DomácePop/Rock

Marley Wildthing predstavuje singel “Flow Wild” s videoklipom z Jordánska.

By in Pop/Rock, Domáce

Marley Wildthing predstavuje singel “Flow Wild” s videoklipom z Jordánska.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Rakúska interpretka Marley Wildthing uzatvára novinkou Flow Wild prípravy albumu s názvom Glasshouse. Marley Wildthing je nášmu publiku už známa, predstavila sa mu duetom Wildflower so slovenským spevákom Dušanom Markom, pôsobiacim aj ako frontmanom českej hudobnej skupiny Support Lesbiens.

Singel Flow Wild prináša pozitívnu indie popovú atmosféru s príjemnými prekvapivými momentmi a zvukmi. Videoklip k novinke reflektuje na pieseň a je zahalený v tajomnom závoji exotického Jordánska. Pripomína skôr alternatívny film, ktorý umelecky a abstraktne predstavuje európsku históriu a politiku v iných častiach sveta.

Skladba získala svoju prvotnú podobu ešte počas speváčkinho prvého leta v Prahe, keď si prechádzala mnohými rozptýleniami, depresívnejšími chvíľami, ale aj novými inšpiráciami. „Cítila som, ako sa môj život a myseľ tak veľmi menia, akoby som sa odpútavala od svojho tela, ktoré nedokázalo držať krok. Text mi neskôr pripadal príliš abstraktný a opäť som ho zmenila, melódia však poväčšine zostala,“ objasňuje Marley Wildthing, ktorá sa v piesni zamýšľa nad prírodnými témami, prirodzene živelnejšími a myšlienkami, či by sa ľudstvu nežilo lepšie, keby sme žili viac v harmónii so svetom.

Nahrávanie prebiehalo so speváčkinou kapelou z Prahy vo Faust studios, ktoré príjemne podčiarklo jej organický prejav indie popu s ľudovými a svetovými prvkami živých nástrojov, mäkkým vokálom a celkovo prirodzeným pocitom. „Pieseň som napísala na ukulele, potom som ju nahrala so svojou kapelou a jeseň 2021 som strávila hľadaním vlastného zvuku s množstvom sprievodných vokálov. Trvalo mi dlho, kým som pieseň dokončila do spokojnosti. Súčasne som produkovala pripravovaný album, vytvárala som si vlastný zvuk, zisťovala som, čo od svojej hudby chcem. Výsledkom je tento singel a album, ktorý bude vydaný koncom roka,“ s úsmevom prezrádza Marley Wildthing.

Nahrávanie skladby prebiehalo v Prahe, no s nahrávacím inžinierom a hudobníkom Larsonom Haakenstadom zo Seattlu. Následne po Marleyinej produkcii vo Viedni singel zmixoval Alex Tomann a o master sa postaral Martin Scheer.

Internacionálny vklad sa netýka len piesne, ale aj vizuálu, ktorého realizácia sa odohrávala v Ammáne. Scenár napísala režisérka Barush Maush s pomocou Sandry Habash a je inšpirovaný históriou kolonizácie. V celom videoklipe je použité množstvo symbolov, ktoré ho posilňujú, ako olej, klietky, trón či kresťanský ruženec.

„Nakrúcanie prebiehalo v hlavnom meste Jordánska, kde žije jedna z mojich najlepších priateliek, vizuálna umelkyňa a filmárka Barush Maush. Videoklip v podstate rozpráva príbeh človeka, ktorý sa má veľmi rád, až je v ilúzii. Tak ako pokojne sa spočiatku javí, stará sa o prírodu, zbiera veci zo zeme, tak rýchlo začne ukazovať svoju pravú tvár. Okráda ľudí na uliciach, ponúka im málo, ale berie dvakrát toľko, ako pripomienka štedrosti mnohých kultúr, ktorú zneužili kolonizátori. Z nakradnutého tovaru si tento samozvaný vládca vytvorí „kráľovstvo”, až kým sa nezačne nudiť a nerozhodne sa dať svoj trón bábke, celé ho zničiť a podpáliť, čím príbeh a samotný vládca vyvrcholia,“ opisuje Marley Wildthing umelecké znázornenie videoklipu, zanechajúc nakoniec neporiadok bez akýchkoľvek pocitov viny.

Pre speváčku bolo stvárnenie „zlého chlapíka“ novou zaujímavou skúsenosťou. Už samotná príprava videoklipu bola veľmi náročná a zdĺhavá. „Všetky dekorácie sme vytvárali sami, čo znamenalo jazdiť po smetiskách v Ammáne a kupovať staré veci, ako sú ventilátory, klietky a obrovská nádrž na vodu. Niekoľko dní sme pracovali bez prestávky, vytvorili sme kaktusy a dokonca aj korzo zo starých fliaš, sukňu z plastovej fólie, korunu z kovových zvyškov a mnoho ďalšieho,“ uzatvára speváčka príjemnými spomienkami.

Pred letom vydala Marley Wildthing dva single One single person a Soul for Sale, ktoré sa dostali do hranosti viacerých rádií a ktoré predstavila aj na najväčšom festivale vo Viedni Donauinselfest, ale aj v Nemecku a v mnohých mestách Českej republiky.

Koncom roka 2022 sa môžeme tešiť na Marleyin debutový album Glasshousem, ktorého posledným singlom je práve novinka Flow Wild. Následne piesne z očakávaného albumu predstaví na menšom jarnom turné, no predtým sa ešte uskutoční 1. decembra veľký koncert v Prahe.

Zdroj: TS, Michal Neffe

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*