DomácePop/Rock

Martin Harich a Julay k ukrajinsko-slovenskej verzii zhudobnenej básne hrdinu Karola Pajera hovoria: „Piesňou Milenci bôľu posielame našu vieru v mier“.

By in Pop/Rock, Domáce

Martin Harich a Julay k ukrajinsko-slovenskej verzii zhudobnenej básne hrdinu Karola Pajera hovoria: „Piesňou Milenci bôľu posielame našu vieru v mier“.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Ukrajinská speváčka žijúca v Prahe Julay a slovenský spevák a hudobník Martin Harich spoločne vydávajú pieseň Milenci bôľu. Veľmi emocionálna skladba, z ktorej v dnešnej dobe až mrazí, je naspievaná ukrajinsky a slovensky. Pôvodná slovenská verzia piesne vyšla na 77. výročie Slovenského Národného Povstania a pochádza z albumu zhudobnených básní povstaleckého bojovníka za mier Karola Pajera, ktoré Martin Harich vydal v minulom roku. Text skladby, ktorý vznikol počas Druhej svetovej vojny, týmto dielom dostáva veľmi aktuálny rozmer.

Ukrajinsko-slovenská verzia sklady Milenci Boľu vznikla veľmi spontánne len pred pár dňami, Martin Harich k tomu hovorí: „Julay ma oslovila na spoluprácu ešte pred tým, ako situácia na Ukrajine vyústila do toho, čím žije tieto dni celý svet. Pôvodný plán klasickej spolupráce ale neskôr chytil hlbší rozmer. Minulý rok som na SNP vydal album zhudobnených básní Karola Pajera, hrdinu 2. svetovej vojny. Je až mrazivé, ako jeho texty vystihujú dnešnú situáciu. Nakoľko je Julay pôvodom z Ukrajiny, práve ona navrhla naspievať pieseň o nádeji. „Milenci bôľu“ boli z oboch strán jednoznačnou voľbou. Veľmi som nad tím nepremýšľal a rovno chytil gitaru.

Hoci už od 7 rokov žijem v Českej republike a je mojím súčasným domovom, ani v týchto chvíľach nezabúdam na to, v ktorej krajine som sa narodila a odkiaľ pochádzam. Súčasná tragická situácia ma zasahuje hlavne tým, že na Ukrajine mám stále otecka a ďalšiu časť rodiny. Cez túto pieseň by som chcela im a všetkým statočným ľuďom, ktorí tam prežívajú každodenné hrôzy poslať silu a nádej. Nádej na to, že zas príde deň, keď nezaznejú sirény. Nádej na deň, keď okolo domu neprejdú vojaci. Nádej na ráno, keď miesto dymu z bômb uvidí žiariace slnko. Silu na to bojovať za našu zem a slobodu. Silu na to sa nikdy nevzdať. Silu nikdy nepodľahnúť. Vieru na Mier,“ hovorí Julay k piesni Milenci Bôľu a dodáva: „Rada by som tiež spomenula, že si vážim a obdivujem solidaritu Čechov, Slovákov a celého sveta. Vďaka Vám! Cítim ju na každom kroku.

Skladba Milenci bôľu vyšla na YouTube a streamovacích službách v piatok 11. marca, jej ukrajinský názov je: коханцы болю. Album Karol Pajer – utajený hrdina nahral a naspieval Martin Harich v minulom roku a je už v poradí autorov ôsmy album. V týchto dňoch si spevák tiež pripomína výročie 10 rokov pôsobenia na slovenskej a českej hudobnej scéne.

CD Martia Haricha – Karol Pajer / Utajený hrdina nájdete aj s Martinovým podpisom na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*