DomácePop/Rock

Jelen vstupuje so sviežim albumom Věci a sny do úplne novej etapy.

By in Pop/Rock, Domáce

Jelen vstupuje so sviežim albumom Věci a sny do úplne novej etapy.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Vypredané sály, veľké rádiové hity, niekoľko Cien Anděl a stabilný záujem poslucháčov. Kapela Jelen sa v posledných rokoch vypracovala medzi najžiadanejšie mená českej hudobnej scény. S novou radovou doskou Věci a sny prichádza bezmála po piatich rokoch, počas ktorých sa ukazovala hlavne na koncertných pódiách. Fanúšikovia na ambicióznej novinke neprídu o osobitý jelení rukopis, tentoraz ho však dostanú vo sviežom súčasnom poňatí. Nový album Věci a sny vrhá na tvorbu jednej z najpopulárnejších českých skupín úplne nové svetlo. Vychádza 16. apríla vo vydavateľstve SinglTon. Kapela Jelen nový album pokrstí naživo v rámci online koncertu, ktorý sa uskutoční v nedeľu 11. apríla.

Treťou doskou zahajuje skupina novú etapu svojej existencie. Na predošlých albumoch sa často obracala ku koreňom hudby, ktoré ju formovali, čím definovala svoj doteraz typický folk-rockový zvuk. Hity Magdaléna, Jelen, Co bylo dál? alebo Klidná jako voda si zamilovali celé generácie fanúšikov.

Predvlaňajšou “tribute” nahrávkou Polnočný vlak Michala Tučného, ​​vydanou na počesť svojho veľkého vzoru, sa však pomyselný kruh uzavrel. Teraz prichádza formácia s modernejším poňatím svojich piesní – avšak nie na úkor svojbytnej slovnej poetiky, ktorá je pre Jelen príznačná.

Vzhledem k pandemii se nám nečekaně vytvořil časový prostor, který jsme se rozhodli využít k dopracování a k natáčení nových písní. Myslíme si, že žánrům, které nás inspirovaly, jsme už dostatečně splatili dluh. Jsme starší a zkušenější, ale tvůrčí energie máme víc než kdykoliv předtím. Cítíme, že nastal čas se vrátit do současnosti. Soundem kapely, ale i obsahem našich písní,” hovorí spevák Jindra Polák.

 

Čerstvý impulz v zostave, ktorá si svoje renomé vydobyla najmä strhujúcou koncertnou energiou, odráža aj nový člen zostavy – bubeník Vítek Polák. Moderný zvuk albumu Věci a sny naznačil už vlani v októbri prvý singel Jediný, co chci, ktorý sa rýchlo zaradil k najhranejším hitom českého rádiového éteru.

Nové piesne vznikali hneď v troch štúdiách, ktoré kapela označuje ako “producentské centrá”. Okrem štúdia Jindry Poláka v južných Čechách a RePrague ostrieľaného Martina Ledviny sa novinky rodili tiež na severe Moravy pod dohľadom stále žiadanejšieho producenta Honzy Balcárka alias Johnyho Rainbowa.

Sám frontman sa produkčne podieľal hneď na niekoľkých piesňach, vrátane úvodného songu Někde kolem, ktorý pôsobí ako klasický energický hit z dielne Jelena, avšak v súčasnom kabáte. K výrazným momentom patrí tiež duet s pesničkárkou Katarínou Máriou Tichou Nebreč Sáro, ktorý rozpráva príbeh umierajúceho muža, alebo skladba Bílý klávesy. V tej Polák s naliehavosťou v hlase spieva o tom, že hoci by chcel človek akokoľvek, život skrátka nemôže byť plný len samých veselých melódií.

 

Silne emotívny rozmer má pre kapelu záverečná pieseň nazvaná Rozlučková, ktorá je venovaná nedávno zosnulému spevákovi Davidovi Stypkovi. “Vypráví o večírcích v hotelových pokojích, jamování v šatnách a hodinách společných debat, smutku a smíchu. Tedy o chvílích, které jsme s Davidem sdíleli a zažívali v době našeho společného turné k albu Vlčí srdce, kdy píseň vznikla,” dodáva Jindra Polák.

Práve z Rozlučkové navyše pochádza súslovie Věci a sny, ktoré dalo albumu názov. “Odkazuje na to, že lidský život se často skládá převážně z věcí, po kterých toužíme, a snů o tom, co bylo, bude nebo mohlo být. A často během honby za těmi věcmi, které chceme, odkládáme na neurčito plnění snů, které pro nás dřív byly tím nejdůležitějším. Chceme připomenout, jak je důležité pamatovat si, že správný čas na jejich plnění není za rok, za měsíc ani zítra. Sny si musíme plnit teď,” zhŕňa spevák.

Možnosť vypočuť si nové piesne naživo budú mať fanúšikovia v nedeľu 11. apríla, keď skupina Jelen o 19:00 odohrá online koncert, počas ktorého album Věci a sny pokrstí. V rámci vstupného bude možné získať aj nový podpísaný album a tiež si po koncerte užiť online afterparty s celou kapelou. Viac informácií TU.

Streamovať sa bude z krásneho prostredia loftu Bubny. Okrem nového repertoáru si vypočujete aj najobľúbenejšie hity kapely, bez ktorých by žiadny ich koncert nebol kompletný. Prvýkrát sa predstaví aj nový člen kapely bubeník Vítek Polák a nebude chýbať ani obľúbený ženský hosť, speváčka Kateřina Marie Tichá.

Tituly skupiny nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*