DomácePop/Rock

Kapela INEKAFE má nové DVD a CD z veľkolepého symfonického koncertu v bratislavskom NTC!

By in Pop/Rock, Domáce

Kapela INEKAFE má nové DVD a CD z veľkolepého symfonického koncertu v bratislavskom NTC!

  • Pop/Rock
  • Domáce

Kultová kapela INEKAFE pripravila na úvod roka pre fanúšikov bombu! Vratko Rohoň a spol vydávajú nové CD a DVD, ktoré zachytáva veľkolepý koncert so 40-členným orchestrom a 20-členným speváckym zborom. Unikátne symfonické koncerty usporiadali INEKAFE pri príležitosti 25 rokov kapely v Bratislave a v Prahe. Jeden a pol hodinový nášup energie a skladby v nových aranžmánoch potešia všetkých fanúšikov. Vytvorte si koncertnú atmosféru doma a zaspievajte si s INEKAFE pri novom DVD!

INEKAFE – 25 ROKOV SYMPHONIC – LIVE IN BRATISLAVA 2020. To je názov nového DVD a CD bratislavskej skupiny INEKAFE. Novinka zachytáva jeden z posledných veľkých koncertov na Slovensku, ktorý sa konal 15. januára 2020 v Bratislave. Okrem fyzickej má aj zberateľskú hodnotu.

Nové DVD a CD je živou nahrávkou nášho koncertu so symfonickým orchestrom a speváckym zborom, ktorý sme usporiadali pri príležitosti 25 rokov kapely. Bol to výlet do úplne iného vesmíru hudby, veľmi sme si to užili. Škoda, že boli iba dva koncerty. Vzhľadom na náročnosť celej produkcie sme mohli dať iba hlavné mestá, čiže Bratislavu a Prahu. Bolo to ale niečo fantastické, na pódiu sa nás stretlo 65 ľudí z toho 40 symfonikov, 20-členný spevácky zbor Tirnavia, kapela, klavirista Peter Preložník a dirigent. Bolo to epické!“ spomína si líder Vratko Rohoň na koncerty.

Projekt Symphonic zabral INEKAFE celkovo dva kompletné roky a bol to najzložitejší a najdlhší projekt v histórii kapely.

Od začiatku komponovania, cez aranžovanie, nacvičovanie, samotný koncert a jeho natočenie až po spracovanie podkladov, strih a mixáž. Výsledok ale stojí za to. Veľmi neskromne treba ale naozaj povedať, že podobný projekt na Slovensku ešte nevznikol. Dynamika mixu, basy, živosť toho celého, fantastický obraz, strih, naozaj lahôdka. Koncert snímalo 12 kamier. Zaujímavá je zvuková stránka. Nasnímalo sa asi 80 stôp, ktoré sa v štúdiu zdvojnásobujú, kvôli efektovým cestám. Čiže mixáž spočívala zo 160 stôp, čo dalo naozaj zabrať. S Jazzym sme poslu strávili takmer rok života v štúdiu,“ s úsmevom hovorí Vratko.

Líder Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis zahrali spolu s orchestrom hity, ktoré na symfonický koncert zaranžoval český skladateľ Lukáš Sommer. Vokály zaranžoval Michal Stahl. INEKAFE zverejnili z nového DVD tri skladby – „Špinavé objatie“, „Pomôžte mi so mnou“, „Prečo je to tak?“, ktoré mali u fanúšikov obrovský úspech.

Máme vyše 100 tisíc videní za mesiac. V tejto dobe bez koncertov sú tieto videá pre nás a aj pre fanúšikov balzamom na dušu. Nádych čias, keď ešte bývali veľké koncerty. Prakticky mesiac a pol potom sa to všetko zavrelo. Tento koncert bol jedným posledných veľkých koncertov na Slovensku. Stihli sme to s odretými ušami. Dnes by bolo niečo podobné zorganizovať nemožné,“ konštatuje Vratko.

 

Na DVD nechýbajú hity „Sínus dopadu“, „Spomienky na budúcnosť“, „Ružová záhrada“, „Kašovité jedlá“ či „Ráno“. V balení s DVD je aj CD, čo znamená, že fanúšikovia si šou môžu vypočuť v najvyššej možnej kvalite.

Po vydaní DVD bude musieť ísť muzika žiaľ bokom. Teraz sa v prvom rade sústredíme na to, ako prežiť, ako uživiť rodiny a seba. Štát nám neposlal ani cent aj napriek tomu, že nám všetky koncerty zakázal a zrušil. Zo dňa na deň sme prišli o príjmy. Každý si teraz zháňame robotu. Radi by sme ale pokračovali ďalej vo vydávaní LP verzií našich doterajších albumov. Spolu máme na konte sedem albumov a na LP sa vydali zatiaľ iba štyri. Pripravujeme aj doplnenia na našom fanshope. Budeme určite hrať, máme predbookované nejaké koncerty na leto, ale či budú, nikto nevie. Koncerty nám veľmi chýbajú – ľudia, atmosféra a živé hranie. Veríme, že sa situácia zmení k lepšiemu, ale určite to nebude zajtra. Držme si palce!“ uzatvára Vratko Rohoň.

Tituly Inekafe nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*