KC Kamenice
28. 10. 2021, Tábor – Garage
29. 10. 2021, Ústí nad Orlicí – Divadelní klub
30. 10. 2021, Mariánské Lázně – Club na Dvorku

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*