DomácePop/Rock

Julie Nox prekvapuje inovatívnym debutom “Tiene” s hlbokou témou.

By in Pop/Rock, Domáce

Julie Nox prekvapuje inovatívnym debutom “Tiene” s hlbokou témou.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Mladá slovenská speváčka Julie Nox predstavuje debutovú pieseň Tiene. Silná prvotina je vyjadrením nekonečnej potreby byť sám sebou a naplno prežiť svoj potenciál. Upbeat melódia do zdanlivo melancholicky ladenej témy získala aj autentický vizuál v podobe vodnej plochy ako metafory na očistu od sociálnych nánosov a scenérie lesa, ktorý je vyobrazením neskrotnej divokosti duše.

Po rokoch zamýšľania sa nad otázkou ako je možné v tomto svete byť sám sebou, prichádza speváčka v úvode skladby k poznaniu, že podstata je niečo, čo už má a vždy mala, len to v sebe potláčala kvôli rôznym sociálnym tlakom. „V piesni vyjadrujem, že už viac odmietam plniť štandardizované požiadavky okolia, učiteľov, na oko priateľov a zasväcujem svoj život hľadaniu samej seba. A to keďže je meniaci a rastúci cieľ, nečakám, že tam niekedy prídem, ale plánujem sa o to pokúsiť každý jeden deň,“ s úsmevom hovorí Julie Nox o zlome, ktorý nastal po dlhých rokoch, než uverila tomu, že aj ona môže tvoriť, spievať a písať skladby.

„Ďalej v piesni hovorím o momentoch, kde sa tá naša pravá tvár prejaví, niekedy je to v návale hnevu, radosti, lásky, prekvapenia alebo len tak v predstavách v dennom snení v tých malých momentoch, keď nerozmýšľame o tom, čo si o nás niekto bude myslieť alebo čo povie,“ prezrádza speváčka kľúčové súvislosti skladby a ďalej pokračuje: „A myšlienku ukončujem vyjadrením duše, že si môžeme namýšľať mnoho dôvodov, prečo je lepšie sa neprejaviť, nepovedať, neukázať pravú tvár, ale tieto dôvody pramenia v strachoch, ktoré nám zatieňujú jasný zrak. Preto viac nevidíme, čo sa v duši naozaj skrýva.“

S piesňou prichádza posolstvo zanechania stopy vo svete, ktoré je možné, len ak dovolíme byť sami sebou, aj keby to stálo obmedzenie kontaktu s ľuďmi, ktorí to neakceptujú či nevedia pochopiť, prípadne im len vlastný strach nedovolí vidieť iných ľudí v plnej kráse a prijatí. „Tak sa máme ponoriť do flow a skúšať, aké to je, keď sme sami sebou. Refrén je výzva, že máme seba, a to je to, čo potrebujeme ochraňovať pred normami a rôznymi očakávaniami ostatných ľudí. Lebo ten dar, ktorý má každý z nás v sebe, je neopakovateľný a neprenosný. Ak sa rozhodneme ho utlačiť, svet príde o našu pridanú hodnotu, lebo nikto iný to nedokáže zreplikovať. Preto je dôležité sa o to pokúšať,“ dodáva Julie Nox.

Nahrávanie debutového singla začalo ešte minulý rok v produkcii Lososound pod taktovkou Erika Losos Horáka, avšak úplne inou skladbou. „Po novom roku som ostala doma chorá, nahrávať sa nedalo, ani skúšať s kapelou. Tak som si zobrala pero a papier, nasamplovala pár melódií v PC a za hodinu bol text vonku. Asi týždeň mi trvalo, kým som pochopila, ako hlboko tieto slová smerujú. Tak som napísala Erikovi, že teda nechcem dokončiť pôvodné skladby, ale je to táto, ktorá hovorí o mne najviac, prehovára z duše,“ ozrejmuje Julie Nox, ako sa roky nevedela jasne definovať, ale po míľnikových životných udalostiach zrazu nastal obrat.

Po prediskutovaní významu skladby S Ľubošom Vasilkom zo Suove získal debut videoklip plný metaforického vyobrazenia myšlienky piesne. Sociálne nánosy prechádzajú očistou vodnej plochy a les necháva vyznieť neskrotnú divokú dušu v tieni speváčky.

Skladba bude súčasťou EP, na ktorom sa aktuálne pracuje a zároveň dotvorí celok hĺbavých tém. Julie Nox hudbou pomenováva nahlas aj smutnejšiu realitu, ktorá sa dotýka ľudí a zároveň hudbu vníma ako formu, ktorá má byť nápomocná.

Zdroj: TS, Michal Neffe

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*