DomáceFolk/Country

Greenhorns – vychádza prvý album kapely v remasterovanej reedícii s bonusmi.

By in Domáce, Folk/Country

Greenhorns – vychádza prvý album kapely v remasterovanej reedícii s bonusmi.

  • Domáce
  • Folk/Country

Tohtoročná nedožitá 80ka Jana Vyčítala a 75ka Michala Tučného nie sú ani zďaleka jedinými dôvodmi tejto reedície. Prvý album Greenhorns totiž bezpochýb patrí medzi zásadné okamihy v histórii českej country hudby. Supraphon ho teraz vydáva s mnohými bonusmi na LP, CD i digitálne.

Asi najslávnejšia zostava ikonickej skupiny Greenhorns priniesla nielen výrazných spevákov (Tučného, Hoffmanna či Linku), ale i znamenité inštrumentálne osobnosti (Vyčítala, Šimka, Čermáka, Štýbra, Dobeša, Krála a Hnyka). Ich cesty sa neskôr rôzne vetvili, ale podstata zostala rovnaká: výborná hudba. V tomto prípade výhradne prevzatý repertoár do domácej autenticity doplnili textári priamo z Greenhorns, predovšetkým Vyčítal, ale tiež Hoffmann a Čermák. V obohatenej reedícii sa objavia tie najväčšie hity ako Blues folsomské věznice, Oranžový expres, Blízko Little Big Hornu či Když náš táta hrál.

Foto na obale LP Greenhorns ’71 fotil František Heřman. Dali sme si zraz na Trójskom ostrove, dress code – cowboy. Neďaleko na ostrove bol i jazdecký oddiel, ktorý súhlasil so zapožičaním niekoľkých koní. Zámer bol vyfotiť všetkých, alebo aspoň väčšinu kapely, na koňoch. Nakoniec súhlasili len Šimek a Dobeš, Michalovi kvôli atraktivite bol kôň prikázaný. Počas fotenia sa ale jeden z koní niečoho zľakol a začal utekať. S ním i ostatní dvaja – dali sa na útek smerom k neďalekým krom a pred nimi prudko uhli – Michal ako jediný tento manéver neustál a po hlave zahučal do toho krovia! Biely jeansový komplet, ktorý si na fotenie obliekol, bol úplne zničený. Našťastie niekoľko fotiek fotograf stihlo nafotiť už pred týmto incidentom, takže to nakoniec dopadlo dobre,“ spomína zakladajúci člen Tomáš Linka.

Pre reedované CD objavil Miroslav Černý až 15 bonusov z albumov z predchádzajúcich rokov 1967-1970, ktoré dopĺňajú reedíciu ďalšími legendárnymi kúskami na pomník slávnej fázy českej country & westernovej scény. Na starostlivo reedovanom LP fanúšikovia nájdu základných 12 piesní s remasterovaným zvukom, to všetko v atraktívne rozšírenom obale obohatenom o dobové fotografie a texty.

Ide o také slávne songy, že k ich obľube ani nemusíte byť fanúšikmi priamo tohto žánru. Tieto melódie, texty, speváci a muzikanti sú súčasťou spomienok všetkých, ktorí tú dobu prežili, ale i tých, ktorí sa dodnes nevyhýbajú ich príjemnému počúvaniu a spievaniu pri táboráku,“ dopĺňa šéfproducent Supraphonu Karel Deniš.

Titul na LP a CD nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*