DomácePop/Rock

“Luboš Andršt: Timeline 1971–2017” – nová dvojalbumová kompilácia pri príležitosti nedožitých 75. narodenín.

By in Pop/Rock, Domáce

“Luboš Andršt: Timeline 1971–2017” – nová dvojalbumová kompilácia pri príležitosti nedožitých 75. narodenín.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Česká hudobná scéna nemá veľa takých osobností akou bol Luboš Andršt, umelec, ktorý by 26. júla oslavil 75. narodeniny. Fenomenálny gitarista, skladateľ, aranžér a kapelník počas svojej viac než 50-ročnej hudobnej dráhy participoval rôznou formou na bezmála až 70ich albumoch. Zoskupenia a mená ako Energit, Jazz Q, Bluesband, Framus Five, Michal Prokop, Peter Lipa, Marta Kubišová či Jan Holeček sú dôkazom toho, aký široký záber a vplyv mal Luboš Andršt v rámci domácej blues-rock-jazzovej scény. Nová dvojalbumová kompilácia Timeline 1971–2017 je poctou tomuto hudobnému géniovi a mapuje jeho bohatý umelecký odkaz.

„Ak som to spočítal správne, tak Luboš Andršt sa podieľal v rôznej miere na dobrej sedemdesiatke albumov. To je obrovská suma muziky, ktorú dostatočne nepokryje žiadna kompilácia. Skúsil som to, logicky tak trochu subjektívne, s príklonom k menej jazzovej, viac elektrickej a spevákom znamenitú podporu poskytujúcej podobe Lubošovho odkazu,“ vysvetľuje v booklete Karel Deniš, producent Supraphonu a editor kompilácie. Timeline 1971–2017 na stopáži vyše dvoch hodín, do ktorej sa vošlo 26 skladieb, prechádza azda takmer všetkými Andrštovými štýlovými i žánrovými zákrutami. Ako píše Karel Deniš, Andršt sa tu predstavuje ako „skvostný inštrumentalista, výborný skladateľ, nápaditý upravovateľ, citlivý sprevádzač, muzikou skrznaskrz presýtený človek“.

V hudobnej chronológii Luboša Andršta nemôže chýbať jeho podiel na ohlase vtedy ešte pomerne rockového Jazz Q Martina Kratochvíla, ale predovšetkým už Andrštovho fusion Energitu v hneď niekoľkých fázach vývoja. Fanúšikovia nájdu na albume, samozrejme aj ďalšie Andrštove gitarové “parády”, vrátane ukážok z jeho výborného sólo albumu Capricornus (1980).

Spomedzi speváckych kolegov Luboša Andršta je absolútne neopomenuteľný Michal Prokop, s ktorého formáciou Framus Five zrealizoval Andršt prvé nahrávky a s ktorým sa pravidelne stretával až do svojho predčasného úmrtia v závere roka 2021. Veľký kus hudby odohral tiež pod hlavičkou Blues Bandu s Petrom Lipom, vzácnym okamihom bola pomoc s porevolučným návratom Marty Kubišovej a fanúšikov potešil i návrat k „energitovským“ koreňom s Janom Holečkom.

Ondřej Bezr, hudobný publicista a autor biografického knižného rozhovoru s Lubošom Andrštom Ještě hraju vestoje (Galén 2020) v booklete kompilácie veľmi výstižne poznamenáva: „Luboš Andršt bol podľa môjho názoru jednou z veľmi výnimočných tvorivých osobností hudobnej scény nielen ako gitarista, pretože obmedziť jeho muzikantskú osobnosť “iba” na inštrumentálne majstrovstvo by bolo veľké nedorozumenie. Myslím, že tento výberový dvojalbum jasne dokresľuje, čo mám na mysli. Keď v apríli 1998 dostal Luboš Andršt historickú možnosť zahrať si naživo so svojím celoživotným idolom B. B. Kingom, ‚bluesový kráľv následnom televíznom rozhovore vyhlásil smerom k českým divákom na adresu svojho hosťa: ‚Počúvajte ho, pretože on vie hrať.To sú slová, ktoré by pokojne mohli poslúžiť ako podtitul kompletu Timeline 1971–2017.

Tohtoročné nedožité 75. narodeniny Luboša Andršta pripomenie i špeciálny koncert Luboš Andršt 75. Vo štvrtok 14. septembra v pražskom Lucerna Music Bare Lubošovi Andrštovi vzdajú hold a pokrstia dvojalbum Timeline 1971–2017 Peter Lipa, Michal Prokop & Framus Five a ďalší umelci. Viac informácií a predpredaj vstupeniek nájdu fanúšikovia na tomto linku.

Zdroj: TS, Supraphon

Titul “Luboš Andršt: Timeline 1971–2017” nájdete na spinaker.sk

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*