DomáceKlasika

Klavírny virtuóz Ivo Kahánek vydáva novú nahrávku kompletného klavírneho diela Antonína Dvořáka.

By in Domáce, Klasika

Klavírny virtuóz Ivo Kahánek vydáva novú nahrávku kompletného klavírneho diela Antonína Dvořáka.

  • Domáce
  • Klasika

Dvořákovo dielo pre sólový klavír predstavuje neprebádanú krajinu pre mnohých klaviristov a muzikológov. Nedočkáme sa v ňom rozmachu a jemne nuancovanej emocionality Chopina ani virtuóznej okázalosti Liszta. Ako v celom svojom diele, i tu sa Antonín Dvořák vyhýbal okázalosti. Pohybuje sa vo svete jemnej osobnej lyriky, hýri nápadmi a i drobné skladby tvaruje s citom geniálneho skladateľa. To už stojí za novú kompletnú nahrávku…

Mimoriadnej výzvy sa chopil z iniciatívy Supraphonu a Akadémie klasickej hudby Ivo Kahánek, ktorého nahrávka Dvořákovho Klavírneho koncertu s Bamberskými symfonikmi a s Jakubom Hrůšom v roku 2019 slávila úspech okrem iného i na BBC Music Magazine Awards. Na novom albume nájde poslucháč väčšie cykly, príležitostné skladby, ale i niekoľko kuriozít, ktoré boli teraz nahrané prvýkrát. Nahrávka klavírneho diela poskytuje ďalší vzácny pohľad do bohatého vnútorného sveta Dvořákovej skladateľskej duše.

Ivo Kahánek ku vzniku novej nahrávky hovorí: „Príprava prebiehala v podstate od jesene 2020, pretože som hral dvořákovský recitál na medzinárodnom festivale Dvořákova Praha a bol som tiež garantom Dvořákovho klavírneho maratónu. Väčšinu repertoáru som však nacvičil až počas jari 2021 priamo pre účely nahrávania. Najťažší bol časový tlak, pretože vzhľadom k termínovým možnostiam sály a tímu bolo nutné nahrať päť hodín hudby za tri mesiace. Naopak najkrajšie bolo objavovanie niektorých takmer neznámych hudobných klenotov v nekonečnom spektre Dvořákovho klavírneho diela či možnosť nového pohľadu na tie známejšie kusy.

Kompletné klavírne dielo Antonína Dvořáka v podaní Iva Kahánka vydáva Supraphon v celosvetovej distribúcii 24. septembra 2021. Obálku 4CD zdobia fotografie autentického skladateľovho kalamára a historických písacích potrieb, pomocou ktorých zapisoval noty.

Ivo Kahánek svoju novú nahrávku prvýkrát predstavil a pokrstil v rámci Medzinárodného hudobného festivalu Dvořákova Praha v stredu 8. septembra 2021, presne v deň 180. výročia narodenia Antonína Dvořáka. V Dvořákovej sieni pražského Rudolfina sa tak stalo v rámci koncertu izraelského klaviristu Borisa Giltburga so zoskupením Pavel Haas Quartet. „Vzhľadom na to, že som na tomto festivale hral mnohokrát, bol som vôbec prvým kurátorom Komornej rady a dokonca mám tú česť byť členom Rady akademikov Akadémie klasickej hudby, ktorá festival usporiadava, Dvořákova Praha je pre mňa jedným z najmilších pódií a je skvelé, že som mal možnosť práve tu pokrstiť svoj nový album,“ dodal Ivo Kahánek.

Nahrávka vychádza s podporou Karel Komárek Family Foundation, Akadémie klasickej hudby, Ministerstva kultúry ČR a Hudobnej fakulty Akadémie múzických umení.

Tituly Iva Kahánka nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*