Longital nahrali album o tichu, ktoré dnes všetci potrebujeme.

Longital nahrali album o tichu, ktoré dnes všetci potrebujeme.
27. septembra 2019 spinaker

Longital nahrali album o tichu, ktoré dnes všetci potrebujeme.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Osemnásť rokov na scéne a deväť štúdiových albumov. Pridajte k nim hudbu do filmov a divadiel či ďalšie živé, akustické, sláčikové aj sólové projekty a dostanete sa k približnej bilancii doterajšej bohatej kariéry kapely Longital. Oceňovaná hudobná trojica uplynulý týždeň vydala svoju desiatu štúdiovú novinku s názvom Mauna. Ústrednou témou albumu je ticho, ktoré v dnešnej zrýchlenej dobe mnohí súrne potrebujeme.

Mauna je havajské slovo pre horu alebo tiež názov čeľade afrických motýľov, ktoré sa vyznačujú zaujímavými geometrickými vzormi na krídlach. Viac ako geometriu v hudobných motívoch sa však oplatí hľadať ešte tretí význam, ktorým je pre Longital ticho. Nie v doslovnom zmysle, ale skôr v rovine vnútorného pokoja.

Ticho v hlave, ktoré lieči
Priznaj si, že ti svet unikol a nechápeš, čo sa tu deje, že nestíhaš vnímať všetko, čo sa v tej rýchlosti odvíja,“ spieva Shina o súčasnom svete, v ktorom ani na moment nedokážeme vypnúť, spomaliť, nebrať si toho na seba príliš veľa a starať sa o svoje duševné zdravie. Výsledkom je v lepšom prípade vnútorný nepokoj, v horšom vyhorenie, depresie a nárast počtu ľudí, ktorí vyhľadávajú lieky na ukľudnenie či na spánok. Všetko s cieľom nájsť cestu alebo aspoň chemické prostriedky, ktoré by nás na chvíľu priviedli k vytúženému tichu v hlave.
Témou som sa začala zaoberať, lebo som si uvedomila, že ticho sa vo mne rozširuje. Pred desiatimi rokmi som sa snažila stihnúť všetko a stále ma poháňali nejaké vnútorné hlasy – čo všetko treba ešte spraviť, čo chcem a nechcem, čo mám alebo nemám rada. Teraz keď si sadnem, tak si uvedomím, že veľkú časť tohto šumu zaplnilo ticho, ktoré ma podporuje v tom, že ‘nemusím’,” vysvetľuje pohnútky k textom speváčka, basgitaristka a zakladateľka Slnko Records Shina.

Zmenu vníma pozitívne, pretože rovnako ako spánok nám umožňuje regenerovať a obnovovať sa, aby sme mohli ďalej existovať, tak aj ticho v hlave môže byť pre nás životne dôležité. Ideálny spôsob, ako sa k nemu dopracovať, je bez pomocných prostriedkov. Alebo možno by k oslobodzujúcemu pocitu aspoň čiastočne mohli prispieť koncerty a najnovšia tvorba Longitalu. Tú český producent Ondřej Ježek, pod ktorého vedením Mauna vznikla v pražskom štúdiu Sono, označil ako avantgardné blues.

Ústrednou témou albumu je teda ticho a Shina o ňom spieva aj v prvom zverejnenom singli Slová.

Je to o situácii, keď viete, čo chcete povedať, ale nenachádzate to pravé slovo. Akoby som nalistovala miesto v slovníku a to konkrétne slovo, čo hľadám, je vygumované, alebo mi zrazu pripadá čudné, nezrozumiteľné. Možno je to nejaká porucha alebo skôr intuitívna strata slovníka, aby som menej rozprávala. Takto mi ticho vstupuje do života, zabývavam sa v ňom. Je to niečo, čo by sa v dnešnej dobe určite zišlo mnohým,” uzatvára Shina.

O video k pesničke sa postarala dvojica režisér Braňo Vincze a kameraman Viktor Cicko, ktorí sú známi napríklad zo spoluprác s umelcami ako Fallgrapp/Jana Kirschner, Ľudové mladistvá, Medial Banana a iné. Scénu a ideu klipu navrhol tanečník a dizajnér Michal Heriban. Dymová svetelná kocka sa objaví v jeho pripravovanom predstavení Stepný vlk. Šaty, ktoré má na sebe Shina, pochádzajú z dielne módneho návrhára Marcela Holubca W.

Manua Tour:

02.10. Brno, Kabinet Múz
03.10. Olomouc, Jazz Tibet Club
04.10. Česká Třebová, Modrý Trpaslík
05.10. Praha, Palác Akropolis český krst albumu Mauna
10.10. Žilina, Stanica – Záriečie
17.10. Zlín, Zelenáčova Šopa
19.10. Vsetín, Tři opice
25.10. Prešov, Christiania
15.11. Brezno, Bombura
28.11. Bratislava, MMC krst albumu Mauna + Katarína Máliková krst albumu Postalgia
14.12. Trnava, Malý Berlín
19.12. Banská Bystrica, Divadlo Štúdio Tanca
+
ďalšie dátumy ešte pribudnú

Tituly skupina Longital si môžete kúpiť na www.spinaker.sk

 

 

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*