DomácePop/Rock

Ivan Kral a jeho “Later Years”, komplet posledných autorských albumov, práve vychádza.

By in Pop/Rock, Domáce

Ivan Kral a jeho “Later Years”, komplet posledných autorských albumov, práve vychádza.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Ivan Král zomrel po vážnej chorobe na začiatku tohto februára, tesne pred vydaním svojho posledného štúdiového albumu Smile. Teraz vychádza CD box Later Years zahŕňajúci tri jeho autorské albumy z uplynulých rokov.

Komplet posledných albumov Ivan Král – Always (2014), Colors (2018) a Smile (2020) – pripomína hudobnú legendu s nezameniteľným rukopisom. V jeho tvorbe prevažovali piesne o láske, partnerstve a ďalších medziľudských vzťahoch. Väčšinu ich napísal spoločne so svojou textárkou a manželkou Cindy Hudson, ktorá s ním na piesňach spolupracovala dvadsať rokov. Sama vznik piesní opisuje: “Ivanov postup bol nasledujúci – najskôr nahral melódiu s gitarou alebo klavírom a následne ju vylepšoval. Potom mi povedal, o čom by chcel, aby pesnička bola – o láske, zlomenom srdci, energii atď. Chodievala som do svojej kancelárie s ceruzkou a papierom a opakovane tú melódiu počúvala. Zvyčajne som napísala najskôr refrén, potom vystavala príbeh textu so strofami. Samozrejme som pritom dbala aj na rytmus, hovorenie a nádchy. Snažila som sa vyhýbať určitým zvukom, ktoré nemal rád, ako napríklad, th’. Niekedy som ukončila verš samohláskou, a to sa mu páčilo. Ivan potom skúšal text spievať, kým nebol spokojný so svojím frázováním. Niekedy sme sa ale zasmiali a povedali si:, kašlať na všetky tie technické veci a napíšeme to, ako to cítime ‘.

Skladateľ, hudobník, spevák a producent Ivan Kral sa zapísal do histórie svetového rocku predovšetkým vďaka spolupráci s Patti Smith, Iggy Popom a Johnom Cale. Jeho skladby hrali napríklad David Bowie a U2. Od roku 1966 žil v USA. V deväťdesiatych rokoch sa začal vracať do Čiech, kde spolupracoval oi. So skupinami Lucie, Mňága a Žďorp, Alice, s Lenka Dusilová a Jiřím Suchým. Za svoj album Nostalgia získal cenu Akadémie populárnej hudby a ďalší si odniesol ako producent v rokoch 1995 a 1998. Za hudbu k filmu Kabriolet bol v roku 2001 nominovaný na Českého leva. Je autorom nespočetných hitov vrátane napr. Skladby dvadsaťročia Sen (Lucie). Vydanie svojho posledného albumu Smile sa už bohužiaľ nedočkal.

Tituly speváka nájdete na www.spinakier.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*