Legendárna Eva Pilarová má 80 rokov.

Legendárna Eva Pilarová má 80 rokov.
9. augusta 2019 spinaker

Legendárna Eva Pilarová má 80 rokov.

  • Pop/Rock
  • Domáce

V deň významného životného jubilea legendy českej populárnej hudby Evy Pilarovej vydá Supraphon v digitálnej podobe dve singlové kolekcie, mapujúce jej nahrávky z rokov 1960 až 1989. Okrem toho vyjde tiež raritný záznam predstavenia Evy Pilarovej s Karlom Gottom zo Semaforu z roku 1965.

Tento piatok 9. augusta 2019 oslávila okrúhle 80. narodeniny Eva Pilarová, ktorá patrí medzi najvýraznejšie speváčky českej populárnej hudby. Študovala na JAMU v rodnom Brne a v roku 1960 začala vystupovať v pražskom divadle Semafor, kam sa najskôr hlásila ako herečka. Veľmi rýchlo, však od hereckých ambícií upustila a v legendárnom divadle malých foriem vedenom Jiřím Suchým sa presadila predovšetkým ako speváčka s výnimočným hudobným talentom.

Eva Pilarová od svojich hudobných začiatkov interpretovala popri pop-music i jazz. V roku 1962 zaň získala dokonca i zlatú medailu na Svetovom hudobnom festivale v Helsinkách. „Povýšila interpretáciu modernej pesničky do oblasti umeleckého prejavu a položila tak prvú prekážku do cesty speváckemu primitivizmu a diletantstvu v tomto žánri. Pokladám ju za našu prvú jazzovú speváčku“, takto Evu Pilarovú v roku 1968 zhodnotil slávny český prozaik Josef Škvorecký, ktorý jej – podľa Elly Fitzgerald – vymyslel originálnu prezývku FitzPilarová.

Pre Supraphon Eva Pilarová prvýkrát nahrávala v roku 1960. Išlo o dueto s Jiřím Suchým Sup a žluva z divadelnej hry Taková ztráta krve, ktorý vyšiel na singli spoločne s veľkým hitom Klokočí.

Nezabudnuteľnými sa stali jej duety s Waldemarom Matuškom Ach, ta láska nebeská či Tam za vodou v rákosí, s Karlom Gottom Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Hey Paula s Pavlom Sedláčkom a Rozhoupej zvony s Jaromírom Mayerom.

Fanúšikovia milujú v jej podaní Montiho čardáš, Já do hry dávám víc, Už dávno nejsem dítě, Sekáči jdou, Rodeo a množstvo ďalších populárnych piesní. Soprán s rozsahom troch oktáv jej od mlada umožňoval spievať i klasiku. V priebehu svojej speváckej kariéry Eva Pilarová taktiež získala množstvo významných ocenení, okrem iného je trojnásobnou držiteľkou najprestížnejšieho Zlatého slávika.

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*