Festival Slížovica má za sebou ôsmy ročník.

Festival Slížovica má za sebou ôsmy ročník.
3. septembra 2019 spinaker

Festival Slížovica má za sebou ôsmy ročník.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Nový a väčší areál, tisícky nadšených fanúšikov a nadupaný lineup! Tak vyzeral ôsmy ročník festivalu Slížovica, ktorý sa konal po prvýkrát v Agrokomplexe v Nitre. Kapela Horkýže Slíže tak veľkolepo oslávila 27-me narodeniny spolu so skupinami Inekafe, Davová psychóza, Zoči Voči, Le Payaco či Heľenine oči. Fanúšikov dostal do varu zahraničný hosť – britská rocková skupina Skindred, ktorá strávila v Nitre dva dni. Šéfkuchár Marcel Ihnačák navaril v kulinárskej šou spolu s Jurajom Štefánikom špeciálne horké slíže, ktorými potešili aj fanúšikov!

Slížovicu odštartovala nitrianska skupina Ranná Nevoľnosť. Výbornú náladu vyčarila skupina Le Payaco, ktorá zahrala hity „Sadni si mi na kolená“ či „Dobrý večer priatelia“. Česko-slovenská rocková kapela John Wolfhooker sa slovenskému publiku predstavila po druhýkrát v jednom mesiaci, naposledy hrala predskokana skupine Architects. Energickú šou odpálila nitrianska kapela Zoči Voči, ktorá zahrala hity „Čerešne“, „Stratený“, „Klamem“, „Milióny ciest“ a „Romantik“. Pokloniť sa na záver koncertu prišla aj dvojročná dcéra bubeníka Vlada Kovára. Na vedľajšom pódiu hviezdil kulinársky majster Marcel Ihnačák, ktorí spolu s gitaristom Horkýže Slíže Jurajom Štefánikom navaril špeciálne horké slíže.

„Na Slížovici som varil po druhýkrát a už sa teším na ďalší ročník. Tentokrát to boli horkýže slíže druhá časť. Na Slížovici to vždy budú slíže, akurát vždy to bude iný recept. Tentokrát sme si slíže vyrobili sami už z hotového cesta. Okrem toho som robil porotcu populárnej Hecovačky rádia Anténa Rock, ale zároveň som pomáhal jej účastníkom. Baví ma to veľmi, pretože to robí ľuďom radosť,“ tešil sa Marcel Ihnačák.

Potom už hlavné pódium patrilo českej skupine Vypsaná fixa, ktorá oslavuje 25 rokov na scéne a v októbri chystá nový album. Slovenskému publiku predviedla piesne „Samurajské meče“, „Antidepresivní rybička“ či „Dezolát“. Po prvýkrát na Slížovici vystúpila punková legenda Davová Psychóza, ktorá zahrala skladby „158“, „Spravodlivosť“, „Depresia“ či „Horiaci kôň“.

„Je to super a je to veľké. Parádna a profesionálne urobená akcia, sme radi, že sme tu hrali. Je to pre nás náročné koncertné leto, máme za sebou 20 koncertov za šesť týždňov. Momentálne pracujeme na novom albume, ktorý sa bude volať „Emancipácia“ a má by vyjsť na jeseň,“ prezradil spevák Davovej Psychózy Jano Kassa.

Zahraničným hosťom ôsmeho ročníka festivalu bola britská rocková formácia Skindred, ktorú v roku 2011 časopis Metal Hammer ocenil ako Najlepšiu koncertnú kapelu. Štvorica hudobníkov má za sebou beznádejne vypredané turné s kapelou Disturbed a na Slížovici rozpálila fanúšikov skladbami „Sound The Siren“, „Rat Race“, „Machine“, „That’s My Jam“ či „Nobody“.

„Na Slovensku sme už po štvrtýkrát. Chodíme po svete a snažíme sa našu hudobnú energiu posielať do publika. Diváci nám ju vracajú a preto za nimi chodíme. Sme radi, že si to môžeme zopakovať aj u vás. A najmä, užívame si hudbu a to čo robíme. Miešame viaceré hudobné štýly, to nás baví. Mojimi hudobnými idolmi sú napríklad Elvis Presley, Michael Jackson, Sex Pistols, Frank Sinatra, každý z nich bol v niečom výnimočný. V Nitre zostávame dva dni, chceme si oddýchnuť. Pôjdeme si zacvičiť, pozrieme si filmy a prejdeme sa po meste,“ prezradil spevák skupiny Benji Webbe.

Potom už na scénu nastúpila dychovka Lapášanka, ktorá predviedla skladby so spevákom Horkýže Slíže Kukom. Hostitelia Horkýže Slíže odpálili brutálnu ohňovú šou a hity „Maštaľ“, „Silný refrén“, „A ja sprostá“, „Nervy“, „Vlak“,„L & G Song“ či Malá Žužu. Špeciálne pre Slížovicu zahrali Peter Hrivňák – Kuko, Mário Sabo – Sabotér, Juraj Štefánik – Doktor a Marek Viršík – Vandel aj skladby „R’n’B Soul“ a „Bernardín“.

„Snažíme sa každý ročník Slížovice posúvať ďalej. Minulý rok sme tu mali skupinu Kabát, teraz zahraničného hosťa. Na budúci rok by sme chceli ešte niečo viacej. Robíme to pre ľudí tu v Nitre a okolí, môžu prísť a zabaviť sa a vypiť si s kamarátmi. Tento rok sme sa presunuli na Agrokomplex, je to väčšie a vzdušnejšie. Sú tu príjemné oddychové zóny, atrakcie pre deti aj rocková škola. Tu si môžu deti aj dospelí chytiť do ruky nástroje. Toto je festival, na ktorom sa stretneme s kamarátmi a s kapelami, s ktorými sa celý rok nevidíme. Chceme, aby to bol kamarátsky a rodinný festival,“ neskrýval radosť gitarista Horkýže Slíže Juraj Štefánik.

Bratislavská legenda Inekafe sa ako vždy predviedla vo vynikajúcej kondícii. Tisícky fanúšikov skákali na hity „Ružová záhrada“, Ráno“, „Sínus dopadu“ „Prečo je to tak“ alebo „Spomienky na budúcnosť“.

„Inekafe hrá na Slížovici po druhýkrát. Strašne sa nám páči, že sa v tomto prostredí, kde je čím ďalej tým viac akcií, Slížom podarilo urobiť takýto festival. Je vidieť, že sú tu doma, majú to zmaknuté. Skvelý zvuk aj dobré počasie si vybavili. Radi sme prijali pozvanie. Som Slížami si počas roka nemáme čas pokecať, takže toto je ideálna príležitosť,“ konštatoval Inekafe Vratko Rohoň.

Slížovicu uzavrela prešovská kapela Heľenine oči, jej spevák Martin Mihalčin bol počas pesničky „Uhorčík“ prezlečený za zbojníka a dokonca skočil do publika. Návštevníci si okrem koncertov užili aj fotobúdku a všetky vymoženosti festivalu – gastro zónu, relax zónu aj atrakcie pre deti.

Tituly kapely Horkýže Slíže si môžete kúpiť na www.spinaker.sk 

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*