DomáceĽudové

Iconito & FS Zemplín plánujú s projektom “Korene” turné v zahraničí!

By in Ľudové, Domáce

Iconito & FS Zemplín plánujú s projektom “Korene” turné v zahraničí!

  • Ľudové
  • Domáce

Multižánrové predstavenie o podobách slovenského folklóru v modernej podobe Korene malo u divákov veľký úspech. Kapela teraz chystá CD so všetkými 29 ľudovkami v rockovom šate, ktoré na ňom zazneli. Po jeho vydaní plánuje aj turné po Slovensku a zahraničí, kde chce propagovať krásu našej tradičnej kultúry. Projekt Korene sa má stať reprezentatívnym produktom slovenského folklóru a vývozným artiklom.

Kapela Iconito a folklórny súbor Zemplín odpremiérovali v máji ďalší produkt z veľkolepého projektu Korene, ktorého cieľom je propagovať slovenské tradície modrenou formou. Ľudovky v novom – modernom šate – mali počas 2 a pol hodinového multižánrového edukatívneho programu veľký úspech.

„Okrem piesne Korene, sme vypustili pred nedávnom do sveta seriál 7-mich piesní, ktoré reprezentujú postupne regióny Myjava, Podpoľanie, Horehronie, Terchovskú dolinu, Goralov a Zemplín. Celé predstavenie, ktoré malo premiéru v Michalovciach, však obsahuje až 29 piesní vrátane spomínaných 8. Piesne sú rozdelené do 6. blokov podľa jednotlivých regiónov a posledná časť albumu i predstavenia obsahuje dve hlavné piesne projektu ”V čarnim poľu’’ a ‘’Korene”, ktorá je jediná čisto autorská skladba. Všetky ostatné vychádzajú z pôvodnej ľudovej tvorby. Piesňam meníme texty, harmónie, dotvárame im refrény, miešame ich s jednotlivými hudobnými žánrami a modifikujeme ich do podoby populárnych piesní. Je to akýsi odkaz o tom, akoby mohol folklór vyzerať a akú by mohol mať podobu keby sa z bežného života nevytratil po svetových vojnách 20. storočia,” vysvetľuje líder Iconita Kristián Dufinec.

Atmosféra počas koncertu bola vynikajúca a záujem publika o tento druh hudby natoľko enormný, že sa Iconito rozhodlo vydať nové CD. Kapela momentálne všetky skladby nahráva a čoskoro vyjdú aj ako hudobný dvojalbum. Hneď potom sa plánuje pustiť do prípravy veľkolepého turné.

„Keďže je predstavenie aj edukatívneho charakteru, tak je v našom záujme, aby ho videlo čo najširšie publikum. Produkcia je veľká a preto ju budeme musieť dôkladne logisticky pripraviť spolu s LIVEAUDIO, ktorá zastrešuje zvuk a NEST, ktorý majú zase na starosti osvetlenie predstavenia. Naša predstava je priniesť predstavenie minimálne do Košíc, Bratislavy a Banskej Bystrice. Možno to bude aj o všetkých krajských mestách. Uvidíme,” dodáva Kristián Dufinec.

Chalani z Iconita však idú ešte ďalej a chcú, aby náš krásny folklór poznali aj v zahraničí. „Celé predstavenie je vymyslené tak, že sme schopní ho preložiť alebo otitulkovať, a tak mu porozumie aj divák neznalý slovenčiny. Aj to bol práve dôvod, prečo toto predstavenie vzniklo. Ako tanečník som častokrát v zahraničí mohol okúsiť neopísateľnú atmosféru po tom, čo som vystúpil na pódiu. Diváci vnímali rozmanitosť slovenských tancov i piesní veľmi pozitívne avšak nikdy ani len netušili, čo všetko sa za tým skrýva. Rovnako tak ma stále zaujímalo, čo je za pozadím jednotlivých tancov a čísel zahraničných súborov. Nikdy som sa však počas vystúpení odpovedí nedočkal. Na toto všetko naše predstavenie odpovede dáva. Chceme, aby bolo reprezentatívnym produktom slovenského folklóru a vývozným artiklom,“ uzatvára líder Iconita.

Tituly Iconito nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*