DomácePop/Rock

Fenomén “REBELOVÉ” je späť.

By in Pop/Rock, Domáce

Fenomén “REBELOVÉ” je späť.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Keď mal pred dvadsiatimi rokmi premiéru filmový retro muzikál Filipa Renča a Zdeňka Zelenku Rebelové s podtitulom Písničkový retrofilm z let šedesátých, vzápätí sa stal fenoménom kín a následne televíznych obrazoviek. Dvoma Českými levmi ocenená snímka, ktorá bola následne uvedená tiež ako muzikál v Divadle Broadway, teraz opäť ožíva v novej úprave scenára i výpravy Hudobného divadla Karlín. S muzikálom znovu ožívajú i výnimočné hity nezabudnuteľného obdobia českej popmusic v podobe albumu Písně z muzikálu Rebelové / Originální nahrávky z let 1960-1970.

21 piesní na CD, resp. v digitálnej verzii a 14 na LP je ozajstnou hudobnou esenciou „zlatých šesťdesiatych“. Yvonne Přenosilová, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Eva Pilarová, Petr Novák, Judita Čeřovská či Josef Zíma – čo meno, to hudobná legenda. Š-Š-Š, Pátá, Tereza, Stín katedrál, Oliver Twist či Já budu chodit po špičkách – čo pieseň, to hit.

Pre staršie generácie silné spomienky, pre mladších možný objav výnimočnej muziky, ktorá ani po dekádach nestráca nič zo svojej sily a kvality. V kombinácii so štýlovou inscenáciou muzikálu a napínavými i dojímavými osudmi mladých hrdinov v dobe dočasného slobodného nadýchnutia ukončeného sovietskými tankmi jednoducho nemôže sklamať.

Vypredaná premiéra nového naštudovania garantovaného F. Renčom a scenáristom Z. Zelenkom, ktorá sa uskutočnila 9. júla na Letnej scéne v areáli PVA Expo Praha Letňany, je dôkazom, že ani pandémiou spôsobený posun v čase nijako neoslabil účinok najväčších hitov zo 60. rokov, podporujúcich zamilovanú i dramatickú tému z roku 1968.

Trvalo to trochu dlhšie, než bolo v pláne, no teraz už môžeme s radosťou povedať, že Rebelové sú späť. Ako muzikál, CD, a tentokrát tiež ako vinyl (v oboch prípadoch s pôvodnými verziami slávnych piesní). Ďalší dôkaz toho, že dobré veci proste fungujú stále…

Titul na CD a LP nájdete na spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*