DomácePop/Rock

Jana Kirschner má nový album “Obyčajnosti”, v Bratislave ho pokrstil Matúš Vallo zo skupiny Para!

By in Pop/Rock, Domáce

Jana Kirschner má nový album “Obyčajnosti”, v Bratislave ho pokrstil Matúš Vallo zo skupiny Para!

  • Pop/Rock
  • Domáce

Speváčka, skladateľka a textárka Jana Kirschner vydala očakávaný album s názvom Obyčajnosti. Novinka vychádza po dlhšej prestávke a to na CD, v digitálnej verzii a tiež vo forme exkluzívnej dvojitej LP. Album pokrstil Matúš Vallo zo skupiny Para, s ktorou Janu spája dlhoročné priateľstvo a spolupráca. Fanúšikom na krste v Bratislave Janka naživo predstavila tri nové skladby a nalákala ich tak na jarné turné, ktoré štartuje v apríli!

Jana Kirschner v posledných rokoch nezaháľala. Napísala niekoľko skvelých titulných piesní k filmom či seriálom a nahrala aj detské CD Pesničky pre Jonatána.  Album Obyčajnosti vnikol počas niekoľkých mesiacov pandémie. Je oslavou každodenných dní, vecí a rituálov, ktoré v melódiách Jany Kirschner ožívajú a rozprávajú pestrým hudobným jazykom. Autorkou všetkých 11-tich piesní aj textov je Jana Kirschner.

“V živote som sa zrazu dostala do bodu, kedy všetko stíchlo. Nielen ulice Londýna, ale aj svet, ktorý som poznala. Nebolo kam lietať, ponáhľať sa a robiť si plány do budúcna. To ticho prinieslo so sebou veľa nových vecí, no okrem iného aj pocit, že konečne mám čas si v živote trochu upratať. A tak som okrem ranného behu, začala aj  písať. Niekedy, keď všetci  okolo mňa spali, inokedy som si našla pár minút aj počas dňa. Z nedostatku času som si spravila pracovnú metódu a vymyslela som si “15 minút”. To v praxi znamenalo, že niektoré texty som naozaj nemala čas najprv písať a potom spievať. Vznikli tak akési spontánne výpovede, denníkového charakteru, niekedy ma prekvapili, aj pobavili svojou nekompromisnou pravdivosťou,” prezradila Jana Kirschner.

Rovnako spontánne ako skladby vznikli, boli aj nahraté. Slobodné, farebné, organické. Bez plánu a bez mapy.

“Pri nahrávaní sme chceli  byť slobodní, bolo to vo vzduchu, nanosili sme  do Eddieho štúdia všetky nástroje, čo sme našli a čo sme nemali, sme si požičali a jednoducho sme začali hrať. Nepremýšľali sme o tom, aké to má byť, ani aké to bude. Išli sme po melódii, no hlavne sme z toho museli mať radosť. Pesničky majú svoj výrazný rukopis a napriek mnohým folklórnym melódiám, ide neomylne o moderný zvuk, ktorý odvážne a úplne slobodne prekračuje hranice,” vysvetlila Jana.

{“key”:”kk1″}

A nielen hranice hudobné. Album sa  totiž nahrával v Londýne a jeho producentom je speváčkin partner Eddie Stevens. Okrem neho na album nahrávali bicie nástroje Matthew Kelly, gitary Benjamin Bouton a basovú gitaru Kevin Toublant, ktorí aktuálne koncertujú s legendárnou Roisin Murphy.

„Album je celý v slovenčine a ponúka nahliadnutie do každodenných radostí aj starostí na veci a témy, s ktorými sa mnohí z nás dokážu stotožniť. Práve preto názov Obyčajnosti. Je to album, ktorý sa na nič netvári ani nehrá, a práve vo svojej obyčajnosti  je vlastne neobyčajný. Jeho drevený, akustický sound pozýva poslucháča na prechádzku mimo vychodených trás. Najviac ma baví hrať sa so slovami. Slovenčina mi prirástla k srdcu a cítim, že mi konečne nič nebráni písať tak, ako mi to ide v hlave. Je to krásny jazyk a po rokoch s ľahkosťou viem, aké slová kde uložiť, čo ako bude znieť. A už to jednoducho plynie samo,“ zverila sa Jana Kirschner.

Novinku Jana predstavila v debate v bratislavskom kníhkupectve Martinus s Martinom Pycom Rauschom, ktorý je jej dlhoročným fanúšikom. Obyčajnosti pokrstil Matúš Vallo zo skupiny Para. Na najnovšom hudobnom počine bratislavskej kapely sa totiž Jana Kirschner zhostila úlohy producentky.

{“key”:”kk1″}

„My v Pare milujeme hudbu, je to pre nás zábava a hoby. Ale ozajstná muzikantka, pre ktorú hudba je život, je Janka. Som hrdý, že môžem držať v ruke jej nový album Obyčajnosti, s krásnymi pesničkami a s krásnymi textami, ktoré hovoria o živote. A to je tá najvzácnejšia vec v umení, otvoriť sa a ukázať časť svojho života a hovoriť o tom, čo cítim. Som fascinovaný týmto albumom a som šťastný, že vznikol. Jana je naša obrovská hviezda, naozajstný umelec a človek,“ nešetril chválou Matúš Vallo, ktorý album pokrstil potleskom všetkých v sále.

Album otvára epická pieseň Prológ, ktorá je akýmsi pohľadom z výšky na krajinu okolo. Hneď za ním však prichádza A po nás potopa, skladba, ktorá svoju otvorenosťou ponúka poslucháčovi intímne nahliadnutie do dlhoročného vzťahu.

“Každá  pesnička má svoj príbeh a svoju atmosféru. Túžba po domove je jedným z najsilnejších momentov, je to pre mňa niečo, čo na tomto albume zohralo obrovskú úlohu. Niekedy mám pocit, že aj keď som nemohla cestovať, v tých pesničkách som vlastne utekala domov. Som šťastná, že album konečne vychádza a dúfam, že na ten ďalší moji fanúšikovia nebudú musieť dlho čakať. Napokon koncept mám už v hlave,“ hovorí Jana Kirschner.

Art work na cover albumu Jana Kirschner vymyslela spolu so svojimi dcérami.

“Fotky do bookletu nafotila Matilda aj  Eddie a všade je cítiť celú rodinu. Spolu pracujeme aj žijeme a ja už dávno nie som iba JANA KIRSCHNER. Som síce umelkyňa, ale aj matka. Od začiatku som chcela, aby aj toto bolo na albume cítiť. Chcela som byť otvorená a svoja a bez tejto časti puzzle by to nefungovalo. Vďaka mojim dcéram je album Obyčajnosti taký aký je. Som matka, dospelá žena a neľutujem ani minútu z tejto cesty,” uzatvára speváčka.

Nový album predstaví Jana Kirschner na jarnom Obyčajnosti tour 2024, vstupenky si môžete kúpiť tu predpredaj.sk

JANA KIRSCHNER – OBYČAJNOSTI TOUR 2024
03.04. Banská Bystrica, Záhrada CNK
04.04. Lučenec, Synagóga
05.04. Košice, Tabačka
06.04. Žilina, Nová Synagóga
07.04. Praha, Lucerna Music Bar
09.04. Brno, Fléda
11.04. Bratislava, Stará Tržnica
12.04. Bratislava, Stará Tržnica

Všetky informácie o Jane Kirschner https://www.janakirschner.com/

TS, zdroj Nora Krchňáková

Tituly “Jana Kirschner” nájdete na spinaker.sk

 

 

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*