Jitka Hosprová vydáva so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu album.

Jitka Hosprová vydáva so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu album.
20. marca 2020 spinaker

Jitka Hosprová vydáva so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu album.

  • Domáce
  • Klasika

Jitka Hosprová je prvou českou violovou sólistkou. Darí sa jej dokázať, že i tento hudobný nástroj môže hrať hlavnú rolu. Na svojej novej nahrávke so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu sa ujala troch moderných koncertných skladieb, ktoré v Čechách vznikli v rozmedzí 30tich rokov na prelome 20. a 21. storočia. Album České violové koncerty, ktorý vydáva Supraphon 27. marca, predstavuje skladby Sylvie Bodorovej, Jindřicha Feldu a Oldřicha Flosmana.

Jitka Hosprová so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu nahrala už dnes takmer zabudnutý Michelangelův kámen, ktorý Oldřich Flosman dokončil v roku 1975 na objednávku k oslavám 500. výročia Michelangelovho narodenia. Violový koncert Jindřicha Feldu, jedno z jeho posledných diel, znesie porovnanie s tým Bartókovým a z hľadiska technickej obtiažnosti ho prekonáva; nároky kladené na sólistu sú v tomto prípade doslova hraničné. V skladbe Sylvie Bodorovej Plankty (názov odkazuje na stredovekú formu „nárekov Panny Márie“) sa odráža stiesnenosť, napätie a bezvýchodiskovosť života v komunistickom Československu 80. rokov 20. storočia.

Jitka Hosprová novú nahrávku okomentovala: „So Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu sa mi vždy spolupracuje skvelo. Mám medzi jeho členmi množstvo kolegov zo štúdií a priateľská atmosféra panovala vždy na koncertoch i pri nahrávaní. Je až neuveriteľné, s akou koncentráciou orchester pracuje. Veľmi zložité party zvládajú jeho členovia nesmierne rýchlo naštudovať a s presnosťou nahrať. To je dôležité obzvlášť v okamihu, keď máte pred sebou ako sólista veľmi náročný part ako technicky tak i hudobne. Nahrávky vznikali v štýle – čo najmenej zásahov – s akcentom na prirodzenosť záznamu ako na koncerte, čo mi vyhovuje, a orchester bol k tomu skvelým partnerom. Výhodou samozrejme bolo, že Plankty Sylvie Bodorovej a Feldov koncert sme už spoločne koncertne predviedli.

Hlboká intimita violy je vo všetkých troch dielach postavená do kontrastu s mohutným symfonickým zvukom orchestra. Viola sa svojím hlasom viac než ktorýkoľvek iný nástroj dotýka najvnútornejšieho skladateľovho sveta a námetu. Repertoárovo objemná a technicky bravúrna nahrávka Jitky Hosprovej vracia život trom dielam, ktoré si rozhodne zaslúžia pozornosť interpretov i poslucháčov.

Album České violové koncerty vychádza 27. marca na CD i v digitálnych formátoch.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*