DomácePop/Rock

Kapela Cosmetica po nominácií na Rádiohlavách 2023 vydáva “Materiál, ja a ty”.

By in Pop/Rock, Domáce

Kapela Cosmetica po nominácií na Rádiohlavách 2023 vydáva “Materiál, ja a ty”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Kapela Cosmetica aktuálne s dvoma nomináciami Rádia FM 15. ročníka Radio_Head Awards, Album roka 2022 a Skladba roka 2022, uvádza tretiu ukážku z tretieho albumu Introvertná show. Typické menšie kompozitné rebélie, striedanie duru a molu, vnáša spevák a autor skladby llja Miškovič aj v novinke Materiál, ja a ty.

„Teším sa, že sa mi podarilo vyjadriť svoje myšlienky úspornejšie, a pritom poetickejšie a „kúzlo nechceného“ je aj záhadnejšie. Čudujem sa, ako môže ľudstvo konať tak krátkozrako a sebevražedne, v skladbe to popisujem ako neustále sa opakujúce chyby, pády a činy, riadené najmä skúposťou a stratou miery, bez posunu k väčšej empatii a uvedomeniu si ničotnosti takéhoto správania,“ ozrejmuje llja Miškovič posolstvo skladby.

Spočiatku mala skladba klavírnu aj sláčikovú verziu či bez využitia bicích, výsledné znenie však doplnili úspornejšie a zmäkčené bicie s ambientnejším zvukom. Nahrávanie prebiehalo v Kupec Records a o mix sa postaral Marek Šurin, ktorý zastrešil aj postprodukciu a mastering. „Marek bol pre nás nová spolupráca, aj keď sme neskôr zistili, že nie tak celkom. Oslovil som ho z dôvodu, že urobil podľa mňa najlepší mix za poslednú dekádu, skladbu Bratislava od Bad Karma Boy. Keď sme sa dohadovali, zistili sme, že mixoval film Hodina dejepisu, kde znela naša skladba Love is Drunk. A myslím, že tým sa to spečatilo,“ s úsmevom prezrádza spevák.

Skladba Materiál, ja a ty získala aj vizuálne zobrazenie, nejde však o štandardný videoklip. Prináša sprievodný obraz k hudbe, atmosféru a krátky fragment zo života mesta cez rozpité kvapky na skle auta. V kapele hľadali spôsob, aby v klipe dominovala hudba a obraz ju nerušil, ktorý našli najmä v nálade a pomalom tempe s ideou symbiózy obrazu, melódie a textu. Scény nakrútil spevák llja Miškovič, ktoré následne postrihal bubeník kapely Stanko Kociov, ktorý sa venuje okrem bicích aj hraniu na klavíri a herectvu.

Kapela začala opäť aktívne skúšať najmä z radosti z hrania, preto môžeme Cosmeticu očakávať aj na blížiacich sa vystúpeniach. Zadosťučinením sú taktiež nominácie Rádia FM Rádiohlavy 2023 v kategóriách Skladba roka (Čínske chrámy) a Album roka (Introvertná show). „Potešili nás obe nominácie. Posledný album je najbližšie k tomu, kam by som sa chcel vyvíjať, takže je to dvojnásobná radosť. Mám ho rád a vlastne mi ešte ani nenapadla myšlienka, toto by som niečo urobil inak,“ uzatvára llja Miškovič.

Zdroj: TS, Michal Neffe

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*