Klára Vytisková je späť. Práve vychádza jej nový album “Love Is Gold”.

Klára Vytisková je späť. Práve vychádza jej nový album “Love Is Gold”.
6. marca 2020 spinaker

Klára Vytisková je späť. Práve vychádza jej nový album “Love Is Gold”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Necelých päť rokov od vydania svojho sólového debutu prichádza Klára Vytisková s novým albumom. Odpútava sa od rodinných tém predošlého počinu, pomyselne sa vydáva z dediny späť do mesta a sústredí sa na sebapoznanie, rešpekt k sebe samej i na ľudské bytie ako také. Novinka “Love Is Gold”, ktorá vychádza dnes, 6. marca v Supraphone, je silnou výpoveďou i dôkazom, že aj napriek dlhšej pauze nestratila držiteľka Ceny Anděl 2015 nič zo svojej schopnosti umne sa pohybovať v rozmedzí moderného popu a pri tom si udržať jasne rozpoznateľný štýl a charizmu.

Veľavravne o tom vypovedá aktuálny singel “Just Be You” a iste to potvrdí i pražský krst 16. apríla v Štúdiu Hrdinov s hosťujúcimi Losers Cirque Company.

“Mala som tracky na album už hotové, a potom mi zrazu prišla do hlavy pesnička o tom, že život nie je súťaž. Že sa často porovnávame s ostatnými, riešime, prečo on áno a ja nie, k čomu moc nepomáha ani Instagram. Rovnako ako to, že veľa ľudí žije životy seriálových postáv a zabúdajú žiť ten svoj… Že si málokedy nájdeme čas na premýšľanie, o tom, čo naozaj chceme, aké je naše tempo, ktorou cestou sa vydáme… Zatemňujeme si mozog premýšľaním o ostatných a zabúdame na seba. Tá téma ma bavila, sama som bola ako dieťa súťaživá, chcela som vyhrávať v pexese, na lyžiach. No a tak vznikla “Just Be You” – pieseň o tom, že život nie je sútaž, každý máme svoje tempo, svoje radosti, odlišné záujmy a je to tak úplne v poriadku…,” hovorí Klára Vytisková k novému singlu.

Videoklip, ktorý hravou formou reflektuje tému piesne, Vytisková nakrúcala spoločne s režisérkou Terezou Vejvodovou. Okrem zaujímavých pohybových kreácií, situačných vtipov a príjemnej farebnosti zaujme tiež lokáciou, ktorú si filmársky štáb zvolil. Voľba padla na Športovú halu v Dolních Břežanech, ktorá sa v roku 2018 stala absolútnym víťazom českého Grand Prix architektov, získala Národnú cenu za architektúru a bola vyhlásená i za Stavbu roka 2018.

Popri “Just Be You” nájdeme na Klárinej novinke ďalších 11 autorských trackov, ktoré z veľkej časti vznikli v priebehu posledných dvoch rokov. Či už sa vydáva na rande sama so sebou v prvom singli “Ice”, spaľuje vlastné neistoty v skladbe “Burn” či vedie pomyselný dialóg medzi ja a ja, ktorý môžeme sledovať v jednom z vrcholov albumu duete “Gold” s Albertom Černým zo skupiny Lake Malawi (spoločne skladbu predstavia 31. marca na odovzdávaní Cien Anděl 2019 v O2 Universum), je pre Vytiskovú vo všetkých prípadoch charakteristický rozpoznateľný vokál, svieži zvuk a skvelá produkcia. Tú majú na svedomí bývalý Klárin spoluhráč z kapely Toxique Viliam Béreš, Igor Ochepovsky, Jonathan Owusus-Yianomah, Šimon Holý či Marcell, producent aktuálneho singla “Just Be You”.

Samostatnou kapitolou je bonusová, v poradí 13. skladba v podobe unikátnej coververzie kultovej piesne Marty Kubišovej “Ring-o-ding”, s ktorou vystúpila Vytisková vlani na Cenách OSA a hovorí k nej: „Rada spievam svoje pesničky, pretože presne viem, aká sa za tým skrýva emócia. Ale existujú skladby, ako je práve “Ring-o-ding”, ktoré vo mne emócie vyvolávajú, a preto sa mi to spievalo veľmi dobre, našla som v tom i spojitosť so samotným albumom “Love Is Gold” a jeho témou dialógu so sebou samou.“

Všetkým vyššie spomínaným Klára Vytisková svojou albumovou novinkou potvrdzuje, že jej nechýba nič z pre ňu tak typického umu reflektovať aktuálne svetové trendy a zároveň zostať osobitá, mať rozpoznateľný štýl a vlastný názor, čo podčiarkuje i vizuál albumu grafika Maria Corradiniho. Overiť sami si to fanúšikovia môžu naživo 16. apríla v pražskom Štúdiu Hrdinov, kde prebehne koncertný krst. Vstupenky sú v predpredaji na GoOut.cz

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*