DomácePop/Rock

Longital vydáva mobilnú aplikáciu ako soundtrack k prechádzke po bratislavskom nábreží.

By in Pop/Rock, Domáce

Longital vydáva mobilnú aplikáciu ako soundtrack k prechádzke po bratislavskom nábreží.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Dvadsať rokov na scéne sa kapela Longital rozhodla osláviť ďalším pozoruhodným počinom. Dvojica uznávaných hudobníkov Shina a Daniel Salontay skomponovala unikátny soundtrack k svojej obľúbenej hodinovej prechádzke pozdĺž Dunaja v Bratislave – zo sídliska Dlhé Diely až k Mostu SNP. Dielo vychádza pod názvom Soundwalk vo forme mobilnej aplikácie.

Nápad vytvoriť osobnú hudbu k obľúbenej trase vznikol na jar 2020. V období, keď možno viacerí objavili čaro zákutí Dunaja. Cieľom bolo vymyslieť hudobný formát spájajúci chôdzu a meniaci sa genius loci po ceste. Tá naša cesta je zakaždým iná, meniaca sa v čase, rovnako ako Dunaj vonku a tok myšlienok vo vnútri,” hovoria autori.

Soundwalk obsahuje 10 skladieb v celkovej dĺžke 70 minút. Každá skladba vymedzuje jeden úsek trasy popri Dunaji medzi Dlhými Dielmi a centrom Bratislavy. Zároveň poskytuje osobný vhľad a príbehy kapely k jednotlivým miestam prechádzky. Tie sa dajú v aplikácii prečítať, alebo voliteľne zapnúť vo forme sprievodného slova, ktoré nahovorili samotní autori.

Okrem zvuku sa môžete orientovať aj pomocou mapy – otočením telefónu do horizontálnej polohy sa zobrazí schematická mapa celej trasy. Tá sa začína na Jamnického ulici na Dlhých Dieloch. Kľukatým zjazdom vedie cez Matejkovu ulicu k ramenu Dunaja pri ostrove Sihoť, pokračuje dole prúdom cez Vodárenskú záhradu, Karloveskú zátoku a po nábreží vás dovedie až k Mostu SNP do centra mesta.

Samotná hudba je až na pár výnimiek inštrumentálna, doplnená niekoľkými autentickými prírodnými či lodnými zvukmi z terénu. Nosným nástrojom je gitara. Soundtrack by mal pôsobiť nerušivo až resetujúco, s ambíciu byť sprievodcom mysle toho, kto si ho dá do uší. A keďže hudba je univerzálnym jazykom, Soundwalk môžete vyskúšať nielen na odporúčanej trase, ale aj doma v tichu, prípadne na vašej obľúbenej prechádzke kdekoľvek na svete.

Soundwalk vyšiel 11.4. vo vydavateľstve Slnko Records vo formáte iOS mobilnej aplikácie. Ukážky skladieb a ďalšie info nájdete na podstránke vydavateľstva. Aplikáciu je dostupná v App Store za 9,99 EUR. Projekt podporili Nadácia mesta Bratislavy a Hudobný fond.

Tituly skupiny nájdete na www.spinaker.sk
Longital – Soundwalk v App Store

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*