DomácePop/Rock

METALINDA vydáva reedíciu svojho eponymného debutu z roku 1990 a vyráža na jarné turné.

By in Pop/Rock, Domáce

METALINDA vydáva reedíciu svojho eponymného debutu z roku 1990 a vyráža na jarné turné.

  • Pop/Rock
  • Domáce

METALINDA je debutový album rovnomennej bratislavskej kapely, ktorý vydalo vydavateľstvo Opus v roku 1990. Skupina tu plnohodnotne nadväzuje na veľmi úspešnú slovenskú pop-rockovú líniu z 80. rokov (Elán-Tublatanka-Team) a prináša výrazné piesne, ktorým interpretačne dominujú gitarista Peter Sámel a spevák Pavol Drapák – kľúčové osobnosti skupiny METALINDA. Kapela pod vedením svojho lídra, gitaristu, skladateľa, textára a zakladajúceho člena Petra Sámela na svojom eponymnom debute obsadila tú najtvrdšiu, heavy-metalovú časť vtedajšieho slovenského rockového spektra.  Nekompromisnosť repertoáru predznamenal ešte v roku 1989 singel so skladbami Kovový kráľ a Jago a ďalších osem skladieb ju potvrdilo. Album uzatvára skladba Ján Amos Džínový, ktorá sa stala jedným z najväčších hitov v bohatom repertoári skupiny. Po 34 rokoch vychádza reedícia debutového albumu vo forme LP a CD nosiča.

“V tej dobe sa dostať k vydaniu albumu bolo nesmierne ťažké. Najskôr ste museli nahrať tri single a z každého bolo nutné predať celý náklad, čo bolo 5 000 kusov. Až potom ste sa dostali k nahrávaniu LP platne. No a nám sa to podarilo! Písal sa rok 1989, keď na námestí SNP prebiehala vraj nežná revolúcia a my sme konečne dostali šancu nahrať dlhohrajúcu LP platňu. Bol to náš vysnívaný sen, ktorý sa stal skutočnosťou a pre nás to bolo neuveriteľné, že sme sa dostali do  nahrávacieho štúdia, ktoré v tej dobe patrilo medzi najlepšie vybavené v Európe. Nahrávali sme na mixážny pult Solid State Logic a na úplne najnovšiu technológiu nahrávania 24 stop Sony digitál. Rešpekt bol veľký a boli sme šťastní a nabudení atmosférou úspechu. Dnes, keď si pustím ten album, ktorý sme nahrávali pred 34 rokmi, má na dnešnú dobu aktuálne texty a sála z neho neskutočná energia,” vyjadril sa k reedícii frontman skupiny Peter Sámel.

“Mysleli sme si, že sme si slobodu vyštrngali už v roku 1989, ale nie. Zhodou náhod sme tiež spievali o slobode a mieri „Slobodný je free…“ O slobodu treba neustále bojovať a nielen v škole môžeme stretnúť učiteľa, ktorý nás naučí, aby sme sa stali správnymi a dobrými ľuďmi, ako sa spieva v piesni Ján Amos Džínový, ktorá je stále aktuálna. METALINDA má v svojom srdci iba tie pravé ľudské vlastnosti, ako je úprimnosť, priateľstvo, vernosť a láska,” dodáva líder skupiny a želá všetkým ich fanúšikom príjemné počúvanie reedovaného albumu METALINDA No.1

Hrajú a spievajú na albume: Peter Sámel (gitary, zbor), Michal Kovalčík (gitary, zbor), Pavel Drapák (sólový spev, zbor), Martin Cepka (basová gitara), Ján Lapoš (bicie nástroje) a hostia: Marián Varhaník (klávesy).

Zoznam piesní na LP/CD METALINDA:

  1. A1 ŠANCA
  2. A2 JAGO
  3. A3 VAN BEETHOVEN
  4. A4 XÉNIA
  5. A5 KOVOVÝ KRÁĽ
  6. A6 VSR
  7. B1 POLITIKA
  8. B2 MÔJ PRÍBEH
  9. B3 VELÍM SI SÁM
  10. B4 MEFISTO
  11. B5 JÁN AMOS DŽÍNOVÝ

Skupina čoskoro vyráža na Síla návratů – tour 2004 po českých mestách spolu s heavy-metalovými legendami CITRON a LORETTA (plagát priložený):

1.3.2024 – Praha – MeetFactory
2.3.2024 – Plzeň – Šeříkovka
5.4.2024 – Zlín – Masters of Rock Café
6.4.2024 – Velké Meziříčí – Jupiter club
12.4.2024 – Ústí nad Labem – Dům kultury
13.4.2024 – Olomouc – S-klub
19.4.2024 – Ostrava – Garage Club
20.4.2024 – Brno – Sono Centrum
26.4.2024 – České Budějovice – Kulturní dům Vltava
27.4.2024 – Hranice na Moravě – Stará Střelnice

TS, zdroj Warner Music

Tituly “Metalinda ” nájdete na spinaker.sk

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*