DomáceJazz/Blues

Klavirista Valér Miko vydáva album “Presence” na pomedzí džezu a vážnej hudby.

By in Domáce, Jazz/Blues

Klavirista Valér Miko vydáva album “Presence” na pomedzí džezu a vážnej hudby.

  • Domáce
  • Jazz/Blues

Sezónu nových “jesenných” albumov v hudobnom vydavateľstve Slnko Records otvára klavirista a skladateľ Valér Miko. Stály člen Pressburger Klezmer Bandu a ďalších projektov sa tentoraz prezentuje vlastným uceleným hudobným dielom na pomedzí džezu a vážnej hudby. Album s názvom Presence vyšiel 26. augusta na CD a v digitále.

Valér Miko je s hudbou spätý odmalička. Má za sebou základnú umeleckú školu, konzervatórium v odbore dirigovanie a klavír, dva roky na VŠMÚ a účinkovanie aj tvorbu v mnohých projektoch. Poznať ho môžete napríkad zo spoluprác s Jakubom Ursinym (Provisorium, Modrý Vrch band), Luciou Lužinskou, skupiny Pressburger Klezmer band, z divadelného predstavenia Silent Rhapsody Sisy Michalidesovej alebo aktuálne z novej koncertnej zostavy Martina Geišberga a Richarda Autnera.

Centrum jeho pôsobenia ako skladateľa a interpreta vlastných skladieb je však v jeho triách, s ktorými nahral niekoľko albumov a nájdete ich pod hlavičkou Hevhetie, Pavian Records a Real Music House.

Najnovší autorský album Valéra Mika má názov Presence a vyjadruje autorovu filozofiu žiť prítomnosťou v hudbe aj mimo nej. Z kompozičného hľadiska sa to prejavuje spontánnymi improvizáciami a snahou zachytiť čaro okamihu. Valérove klavírne linky častokrát v zložitých taktoch ústia do nečakaného finále, v ktorom sa pridávajú ďalšie vrstvy – elektrické gitary, sláčikové, dychové nástroje aj hrdelný spev.

Na tejto ceste Valérovi Mikovi pomáhajú skúsení spoluhráči z kapely Martin Gašpar (basa), Igor “Ajdži” Sabo (bicie a perkusie) a ďalší muzikanti Boris Čellár, Pavol Bereza, Erik Rothenstein, Alžbeta Struňáková, Michal Cálik, Rami Shaafi a Spectrum Quartett.

“Z Presence mám naozaj dobrý pocit. Z improvizácie, z prítomnosti úžasných hudobníkov, s ktorými si veľmi rozumiem a majú aj oveľa väčšie skúsenosti ako ja. A tiež z toho, že album je koncepčne ucelený.” uzatvára Valér Miko.

Zdroj: TS, Alex Čerevka

Tituly Valéra Mika nájdete na spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*