DomácePop/Rock

Igor Orozovič a Vladimír Javorský – “Hippokratova armáda”.

By in Pop/Rock, Domáce

Igor Orozovič a Vladimír Javorský – “Hippokratova armáda”.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Janžurová, Svěrák, Lábus, Trojan, Kubařová, Prachař, Neužil, Čermák, Čtvrtníček a 30 ďalších osobností českej kultúry sa spojilo na podporu Hippokratovej armády! Igor Orozovič uvádza videoklip, ktorý vznikol k jeho autorskej piesni ako pocta lekárom. Naspieval ju s kolegom z Národného divadla Vladimírom Javorským.

Herec a muzikant, člen Činohry Národného divadla Igor Orozovič už pred rokom v marci, kedy prvýkrát udrela pandémia koronavírusu, zložil pieseň Hippokratova armáda, ktorou ďakoval lekárom a zdravotným sestričkám za ich nasadenie v takzvanej prvej línii. Jeho óda na lekárov, ktorí sa v texte jeho piesne menia na rytierov odvážne chrániacich naše životy, vznikala len pri klavíri ako spontánna reakcie na vzniknutú situáciu.

Tento rok v januári sa Igor Orozovič k svojej piesni vrátil už s jasnou predstavou, že ju nahrá “farebnejšie” v sprievode kapely a v nápaditých muzikantských aranžmánoch. Spojil sily s hudobným skladateľom a producentom Davidom Hlaváčom, ktorý stojí napríklad za úspešnými albumami herečky a speváčky Barbory Polákovej, a spoločne sa pustili do hľadania najlepšej hudobnej “zbroje” pre Hippokratovu armádu. “David je plný entusiasmu, a když se do něčeho pustí, tak se už nepustí,” dodal s úsmevom Orozovič.

David Hlaváč do nahrávacieho štúdia Faust Records v pražskom Bubenči prizval hráča na bicie Bady Zbořila, Martina Lehkého s basovou gitarou, Michala Zpěváka s niekoľkými dychovými nástrojmi. S Igorom sa David striedal za klávesmi. Nahrávka vznikla v spolupráci so zvukovým majstrom Derekom Saxenmayerm. “Původně jsem chtěl píseň natočit s více zpěváky ve stylu We are the world. Ale zjistil jsem, že není až tak jednoduché vybrat, kdo by to měl být. Specifická píseň si žádá specifický projev. A najednou jsem vykřikl: Vladimír Javorský! Můj skvělý kolega z Národního divadla. A bylo to jasné! Ta píseň si ho sama našla. Navíc mužský duet není až tak úplně běžný,” uviedol Igor Orozovič. V piesni zaznievajú výrazné zbory v podaní herečiek Národného divadla: Terezy Vilišové, Pavlíny Štorkové, Magdalény Borové, Pavly Beretové, Veroniky Lazorčákové a divadelnej lektorky ND a speváčky Zuzany Kráľové. Prekvapením je hudobná cameo svetoznámeho tenoristu Štefana Margity! “Od počátku jsem měl radost, že takový nápad vznikl a že jsem se mohl zúčastnit. Igor mě nadchl svou činorodostí a zápalem tvořit už během první vlny pandemie. A navíc jsem poznal skvělého muzikanta Davida Hlaváče. Díky jim i všem za ten počin a nejvíce těm, kterým je určen,” poznamenal Vladimír Javorský k svojej účasti.

Cesta k realizácii vizuálnej podoby piesne Hippokratova armáda bola dlhá. Formu videoklipu Igor Orozovič konzultoval s priateľmi z umeleckej branže. “S divadelní režisérkou Terezou Karpianus jsme načrtli obraz neznámého člověka, který cestou do práce potkává na ulici slavné osobnosti v nejrozličnějších povoláních. A až na konci se ukáže, že největší osobností je právě ten ,neznámý‘, protože je lékař. Nejvíc mi pak samozřejmě pomohl režisér klipu Jan Chramosta, který základní myšlence dodal reálné kontury a připojil spoustu nápadů. Děkuji filmovému bohu za tu spolupráci! Honza je osvícený parťák se skvělým týmem spolupracovníků – bez nich by klip nevznikl,” uviedol Igor Orozovič a ešte upresnil: “Klipem chceme poslat podporu a úsměv všem zdravotníkům. A protože nejen úsměvem je člověk živ, chtěli jsme pracovníky v první linii podpořit i finančně. Nevěděl jsem jak na to. Oslovil jsem tedy kardiologa Petra Neužila ze spolku Sdružení pro srdeční rytmus a díky němu pak ředitelku Nadace Charty 77 a Konta Bariéry paní Boženu Jirků. Tihle dva lidé a tyhle dvě organizace nám pomohli celou akci rozjet. Přes veřejnou sbírku mohou teď lidé přispět na konto uvedené v titulcích klipu Hippokratova armáda, a přilepšit tak lékařům v náročných pracovních podmínkách. Na stejný účet půjde i veškerý výtěžek z poplatků a prodeje singlu. S tím nám pomáhá vydavatelství Supraphon.

Finálna realizácia klipu vznikala v réžii spomínaného Jana Chramosta (kreatívna skupina Final_2) a pred kamerou Lubomíra Krupku sa postupne objavuje bezmála štyridsiatka osobností spojených s českou kultúrou. Herci, muzikanti, režiséri, scenáristi, ale aj choreograf, riaditeľka divadla či dokonca kúzelník. Všetci svoje úlohy stvárnili bez nároku na honorár s cieľom podporiť charitatívnu myšlienku. Diváci tak môžu v dobrosrdečnej poštárke spoznať Ivu Janžurovú, v poslíčkovi s pizzou Jiřího Lábusa, v cestujúcom smerujúceho na sever Zdeňka Svěráka, v dievčaťu s kvetinou Veroniku Khek Kubařová, v bežci choreografa Marka Zelinku a medzi cestujúcimi hromadnej dopravy zazrú Ivana Trojana, Annu Fialovú, Magdalénu Borovú alebo presláveného kúzelníka Ondreja Pšeničku. Neodolateľné sú v úlohe zametačov hviezdy Dejvického divadla Hynek Čermák a Václav Neužil, zaujme aj vľúdny vrátnik Thomayerovej nemocnice Petr Čtvrtníček.

Vím, že hodně lékařů má velmi blízko ke kultuře, proto jsem si říkal, že by jim tenhle náš společný ,pozdrav‘ mohl udělat radost. Přejeme jim, aby celou situaci zvládli a aby se na to, co zvládli, nezapomnělo! Přál bych si, aby nešlo jen o aktuální gesto, protože děkovat lékařům se má pořád. Úplně stejně by si to zasloužili i učitelé,” uzatvára Igor Orozovič.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*